İnternetten güvenli alışveriş mümkün

İnternetten güvenli alışveriş mümkün

Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, internetten güvenli alışveriş yapmanın mümkün olduğunu; ancak müşterinin belirli kurallara dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

09 Haziran 2017 - 17:24

Uçar, “İnternet üzerinden yapılan alışverişin faydalarının yanında bazı dezavantajları ve dolandırıcılık olaylarının da olduğu görülmektedir. Bunun için internetten alışveriş yaparken; tüketicilerin sitelerdeki yorumlarına, arama kanalındaki https:// ifadesinde güvenilirliği işaret eden “s” takısının varlığına, satıcı adreslerin doğruluğuna bakılmalı! Küçük yazıların okunmadan alışveriş işleminin gerçekleşmemesi gerekiyor. Alışveriş bilgilerinin kaydedilmesi, ürün teslim bilgilerinin öğrenilmesi gibi bazı kurallara dikkat etmek şart” dedi.

Teknolojinin ilerlemesiyle beraber insanların yaşam şekilleri de değişiyor. Özellikle internetin yaygınlaşması ve beraberinde getirdiği avantajlarla e- ticaret siteleri de yaygınlaştı.

E- ticaret yoluyla yapılan alışverişlerde birçok problemlerle karşılaşılırken; Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, güvenli e- alışverişin yollarını anlattı. Uçar, şöyle konuştu: “Günümüz Dünyasında ve ülkemizde internetten alışverişleri gittikçe artıyor. Artık tüketicilerimiz internet ortamında 7 gün 24 saat alışveriş imkânı, geniş ürün yelpazesi, kolay gezinme imkânı ile aradığı birçok ürüne kolayca ulaşabiliyorlar. Alışverişin müşterinin ayağına gelmesi gibi avantajlar nedeniyle tüketiciler evinde, işyerinde, tatilde alacağı ürünü hem fiyat olarak daha ucuza alabiliyor hem de zamandan tasarruf ediyor. Bilinen gerçek o ki çağımız bilgi ve teknoloji çağı, her şey çok hızlı değişiyor ve gelişiyor. Bizler bu değişime ayak uydurabilmek için adeta zamanla yarışıyoruz. Yoğunluklarımız meşguliyetlerimiz gerçekten çok fazla, bu yüzden e- ticaret günümüzün vazgeçilmezi olmuştur. Benim tavsiyem günümüzde büyük bir ihtiyaç haline gelmiş olan e-ticarete, esnaf ve sanatkârımız ile tüccar ve sanayicimizin entegrasyonu.”

Tüketicilerin alışveriş yapacakları site hakkında mutlaka ön araştırma yapmaları gerektiğini kaydeden İl Müdürü Ahmet Uçar, güvenli alışverişle ilgili şu bilgileri verdi: “Site ili ilgili yorumları mutlaka okuyup bilgi sahibi olmalı ve siteden ne kadar alışveriş yapılmış olduğu kontrol edilmelidir. Tüketiciler tarafından Https yazıp yazmadığı kontrol edilmelidir. Sitenin ödeme bölümüne gelindiğinde https:// yazmalıdır. Buradaki “s” harfi sitenin güvenilirliğine işaret eder. Elektronik ticaret sitelerinden alışveriş yaparken satıcı adreslerinin doğru olup olmadığına bakılmalıdır. Tüketiciler, sanal kart kullanırken detaylar isteniyor mu? Buna dikkat edilip sanal klavye kullanılmalıdır. Alışveriş sitelerinde istenilen kart numarası, güvenlik kodu, son kullanım tarihi gibi bilgiler dışında anne kızlık soyadı, kartın nereden alındığı, doğum tarihi gibi detaylı sorularla karşılaşılması halinde sahte bir sitede olunabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Sitenin güvenlik sertifikası size güven veriyor mu? Bilgisayarınız güvenli mi? İnternet kafe ya da şifresiz Wi-Fi ağları ve başkalarıyla ortak kullanılan bir bilgisayardan kesinlikle alışveriş yapılmamalıdır. Şifre seçerken kolay bir şifre yerine daha zor bir şifre tercih edilmelidir. Ürün fiyatını ödeme yaparken mutlaka kontrol etmek gerekiyor. Bazen ödeme aşamasına gelindiğinde Tüketiciye farklı fiyat çıkabiliyor. Bu konuya dikkat edilmelidir. Küçük yazılara dikkat edilip mutlaka okunması gerektiği bilinmelidir.”

ALIŞVERİŞ AŞAMALARI BELGELENDİRİLMELİ!

