‘Maraş pidesinde markalaşmaya gidilebilir’

‘Maraş pidesinde markalaşmaya gidilebilir’

Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, ekmek israfının ülke genelinde kanayan bir yara olduğunu ve marketlerin gereğinden fazla ekmek sipariş etmelerinin yanlış bir tutum olduğunu ifade etti. Güneş, pide ekmeğinin somun ekmeğine göre daha fazla sağlıklı olduğunu vurgulayarak “Maraş pidesinde aslında markalaşmaya gidilebilir” dedi.

25 Ocak 2018 - 04:05

Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Güneş, ekmek israfı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Oda Başkanı Erol Güneş, Kahramanmaraş’ta ve Türkiye’de ekmek israfının önüne geçilebilmesi için marketlerin gereğinden fazla ekmek sipariş etmelerinin önüne geçilebilmesi ile çözüme kavuşacağını belirtti. Marketlerin dolap kapasitelerinden fala ekmem aldıklarını aktaran Güneş, şunları dile getirdi: “Ekmek israfı ülkemiz genelinde çok fazla. Yani bu fazlalığın sebepleri de ilk başta imalattır. İmalat fazlalığından kaynaklanan bir ekmek israfı söz konusu. Fırınlarımızda tezgah satışlarından ziyade bizim market satışlarımız var. Yani fırınlar üretiyor, onlar da marketlere veriyor ve israf burada başlıyor. Marketler satabileceğinden daha fazla ekmek alıyorlar. Mesela bugün 100 adet satacaksa 150 adet ekmek istiyorlar ve nasıl olsa iadesi var diye böyle bir fazlalığa kaçıyorlar. Yani biz ekmek iadesinin önüne geçebilirsek, Türkiye genelinde yaklaşık 9 milyon ekmek israfının da önüne geçeriz. Yani bu fırıncılarla market sahipleri arasındaki ekmek iadesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bu konuda marketçilerin biraz daha duyarlı olmaları lazım. Bunun yanında ülkemizde sıcak ekmek olayı başladı. Eskiden geceleri ekmek çıkartılır ve sabah bu çıkan ekmekler satılırdı ancak şu anda fırınlarımızda günün her saati sıcak ekmek çıkıyor. Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın her köşe başında artık fırınlarımız var. Bu da fazla ekmek çıkmasına neden oluyor. Bunun üzerine çalışmış olursak ekmek israfının önüne geçmiş oluruz.”

 

‘Şehrimizde fırın rekabeti istikrarlı’

Türkiye’nin her ilinde fırıncı rekabetinin olduğunu söyleyen Güneş, “Bizim Kahramanmaraş’ta pazar bir olduğu için fiyat rekabeti oluyor. Yani herkes ürettiği ekmeği kendi tezgâhında satsa fiyat rekabeti diye bir şey olmaz. Ama bir markete aynı anda iki veya üç tane fırın ekmek verebiliyor. Bundan dolayı da her fırın rekabet ettiği rakibine göre fiyat düşüklüğüne gidebiliyor” diye konuştu. Kahramanmaraş’ta bu rekabetin düzeyli bir şekilde seyrettiğine dikkat çeken Fırıncılar Odası Başkanı, şunları söyledi: “Bu sorun her şehirde mevcut ancak bizim şehirde bu durum daha istikrarlı bir şekilde seyrediyor. Şunu diyebilirim ki Kahramanmaraş’ta fırıncılar arasında herhangi bir fiyat rekabeti bulunmuyor.”

 

‘Fırınlarımız son derece kaliteli’

Kahramanmaraş’ta ekmek üreten fırınlar hakkında genel bir değerlendirmede bulunan Fırıncılar Odası Başkanı Güneş, fırınların sağlığa uygunluk ve makineleşme açısından birinci sınıf olduğunu ifade etti. Eski tip fırıncılığın bitme noktasına geldiğini belirten Güneş, bu konuda şunlara değindi: “Yani son derece yeni makinelerle, teknolojiyi takip ederek ekmek çıkıyor. Zaten işçi yetişmiyor bu sektörde bu olumsuzluğu da atabilmek için makineleşiyor. Dolayısıyla her şey el değmeden çıkmaya başlıyor. Gerek Büyükşehir Belediyesi, gerekse de Tarım İl Müdürlüğü olsun fırınları devamlı denetim ediyorlar ki bu denetimleri biz talep ediyoruz. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki bugün Kahramanmaraş’ta en hijyenik ve en kaliteli ekmek çıkıyor.”

