Nalbantlık tarih oluyor

Nalbantlık tarih oluyor

Özellikle nalbantçılık, semercilik, bakırcılık gibi bir çok el işinin bir zamanlar yapıldığı Kahramanmaraş, yetiştirecek usta bulunmadığından dolayı bu meslekler tarih oluyor.

01 Mayıs 2017 - 13:35

Makineli tarıma geçilmesiyle birlikte çiftçilikte ve taşımacılıkta at, eşek, katır gibi hayvanlara olan ihtiyacın giderek azalması nedeniyle nalbantlık tarih oluyor.

Kahramanmaraş’ta ki nalbantlardan olan Mahmut Çıkrık, bir zamanlar hayvanlara nal yetiştiremezken, şimdi ise mesleğin tarih olmaya başladığını söyledi. Nal yapımında en önemli işin örs üzerinde iyice dövülmesi olduğuna dikkat çeken nalbant Mahmut Çıkrık “Nalı ilk önce örs üzerinde döverek şekil veriyoruz. Nalı dövmemizin nedeni, hem kısa sürede çivileri düşmesin diye hem de at yürürken kaymaması için. Nalbantlık mesleğinde ikinci önemli nokta, nalı çakarken çiviyi atın ayağına çakmamak. Çünkü çivi ayağa gelirse, atın ayağı iltihap kapar ve iyileşmediği için at zamanla ölür’’ dedi.

Bölgede tarımda ve taşımacılıkta at kullanımının azalmasıyla birlikte nalbantlığın da bittiğini dile getiren Gülgoncası, “Kahramanmaraş’ta sadece1 veya 2 nalbant kaldık, biri ben diğeri de başka bir arkadaş. Bizde de iş çok zayıf artık. Çünkü artık vatandaşlar traktör ve kamyonet kullanmaya başladı. Bizde artık mecburen ister istemez bu mesleği terk edeceğiz’’ ifadelerini kullandı. Bir atın 4 ayağına toplamda 50 liraya çakılan nalın ömrü ise 3 ile 6 ay arasında değişiyor. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı
Barbaros Caddesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sunuldu
Barbaros Caddesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sunuldu