Ürün teslimi konusunda ne zaman ve nasıl teslim edileceği konusunda mutlaka bilgi alınması gerektiğini vurgulayan Uçar, “Yaptığınız alışveriş bilgilerini mutlaka kaydedin. Bu ilerde tüketicinin ürünle ya da alışveriş yapmış olduğu siteyle ilgili bir sorun yaşadığında elinde belge olması gereklidir. Tüketicilerimiz yukarda bahsettiğimiz 10 maddeye dikkat ederlerse sanki bir mağazadan alışveriş yapıyormuş gibi güvenle internetten de alışveriş yapabilirler. Tanınmış bir firmaya ait ürün yerine markasız fason bir ürün gönderilmesi durumunda vatandaşın aldığını zannettiği ürün yerine alakasız ürünle karşılaştığında hayal kırıklığı yaşanmaması için Kargo şirketinden ürünü teslim almadan kontrol edip alakasız ya da defolu ürün gördüğünde gelen kargo şirketi elemanı ya da kurye ile tutanak düzenleyip imzalaması ve ürünü teslim almaması gerekmektedir” değerlendirmelerinde bulundu.

ÜRÜNÜ GÖRMEYİNCE ÜCRET ÖDEMEYİN!

İnternetten ya da telefonla yapılan alışverişlerde kapıdan ödeme seçeneğini tercih edip dolandırıcıların tuzağına düşen ya da mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın çok zor durumda olduklarını ifade eden Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, şunları kaydetti: “Bakanlığımız e-ticaret ve kapıdan satışlarla ilgili kargo firmaları ile Tüketici Hakem Heyetlerimizi kapsayan bir çalışma başlatmış bulunmaktadır. Bu konuda öne çıkan çözüm ‘kapıdan ödemeli satışlarda alıcının kargo paketini açıp ürünü gördükten sonra ödemeyi yapması’ ancak; mevcut uygulamada, kargo firmalarının bu sorumluluğu üstlenmekten kaçındığı görülmektedir. Mevcut mevzuat ve yönetmeliklerdeki bu konuda boşlukların giderilmesi amaçlanmaktadır. Vatandaşlarımıza Tüketici Hakem Heyetlerimiz olarak tavsiyemiz ve önerimiz gelen kargoyu açıp kontrol etmeden kargo görevlisinin uzattığı, teslim aldığınızı gösteren tutanağı kesinlikle imzalamamalarıdır. Bu tutanağı imzalayan vatandaşlarımız ürünü resmi olarak teslim almış oluyorlar ve kargo şirketlerinin görevi bu noktadan sonra bitiyor. ‘Önce bak sonra öde’  sistemi ile vatandaşlarımızın talep etmiş olduğu ürünlerin aynısının olması, üründe herhangi bir farklılık, nevi değişikliği herhangi bir hasar, zarar, ziyanın bulunması vatandaşımızın vermiş olduğu siparişinin sorunsuz olarak kendisine ulaşması ve gönül ferahlığı içerisinde teslim alarak kullanım ihtiyacını karşılamasıdır. Kargo elemanları tarafından vatandaşlarımıza teslim edilmeye çalışılan ürünlerin, teslimatı  alan vatandaşlarımız tarafından sağlam olarak alınması gerekmektedir. Bunun için ise yapılması gereken öncelikle kapalı ambalaj halinde gelen ürünlerin kargo elemanları tarafından alıcıya ambalaj içerisindeki ürünü göstermesi ve alıcıya talep edilen ürünün sağlam olarak teslim edilmesi amaçlanmaktadır.”

BİLGİ HIRSIZLIĞINDA EMNİYETE BAŞVURUN!

İnternetten yapılan alışverişlerle ilgili birçok şikâyet geldiğine ve bunların genellikle elektronik eşya ve tekstil ürünleri üzerine olduğunu vurgulayan Uçar, şu açıklamalarda bulundu: “Tüketicilerimizin, internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklarla ilgili şikâyetlerin başında, kimlik ve kart bilgilerinin çalınması ile sipariş verilen ürün yerine, alakasız ürünlerin gönderilmesi gibi durumlar gelmektedir. Bu durumlarla karşılaşıldığında Emniyet Müdürlüğü ve Cumhuriyet Savcılığına müracaat etmeleri gerekmektedir. Tüketici Hakem Heyeti Başkanlıklarımızın 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanun ve Uygulama Yönetmelikleri kapsamında bu konulara müdahil olan kanunlar çerçevesinde satıcı/sağlayıcı ve tüketiciler hakkında şikâyet dosyasına ait kararlar verilmektedir. İnternetten yapılan alışverişlerle almış olduğu ürünün ayıplı çıkması halinde Tüketiciler, tüm Türkiye’de il ve ilçelerde bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine giderek müracaat edip haklarını arayabilirler. İl Tüketici Hakem Heyetleri Ticaret İl Müdürlüklerinde, İlçe Tüketici Hakem Heyetlerimiz ise Kaymakamlıklar bünyesinde tüketicilerimizin sorunlarını, dertlerini dinleyip çözüm bulmaktadırlar. Kahramanmaraş İlinde 1 İl ve 11 İlçe olmak üzere toplam 12 Hakem Heyeti Başkanlığımız bulunmaktadır.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x