Kurbanlıklar piyasaya çıktı

Kurbanlıklar piyasaya çıktı

İslam âlemi için büyük bir öneme sahip Kurban Bayramına sayılı günler kalırken, vatandaşlarda Kurbanlık arayışına başladı. Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve Kahramanmaraş'ta kurban piyasasındaki son durumu araştırdık.

01 Ağustos 2018 - 01:26

Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bozkurt, Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, Kurbanlık denetimlerinin nasıl yapıldığını ve piyasadaki son durumu anlattı.Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ise hem üreticilere hem de tüketicilere tavsiyelerde bulunurken, kurbanlıklara enflasyona paralel olarak ortalama yüzde 10 ile 20 civarında zammın ön görüldüğünü söyledi.

KÜPESİZ HAYVAN ALMAYIN!

Tarım İl Müdürü Mustafa Bozkurt, Kahramanmaraş'ta bakanlığa bildirilen 8 bin 800 civarında büyük baş, 88 bin civarında da küçük baş hayvanın bulunduğunu söyledi. Nüfusa göre planlandığında ise Kahramanmaraş'ta ihtiyaca göre kurbanlık hayvanın bulunduğunu belirten Bozkurt, ''Kurban kesim yerlerimizde belirlendi. Vatandaşlarımızdan isteğim kesinlikle küpesiz hayvan almamalarıdır. Çünkü küpeli hayvan demek kayıt altına alınmış demektir, kayıt altına alınan hayvanın izlenebilirliği maksimum seviyeye çıkmıştır. Belediye mezbahaneleri bulunan veterinerlerimiz giriş ve çıkışları kontrol ediyorlar. Buralarda küpesiz hayvan girişini engelliyorlar. Hayvanları pazara dahi sokmuyorlar'' dedi.

FİYATLARDA ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ise hem üreticilere hem de tüketicilere tavsiyelerde bulundu. Üreticilerin hayvanlarını bir yerden bir yere sevk ederken sevk belgelerini eksiksiz yaptırmaları gerektiğini belirten Çetinkaya, üreticilerin olası hastalıklara karşı önlemler almaları gerektiğini ve küpesiz veteriner kontrolünden geçmeyen hayvanları satmamaları gerektiğini belirtti. Çetinkaya, Fiyatlarda ise yüzde 10 ile 20 civarında bir artışın ön görüldüğünü ancak bu durumunun üretici ile vatandaş arasında ki pazarlık ile değişkenlik gösterdiğini de belirtti. 

Kurban'ın anlamı sözlükte "yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey" anlamına geliyor. Kurban, dinî bir terim olarak, "ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan" demektir. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir.

Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte vatandaşlarda kurban arayışlarına başladı. Bazı vatandaşlar kurbanlarını vekalet ederek yurt içi veya yurt dışında kesimini sağlarken, bazı vatandaşlar ise Kurbanlıklarını kendileri kesmeyi tercih ediyor. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2018 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 625 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bozkurt, Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesi muhabiri Ömer Faruk Salman ile yaptığı röportajında, Kahramanmaraş'ın Kurban piyasasındaki son durumunu anlattı.

Bozkurt, İl genelinde bakanlığa bildirilen 8 bin 800 civarında büyük baş, 88 bin civarında ise Küçükbaş hayvanın bulunduğunu bunu hisseye ve nüfusa göre planlandığında  Kahramanmaraş’ta ihtiyaca göre kurbanlık hayvan bulunduğunu söyledi.

Bu kurbanlıkların bir kısmı il dışına gider bir kısmı da il dışından bize gelir. Bunların sayısını söylemek şu anda mümkün değil diyen Bozkurt, ''Ben öyle görüyorum ki Kahramanmaraş genelinde bir sıkıntımız yok. Hayvanlarla ilgili daha önceki senelerde küpeleme sistemi vardı. Önceden bu ücretliydi. 2018 yılı itibari ile bu ücreti kaldırdı. Sadece bu küpleme işlemi bir veteriner tarafından yapıldığı için bir malüplasyonu yani el emeği ücreti var. Onun dışında hiçbir ücret almıyoruz. Tabii bu da bize piyasa daha çok kolaylık sağlıyor .Bizim işlerimizi daha çok kolaylaştırıyor. Normalde iki yüz bin civarında büyük baş hayvanımız var. İl genelinde ise 750 ile 800 bin civarında ise küçük baş hayvanımız var. Bizim elimizde ki verilere göre %98 oranında hepsini küpeledik'' dedi.

Küpeleme sisteminin ne işe yaradığından bahseden Mustafa Bozkurt, ''Bakanlığımız bu konuda teşvik edici oldu. Hayvanlarımızın kontrolünün yapılmasında işimize çok yarıyor. Şuan da Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikle komisyonlar kuruldu ve kararlar alındı. Diğer kurumlara iletildi. Kurban kesim yerleri belirlendi. Belediye mezbahanesinde bulunan veterinerlerimiz giriş ve çıkışları kontrol ediyorlar. Buralarda küpesiz hayvan girişini engelliyorlar.  Hayvanları pazara sokmuyorlar.'' dedi.

Vatandaşlarımızdan isteğim kesinlikle küpesiz hayvan almamalarıdır diyen Bozkurt, ''Küpeli hayvan demek kayıt altına alınmış demektir, kayıt altına alınan hayvanın izlenebilirliği maksimum seviyeye çıkmıştır. Yani küpe numarasını okuyarak orada bulunan görevlilerimiz hayvanın adını, ne şekilde doğum yapıldığını, hangi işletmenin olduğunu, suni mi doğal doğal tohumlamamı yapıldığını, soy kütüğüne kayıtlı olup olmadığını, aşılama yapılıp yapılmadığını vb. bunlarla ilgili bilgilere ulaşılabiliyor. Bununla ilgili vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz. İnşallah bu tür olaylar ilimizde yaşanmaz. Kurbanla ilgili bize düşen görevleri yapmaya hazırız görevlendirmelerimizi yaptık. Bayram gününde hangi ilçede hangi veterinerin nöbetçi olduğuna kadar hepsini hazırladı. Kurban Bayramının şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Denetimlerimiz en başta yapılıyor. Bayramdan 10 ile 15 gün önce hayvanlar pazara inecekler. Yoğunluk olabilir ama  yeteri kadar personelimiz var.  Fiyat ortalamamız 18-20 lira civarında görülüyor. Geçen seneki fiyatlarla hemen hemen aynı olacağını tahmin ediyorum. '' ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ise Ortalama fiyatlar geçtiğimiz yıla oranla çok bir artış görülmediğini, bayrama yaklaşırken fiyatların gerilediğini söyledi. Geçtiğimiz yıllardaki gibi enflasyona paralel yüzde 20'lik zamların görüldüğünü belirten Çetinkaya, Pazardan aldıkları bilgilere göre küçükbaş canlı hayvanın kilosunun 20 lira, büyükbaşların ise 17-18 civarında öngörüldüğünü söyledi.

Hem üreticilere hem de tüketicilere tavsiyelerde bulunan Başkan Çetinkaya, ''Üreticilerimiz için söyleyeceğimiz hayvanlarını bir yerden bir yere sevk ederken sevk belgelerini eksiksiz yaptırmaları olası hastalıklara karşı önlemler almalı ve küpesiz veteriner kontrolünden geçmeyen hayvanları satmamaları olası bir mağduriyet yaşanmaması için bu konulara dikkat edilmeli'' dedi.

Tüketicilerimiz Kurbana gelmeyen ve küpesi olmayan hayvanları tercih etmesin diyen Çetinkaya, ''Belediyelerimizin kesimhane olarak gösterdiği yerlerde kesim yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Kesinlikle kurbanın kesileceği alana özen gösterilmelidir'' ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x