Dönel kavşaklara dikkat!

Dönel kavşaklara dikkat!

Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri en çok kazaların yaşandığı dönel kavşaklara dikkat çekmek amacıyla bilgilendirici broşür dağıtımı yaptı.

25 Nisan 2017 - 15:04

Kahramanmaraş’ta kazaların yüzde 70’inin meydana geldiği dönel kavşaklar için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü ortak bir çalışma yaptı. Çalışma kapsamında Kavşaklardaki kazalara dikkat çekmek, bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla kırmızı ışıkta duran araç sürücülerine, dönel kavşakların kullanımına ilişkin bilgilerin yer aldığı broşür dağıtımı yapıldı.  Karayolları Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilerle hazırlanan broşürde;  modern dönel kavşağın tanımı, modern dönel kavşaklarda güvenli sürüş kuralları, modern dönel kavşakların temel işleyişi ve yayaların kavşaklardan istifadesinde dikkat etmesi gereken hususlara yer verildi.

Kavşaklarda trafiğin kontrollü geçişinin sağlanması amacıyla kavşak çapının büyütüldüğü, trafik akımının merkezi bir ada etrafında yönlendirildiği ve kavşak içerisinde bulunan araçların ilk geçiş hakkında sahip olduğu işaretlerle belirlenen bir kavşak tipi olan modern dönel kavşaklar, Kahramanmaraş’taki sürücülerin büyük bir kısmı tarafından bilinmiyor. Kırmızı ışıkta duran şoförlere broşür dağıtan Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sürücülere sürüş kurallarına ilişkin şu bilgilendirmelerde bulundu: “Kavşağa yaklaşırken yavaşlayın. Kavşağa giriş yaparken veya kavşağı terk ederken yayalara yol verin. Kavşağa girmek için bekleyin ve trafik akışında yeterli bir boşluk bulunduğunda kavşağa giriş yapın. Kavşak içinde durmayın. Kavşak içerisindeki bisikletliler dâhil tüm araçlara yol verin. Geniş ve uzun araçların kavşağa yaklaşımında, kavşak içerisinde ve çıkışında birden fazla şeridi ve apronu kullanmaları gerekebilir. Kavşak içerisinde bu tür araçların manevra alanına girmeyin ve aracı geçmeyin. Kavşaktan çıkış yaparken sağ sinyal lambasını kullanın. Çıkışı kaçırmanız durumunda merkez ada etrafında tekrar dönerek çıkışa gelince kavşağı terk edin.” Broşürde; geçiş üstünlüğüne sahip araçlarla karşılaşıldığında yapılması gerekenlere ilişkin şu bilgilere yer verildi: “Kavşak alanına girmediyseniz sağa yaklaşarak geçiş üstünlüğüne sahip araçların geçmesi için yol verin. Kavşak içerisinde geçiş üstünlüğüne sahip araçların geçmesine olanak sağlamak için aracınızı durdurmadan önceden planladığınız şekilde kavşağı terk edin ve sonra sağa yaklaşarak aracın geçmesine izin verin.” Dönel kavşaklardan istifade edecek olan yayaların dikkat etmesi gereken hususlar için ise şu uyarılarda bulunuldu: “Kavşak giriş ve çıkışlarında yer alan yay geçitlerini kullanın. Kavşağın ortasından geçmeyin. Araçlar durmadan karşıya geçmeyin. Geçiş yaparken yolun karşısına ulaşana kadar dikkatli olun. Kavşak giriş ve çıkışlarında birden fazla şerit varsa diğer şeritteki sürücünün de sizi gördüğünden emin olun.” Modern dönel kavşakların temel işleyişi noktasında ise şu bilgilere yer verildi: “il sağdan çıkacaksanız; kavşağa yaklaşırken sağ şeride geçin. Hızınızı azaltın. Sağ şeritten kavşağa girin. Planladığınız çıkışa yaklaşırken sağa sinyal verin. Kavşağı sağ şeritten terk edin. Sonraki çıkışları kullanacaksanız; hızınızı azaltın. Merkez adaya yakın şeritten kavşağa girin. Ada etrafında dönerken gereksiz şerit değiştirmeyin. Planladığınız şeride yaklaşırken sağa sinyal verin. Sağa yaklaşarak kavşaktan çıkın.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x