Eğitimine işi engel değil

Eğitimine işi engel değil

Kahramanmaraş’ın kahraman kadınlarından Neziha Uzun bir taraftan yarım bıraktığı eğitimini tamamlarken diğer taraftan da eşine yardımcı olarak ev ekonomisine katkı da bulunuyor. Açıktan liseye yazılıp sınavlarını başarılı bir şekilde veren Uzun’un hedefinde ise üniversite var.

14 Temmuz 2017 - 19:19

Evlenmeden önce babasının ‘kızların okulda ne işi var’ sözüyle okulu bırakan Neziha Uzun eşinin ve çocuklarının desteğiyle hayaline gerçekleştiriyor. Çocuklarının, eşinin ısrarı ve kendi içindeki okuma arzusu ile ortaokula yazılan Nezihe Uzun, açıktan ortaokulu bitirdi. İçindeki okuma aşkının büyüklüğü ile ortaokul bittikten sonra hemen açık liseye yazılan Neziha Uzun, bu yaz liseyi de derece ile bitirdi. Okuduğu esnada ev ekonomisine katkıda da bulanan Neziha Uzun, eşi ile birlikte kurdukları “Neziroğlu Tarhanalarını” satış ofisinde eşinin işlerine yardım ediyor.

 

OKULLU OLMASINA EŞİ BÜYÜK DESTEK VERİYOR

1993 yılında eşi Ali Uzun ile evlenen Neziha Uzun’un hayatı değişmeye başladı. 3 çocuğu dünyaya gelen Neziha Uzun, çocuklarının hepsi liseye başlayınca kendisi de ortaokul eğitimini almaya başladı. Çocuklarının ve eşinin büyük desteğini arkasına alan Neziha Uzun: “Çocuklarım benim okumama destek veriyor. Anne, daha ileriye git diyorlar. Mesela benim kızım üniversite okuyor, 4’üncü sınıfa geçti, o bana daha çok destek oluyor” dedi

 

EŞİ YAPIYOR KENDİ SATIYOR

Eşinin başka bir işle uğraşırken iflas ettiğini,  tarhana işine öyle girdiklerini belirten Neziha Uzun şöyle konuştu: “Eşim başka bir meslek ile uğraşıyordu. İflas etti, bizde tarhana işine girdik. Bu işte tek başına yapılacak bir iş değil. Eşim yapsın mı? Satsın mı? Eşim ile iş dağılımı yaptık. Eşim bana sen sat bende imal edeyim dedi. Sabahleyin firiği beraber yapıyoruz, öğleyin bende satmaya getiriyorum. Tarhana ve firiğin markası ise eşimin köydeki lakabı. Yani Döngele köyünde eşime ‘nezirler’ derlerdi. Oradan geliyor”

 

KÜÇÜK BİR TEZGAHLA BAŞLAMIŞTIK

“Tarhana üretimine 8 yıl önce küçük bir tezgah ile başladık” diyen Neziha Uzun şöyle konuştu: “Kaldırım kiraladık, küçük bir tezgahta başladım. Tezgahın aylık kirası bin TL civarını bulunca, iş yeri açmaya karar verdik. Allah razı olsun eşten dosttan ve Kahramanmaraş halkından hep bizden alışveriş yaptılar. En azından bir katkımız oluyorsa herkese ne mutlu bize. Bende ailemi, çocuklarıma katkıda bulunuyorum. 3 tane çocuk okutuyorum, birde ben okuyorum. Evde 4 tane öğrenci var. Bunlara fayda sağlamak adına çalışıyoruz. Tarhanalarımızı en güzel şekilde yapmaya çalışıyoruz. Ev yapımı tarhanalarımız, küçük bir imalathanemiz var, orada eşim ile birlikte tarhana üretimi yapıyoruz. Öğleden sonra firik kuruyunca gelip satışını yapıyorum. Tarhanaya çok ilgi var bu mevsimde. Yaz geldiği için karpuz ve kavun çıktı. Firik biraz daha geride kaldı”

 

ARTIK ARAÇTA KULLANABİLİYORUM

Ehliyet almadan önce trafik ile ilgili bir şey bilmediğini belirten Neziha Uzun: “2007 yılında ehliyetimi aldım. 10 yıllık ehliyetim var. Ehliyet almadan önce trafikte yaya olarak boşu boşuna yürüdüğümü düşünüyorum. Ehliyet almadan önceki halime bakarak bunu söylüyorum. Hiçbir kuralı bilmiyormuşum. Boş geziyormuşum. En azından şimdi kuralları bilmiyorum. Karşıdan karşıya geçerken, karşıma bir levha çıktığında ne demek istediğini, oraya girilip girilmeyeceğini biliyorum” dedi.

 

BABAM OKUTMAMIŞTI AMA

Oturdukları köyde ilkokuldan sonra okumak için şehre gelmeleri gerektiğini kaydeden Neziha Uzun, babasının “Kızları emanet edemem, güvenemem, gözümün önünde olmalarını isterim” sözü ile okuyamadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Babamın bu sözü sonrası ben evlendim. 3 çocuğum oldu, çocuklarım liseyi bitirmek üzereyken bende okumak için girişimde bulundum. Eşim çok fazla destek oldu. Allah ondan razı olsun. Özellikle araba kullanmamam da çok destek oldu. İleri de ne olur, ne olmaz, başına bir iş geldiğinde kimseye muhtaç olmayasın, ayaklarının üzerine durabilesin diye yardım etti. Çarşıdaki tüm işleri ben yürütürdüm. Eşimin sigortasını ben yatırmaya giderdim. Bütün işlere ben koşardım, eşim esnaf olduğu için o işlere yetişemezdi. Bunları kendin hallet derdi. Su, elektrik, telefon, internet faturalarını ben öderdim. Çocuklarımı eve bırakıp geri gelir faturaları ben öderdim. Şu anda bu noktaya geldik. Allah herkesten razı olsun”

 

EŞİME DESTEK VERDİM

Neziha Uzun’u eşi Ali Uzun ise şöyle konuştu: “Ali Uzun, eskiden köy yerinde kızları okutmazlardı. Eşimin annesi ve babası kendisini okutmamış. İlkokul eğitimi almış ve okulu bıraktırmışlar. Ben hem çalışmasın hem okumasını sağladım. İlk başta eşimin çalışmasına karşı çıktım. Sonra bana baya bir destek oldu. Güvenebileceğim tek kişi kendisiydi.

Bize Dnögele köyünde ‘Nezirler’ derlerdi. Bu ‘Neziroğlu’ markasını oradan çıkardık. Güvenebileceği eşi seçerse, birbirlerine çok destek olurlar. Benim güvenebileceğim tek kişi eşimdir, başka kime güvenebilirim”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç evin çatısına uçtu
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç evin çatısına uçtu