DOĞAKA sera fizibilite çalışmalarını tamamladı

DOĞAKA sera fizibilite çalışmalarını tamamladı

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Orta ve İleri Teknolojiye Sahip Sera Fizibilite Çalışmalarını tamamladı.

20 Temmuz 2017 - 14:28

Ortaya çıkan çalışmada; üretim kapasitesi ve ürün çeşitliliği ile Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim bölgelerinden biri olan TR63 Bölgesi’nde tarım sektörünün, hem Bölge’de üretilen katma değer hem de bölgesel istihdam yapısı itibarıyla stratejik bir öneme sahip olduğu kaydedildi. Çalışmada; şu bilgilere yer verildi: “Enerji ve sanayi sektörlerinde Bölge’nin belirli alanlarında yoğunlaşma görülürken, tarım sektörü Bölge’nin tamamı için önemli bir ekonomik faaliyettir. 2014-2023 dönemini kapsayan TR63 Bölge Planı ile yüksek üretim hacmi ve ürün çeşitliliğinin bölgesel ekonomiye katkısını artırıcı tedbirler öngörülmüştür. Ayrıca, sektördeki markalaşma faaliyetlerinin ve yeni üretim modellerinin Bölge’de yaygınlaştırılarak hem üretim hacminin hem de ürün katma değerinin artırılması hedeflenmektedir. Tarım sektörünün başat ekonomik faaliyet olduğu kırsal bölgelerde ekonomik ve sosyal altyapının iyileştirilmesine yönelik kırsal kalkınma politikaları da plan döneminin öncelikleri arasında yer almaktadır.”

TR63 Bölgesinin, coğrafi konumu ve sosyoekonomik yapısı itibarıyla ulusal ve uluslararası ölçekte stratejik bir konuma sahip olduğunun vurgulandığı çalışmada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin, Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika kavşağında sahip olduğu kritik coğrafi konum ve sosyokültürel etkileşimin benzeri, hem ulusal ölçekte hem de uluslararası ölçekte TR63 Bölgesi için de geçerlidir. Orta Doğu ülkelerine çıkış kapısı durumundaki Hatay ili, Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapıları ile karayolu bağlantılı geçişlerde, İskenderun ve Dörtyol’daki limanları ile de denizyolu bağlantılı geçişlerde ulusal ve uluslararası öneme sahiptir. İskenderun Körfezi’ndeki yeni karayolu ve liman yatırımları bu konumu daha da güçlendirecek nitelikte olup Bölge’nin ulusal ve uluslararası lojistik hareketliliğinde önemini artıracaktır. Bölge’nin sosyokültürel yapısı da benzer bir etkileşim göstermektedir. Özellikle Hatay ilinin başta Suriye olmak üzere Orta Doğu ülkeleri ile kültürel etkileşimi ve akrabalık ilişkileri, uluslararası bir etkileşim oluşturmaktadır. Ulusal ölçekte ise doğu ve güneydoğu illeri için bir cazibe merkezi olan TR63 Bölgesi, başta ekonomik nitelikli olmak üzere yaşam standartları ve eğitim kaygıları nedeniyle söz konusu illerimizden çok sayıda göç almıştır.”

Kahramanmaraş ilindeki zengin linyit yatakları üzerine kurulu Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin yanı sıra, bu yöredeki linyit rezervlerinin ekonomiye kazandırılmasına yönelik uluslararası ölçekli yatırım arayışlarının sürdüğü aktarılan Orta ve İleri Teknolojiye Sahip Sera Fizibilite Çalışmalarında, şunlar kaydedildi: “Hatay ilindeki yeni santral yatırımları ve Bölge genelinde rüzgar ve güneş enerjisine dayalı enerji yatırımları, demir-çelik, tekstil, gıda ve metal mutfak eşya sektörlerinde yüksek rekabet gücü ile yürütülen dış ticaret faaliyetleri, Bölge’ye uluslararası ölçekte hareket alanı kazandıran önemli ekonomik faaliyetlerdir. TR63 Bölgesi ekonomik yapısı; tarım, sanayi ve hizmetler sektörünün toplam Gayrisafi Katma Değer’den (GSKD) aldığı pay sıralamasına göre Türkiye’nin ekonomik yapısı ile benzerlik göstermekte olup sektörel ağırlık sırasıyla hizmetler, sanayi ve tarım şeklindedir. Bölgesel ekonomik yapı içerisinde tarım sektörünün ağırlığı (yüzde 14,4), Türkiye ortalamasından (yüzde 9) yüksektir. TR63 Bölgesi’nin ekonomik yapısında önemli bir yeri olan ve bölgesel üretimin en yüksek olduğu Enerji, Sanayi ve Tarım sektörlerinde ulusal ve uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi hedeflenmiştir. Lojistik ve Turizm ile beraber Bölge’nin temel gelişme alanları olarak belirlenen bu sektörlerde, altyapının, Ar-Ge ve yenilikçilik kültürünün ve beşeri sermayenin geliştirilmesi temel öncelikler olarak belirlenmiştir. Buna göre TR63 Bölge Planı 2014-2023 Strateji Metni bölümünde; Tarımda Yapısal Dönüşümün Sağlanması ve Kırsal Kalkınma ana hedeflerden biri olarak belirlenmiştir.” Son olarak TR63 Bölgesinin sahip olduğu tarım alanlarına ilişkin şu bilgilere yer verildi: TR63 Bölgesi Türkiye’deki toplam tarım alanlarının yüzde 2,9’una sahiptir. Bölge’de tarım yapılan arazilerin yüzde 70’i tarla ürünleri, yüzde 23’ü meyve ve yüzde 7’si sebze üretim alanı olarak kullanılmaktadır. Sebze ve meyve alanlarının toplam tarım alanları içerisindeki ağırlığı (yüzde 30) Türkiye ortalamalarının (yüzde 17) üzerindedir. Bölge’nin örtü altı üretiminin iklim ve arazi koşulları bakımında avantajları olmasına rağmen, Türkiye toplam örtü altı tarım alanlarının yalnızca yüzde 2,1’ine sahiptir. Örtü altı tarım alanlarının büyük bir bölümü Hatay ilinde yer almaktadır. TR63 Bölgesi’nde katma değeri ve ürün verimliliği daha yüksek olan örtü altı üretimin geliştirilmesi için çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve örtü altı üretimi konusunda desteklerin daha geniş kesimlere yayılması, Bölgenin kalkınmasında dikkate alınan ana hedeflerden birisidir.” (HABER MERKEZİ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x