Türkiye elektrik tüketiminde rekor kırdı

Türkiye elektrik tüketiminde rekor kırdı

Geçtiğimiz yılsonu itibariyle Türkiye’de en çok elektrik tüketen şehirler, tüketici bazında dağılım verileri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payları açıklandı. Elektrik tüketiminde ilk sırayı alan İstanbul’u İzmir ve Ankara takip etti. En az elektrik tüketen şehirler ise sırasıyla Bayburt, Tunceli ve Ardahan oldu.

11 Nisan 2017 - 20:25

Rakamlar 18 milyar megawatt saat ile Aralık ayında elektrik tüketiminin zirveye çıktığını yansıtırken rüzgâr, güneş ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve değerlendirilmesi konusunda henüz yolun başında olduğumuzu gösterdi. Bu doğrultuda başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayelerinde organize edilen 5.Uluslararası İstanbul Akıllı Şehirler ve Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı enerji sektörü için büyük önem taşıyor.

 

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun 2016 yılı içinde yayınladığı raporlarda ortaya önemli rakamlar çıktı. Yıl içinde tüketilen elektrik miktarı 210 milyar megawatt saat olurken en çok tüketim sırasıyla 36 milyar MWh ile İstanbul, 15 milyar MWh ile İzmir ve 12 milyar MWh ile Ankara’da gerçekleşti. Bayburt, Tunceli ve Ardahan ise elektrik enerjisi tüketiminde payı en az iller oldu. Tüketimde sanayinin payı dikkat çekici düzeyde. Yaklaşık 87 milyar MWh tüketim gerçekleştiren sanayi ilk sırada yer alıyor.  60 milyar MWh tüketim ile ticarethaneler ve 51 milyar MWh tüketim ile meskenler sanayi bölgelerini takip ediyor.

 

Elektrik üretiminde doğalgazın payı azalıyor

2015 yılında doğalgazdan 99 bin GWh elektrik üretilirken, 2016 yılında yüzde 10 azalış ile doğalgazdan elektrik üretim miktarı 88 bin GWh olarak gerçekleşti. Doğalgazın payı azalırken yenilenebilir enerjinin payı artıyor ancak üretim kapasiteleri henüz yeterince kullanılmıyor. Bugün Türkiye’de 48 bin megavatlık bir rüzgâr enerjisi kapasitesinden sadece 5400 megavat üretiliyor. Yani potansiyelin yaklaşık yüzde 12'sini kullanılıyor. Jeotermalde 2 bin megavatlık kapasite var, fakat bu kapasitenin 720 megavatı değerlendiriliyor.  Güneş enerjisi potansiyelinin tamamı kullanılarak 380 milyar kilovat saat elektrik üretilebilir ancak bu alanda da Türkiye daha yolun başında görünüyor.

 

Yenilenebilir enerji firmaları ICSG İstanbul 2017’de olacak

Yenilenebilir enerji üretim ve depolama firmalarına ev sahipliği yapacak ve enerji devlerini bir araya getirecek olan 5.Uluslararası İstanbul Akıllı Şehirler ve Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı bu kapsamda enerji sektörü ve Türkiye için büyük önem taşıyor. Bakanlıkların himayesinde organize edilen ve EPDK tarafından desteklenen ICSG İstanbul 2017, 19-20-21 Nisan tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Fuarda yenilenebilir enerji kaynaklarının akıllı şebeke sistemine entegrasyonunu sağlayacak ürünler de sergilenecek.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...