 

‘Ekmek fiyatları 1 TL’nin üzerine çıkmayacak’

Türkiye genelinde tartışılan ekmek fiyatlarının Kahramanmaraş’ta da tartışma konusu olduğunu hatırlatan Oda Başkanı Erol Güneş, “Ekmeğe zam gündemde. Hele ki Kahramanmaraş’ta gündemde. Bizim zaten ekmem fiyatımız 1 lira ama bu girdilerimiz ve bu fiyatımız iki yıl önceydi. Bizim bu un maliyeti şu anda yüzde 20 artış gösterdi. Bizim 2 yıl önce yaptığımız fiyat farkı yüzde 5 idi. İleriki günlerde düşünüyoruz ama şu anda ekmek fiyatlarına zam gündemde değil. Yani ekmek fiyatlarında 1 TL’nin üzerine çıkmamaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

‘Fırıncılarımıza hijyen eğitimi veriliyor’

Tarım Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ortak çalışması ile birlikte Kahramanmaraş’ta ve tüm Türkiye’de fırınlarda çalışan elemanlara hijyen eğitimi verildiğini kaydeden Erol Güneş, “Ülke genelinde Tarım Bakanlığı’nın bir hijyen eğitimi var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu ortak bir protokole imza atması ile birlikte fırıncılara hijyen eğitimi veriyoruz. Tarım İl Müdürlüğü gıda mühendisleri ile birlikte fırıncı esnafını eğitime tabi tutuyor alınan her belge 5 yıl geçerliliğini koruyor. Bu konuda Kahramanmaraş’ta yaklaşık 600 tane belge dağıttık” dedi.

 

‘Açık ekmek satışında şikâyetlerimiz var’

Marketlerde gereğinden fazla ekmek talebi ile birlikte dolaplara sığmayan ekmeklerin yerde kasalarda satılmasını eleştiren Güneş, “Açık ekmek satışları ile ilgili şikâyetler alıyoruz ve bu konuda sıkıntılarımız var.  Belki son zamanlarda dile gelmiyor ama bizim rahatsız olduğumuz konular var. Fırınlarda sorun yok ama marketlerde gereğinden fazla ekmek talep geliyor, dolabı yeterli derecede almıyor geri kalanını ise kasalarda yerlerde açıkta ekmek bulunduruyor” diye konuştu. Bu sıkıntıların çözülmesi gerektiğinin altını çizen Oda Başkanı Güneş, “Marketlerdeki açıkta ekmek olayına yetkililer biz çözüm bulunması gerektiğini düşünüyorum. Her şey yıkanıp yenilebiliyor ancak ekmek yıkanıp yenilmiyor” diye konuştu.

 

‘Meslekte işçi yetişmiyor’

Son yıllarda yetişen eleman sıkıntısına parmak basan Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Mesleğimizde eleman yetişmiyor. Bu meslek ağır bir meslek ve sanatkârlık isteyen bir meslek. Geçmişte çıraklık verilirdi ama şu anda herkes çocuklarını okutma gayretinde buna ben de dâhil. Aslında çok güzel bir düşünce ancak bizim meslekte bir anda yapılabilecek bir meslek değildir. Ağır bir meslek olduğu için son zamanlarda işçi yetişmiyor. Bunun yanında yetişen işçilerde çok kalifiye değil maalesef. Biz bunlarında artık yetişeceğini de zannetmiyoruz. Meslekte işçi sıkıntısı çok fazla. Bu soruna makineleşme ile çözüm bulmak istiyoruz aslında. İlerde tüm mesleklerde sanatkârlar parmakla gösterilecek ve sanatkâr bulmada zorluk çekeceğiz. Bu durumun vermiş olduğu olumsuzlukları da makineleşme ile çözüme kavuşturmak istiyoruz. Yani buna yönelmekten başka çaremiz kalmıyor.”

 

‘Maraş pidesinde markalaşmaya gidilebilir’

Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetleri arasında olan Maraş pidesi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Güneş, pidenin somun ekmeğinden daha sağlıklı olduğunu söyleyerek, şu bilgilere yer verdi: “Maraş pidesinde aslında markalaşmaya gidilebilir. Aslında Maraş yöresi olarak pideden ziyade somun ekmek tüketiliyor. Bugün özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde ki Gaziantep ve Şanlıurfa gibi şehirlerde sabahları pide alarak kahvaltı yapıyorlar. Bu bölgelerde gerçekten pide kültürü daha fazla. Maalesef bizim memleketimizde somun ekmek kültürü var. Pide konusunda Kahramanmaraş’ta markalaşmaya gidilebilir aslında. Şunu da belirtmekte fayda var, en sağlıklı ekmek pide ekmeğidir. Diğer ekmek çeşitlerinde olsun katkısal maddeler var. Ama pide ekmek tamamıyla doğal bir ekmek. Yani pideni içerisinde su, un, tuz ve maya giriyor. Somun ekmekten daha sağlıklı bir ekmek varsa o da pide ekmeğidir. Çünkü somun çıkıyor buharda pişiyor üstüne mayalanması, kabarması işlemleri de işin içerisine girince katkı maddelerinin içeriğe eklenmesi kaçınılmaz oluyor. Tabi ben fırıncıyım her tür ekmeği savunurum ancak en doğal, en sağlıklı ekmek pide ekmeğidir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Çocuklarda beyin tümörünün ilk sinyali olabilir!
Çocuklarda beyin tümörünün ilk sinyali olabilir!