Gram altın piyasanın yeni gözdesi oldu!

Gram altın piyasanın yeni gözdesi oldu!

Piyasada görülen altındaki hızlı artış, düğün geleneklerini de değiştirdi. Artık düğünlerde gelin ve damada bilezik, yarım altın veya çeyrek altın yerine gram hediyelik altınlar takılıyor. Kuyumcu esnafları bu durumu gazetemize değerlendirdi.

02 Mayıs 2018 - 10:35

Son dönemlerde dolar ve euro'nun yanında altın fiyatları da yükseldi. Piyasada bu dönemde 1 gram altın 175 ile 180 lira, çeyrek altın ise 285 ile 300 lira arasında satılırken, düğün için altın alacaklar yükselen fiyatlar karşısında, takı için gram altının tercih etmeye başladı.

Bundan 3 ay öncesine kadar altının durumu 160'lardayken, şu anki süreçte 180'lere kadar çıktığını söyleyen Kuyumcu Esnaflarından Abdullah Çevirici, ''Biraz ortamın yumuşaması ile 175'lere kadar düştü'' dedi ve Bu fiyat dalgasında Suriye'de ki savaşın büyük rolü olduğunu söyledi.

Dolar ve Euro bize bir şey kazandırmaz diyen Çevirici, ''Dünya'da ki olaylar altın fiyatlarının değişmesini etkiliyor. Amerika'nın Suriye gibi bir ülke de füze atması bile etkiliyor. Altın güvenli bir limandır. Kanaatimce 200'lere kadar çıkar'' dedi.

Düğünlerdeki geleneklerimizin de değiştiğini belirten Çevirici, ''Eskiden bilezik, en kötü ihtimal çeyrek altın takılırdı. Bugün bir gramı dahi zor götürüyoruz. Buda bizim geleneklerimizi değiştirdi. Bu durum Kuyumcu esnafını da şu anlamda etkiledi; Altının yüksek seviyede olması alım gücünü etkiledi. Artık çeyrek dahi lüks olmaya başladı'' dedi.

Altın'ın bu yükselişi genel anlamda Dünya piyasası ile alakalı olduğunu belirten Ali Uyan ise, Dolarla bağlantılı yükseliş olduğunu belirterek, ''Altında ki bu yükseliş orta doğuda ki sıkıntılarda etkili. Geleceği de çok parlak değil. Altının daha da yükseleceğini düşünüyorum'' dedi.

Hayat şartları zorlaştıkça geleneklerimizde değiştiğini ifade eden Uyan, ''Eskiden 100 liraya aldığı 1 gram altını şimdi 175 liraya alıyor. Geleneklerimiz gereği, zamanında size çeyrek altın takıldıysa, siz gram altın götürürseniz haksızlık olur. Vatandaşın maddi durumu da bu konuyu bağlar ancak geçmişe dönük bakıldığında, size gelen altının karşıya takılması daha iyi olur'' diyerek sözlerini tamamladı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...