Şeker hastalarının umudu, sigarayı bıraktıran bitki!

Şeker hastalarının umudu, sigarayı bıraktıran bitki!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kahramanmaraş İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aylarda başlatılan Şeker Otu (stevia rebaudiana) projesinde ilk hasat toplanmaya başlandı. Büyük umutlarla başlatılan proje meyvesini vermeye başladı ve şimdiden bölgede deli tütün diye bilinen yabani tütüne alternatif ürün olarak gösteriliyor.

22 Kasım 2017 - 01:56

Dünya da 160 milyon ton olan şeker ihtiyacı, 50 milyar dolar gibi bir ekonomik pazara sahip. Japonya, Brezilya, Paraguay, Jamaika, Arjantin, Güney Amerika Ülkeleri, ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Tayland, Vietnam, Çin ve Hindistan’da steviya üretimi yapılmakta ve bu Ülkeler ihracatla birlikte şeker ihtiyacını steviya bitkisi kaynağından karşılanıyor. 

Şeker Otunun faydaları ise saymakla bitmiyor. Şeker hastaları (diyabet) kullanabiliyor, tansiyonu düzenleme etkisi var ve sigarayı bıraktıran bir bitki.  Kahramanmaraş’ta 3 farklı bölgede çiftçiler tarafından yapılan ve hasadına başlanan şeker otu bitkisinin kilosu 40 TL’den satılıyor.

 

Ağızotu’nun Ham Maddesine Alternatif Ürün!

Beklenin üzerinde verim ve ilgi gören bitkinin önümüzdeki yıllarda şehir geneline yayılması bekleniyor. Kahramanmaraş ve İlçelerinde de ekonomik getirisi düşük parçalı tarım arazilerinin değerlendirilmesi daha sonra ise geniş üretim alanlarına ulaşması planlanıyor.  Yıl içerisinde 3 kez toplanan ürün, şehirde yaygın olarak kullanılan sağlığa zararlı ağızotunun hammaddesi, bölgede deli tütün diye bilinen yabani tütüne alternatif olarak gösteriliyor.

 

Normal Şekerden 300 Kat Daha Şekerli!

Şeker otunda, dik, sula, hasat et, kurut, sat sistemi işleniyor. Üretiminde herhangi kimyasal ürün kullanılmıyor, sadece organik gübre kullanılıyor. Normal şekerden 30 kat daha şekerli hissi veriyor. İşlendiğinde ise 300 kat daha şekerli hissi veriyor.

 

Sağlık Harcamaları Azalacak, Kentten Kırsala Göç Artacak!

Kahramanmaraş ve İlçelerinde steviya bitkisinin yetiştirilmesi için uygun iklime sahip alanlarında, dar ve parçalı tarım arazileri üzerinde yapılacak steviya üretimi ile ekonomiye kazandırılacak. Kırsal da yaşayan çiftçilerin ekonomik gelir düzeyi yükselecektir. Yapılan steviya üretimi ile elde edilen gelir düzeyi yükseldikçe şehirlere göç önlenecek hatta kırsala geri dönüş yaygınlaşacaktır. Gelir düzeyi arttıkça eğitim düzeyi doğru orantılı olarak artacak, daha eğitimli bir toplum oluşacaktır. Ulusal sağlık harcamalarının  maliyetini yükselten etkenlerin etkisini azaltmak üzere Stevia’nın bir seçenek olarak üretiminin ve pazarının artırılması, daha sağlıklı bir tatlandırıcı olan steviyol glikozit in toplumun kullanımına sunulması ile diyabetik hastalıkların önüne geçilerek bu hastalıklardan dolayı sağlık harcamaları azalacak, daha sağlıklı bir toplum oluşumuna katkı sağlayacaktır. Kahramanmaraş ve İlçelerinde 10 yılda 5000 dekar olmak üzere, daha geniş steviya üretim bahçelerinin oluşması, yeterli kapasiteye ulaşılması ile ürün pazarlanabilirliği artacak ve sözleşmeli üretim modeline geçilecektir. Ayrıca bu sektöre dayalı depo, ürün işleme ve değerlendirme sanayinin gelişmesi hedefleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı