Daire alacaklar dikkat!

Daire alacaklar dikkat!

Son zamanlarda gayrimenkul yatırımcılarının en çok başını ağrıtan konulardan bir tanesi, ipotekli daireler.

02 Aralık 2016 - 07:42

Maalesef bazı yatırımcılar, aldığı dairenin ödemesini ödeme yaptıktan sonra dairenin üzerinde ipotek veya hacizle karşılaşıyor. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Toptaş, özellikle daire alacak vatandaşların, tapu devir işlemlerinde mağdur olmamaları için neler yapması gerektiğini gazetemize anlattı.

Yatırımcıları, ödeme yapmadan önce almak istediği dairenin bir tapu senedinin fotokopisi alınarak Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne gidilmesi gerektiğini belirten TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Toptaş, buradan takyidat bilgisi alınabileceğini söyledi.

Gayrimenkul satışı sırasında takyidat durumuyla ilgili yatırımcıyla herhangi bir bilgi paylaşılmadığına dikkat çeken Toptaş, şöyle konuştu: “Öncelikle gayrimenkul satışı sırasında herhangi bir takyidat durumu size belirtilmektedir. Fakat daha öncesinde bunu öğrenmek istediğinizde Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden yazılı takyidat bilgisi alınabilir. Ama bu bilgiye ulaşmak ve bu resmi bilgiyi almak için o anki gayrimenkul sahibinin başvurusu gerekmektedir. Bir başka yolu ise gayrimenkul sahibi ile internet yolu ile e-devlet üzerinden bu bilgilere ulaşılabilir. Ama sonuç itibari ile bu öğrenimlerden sonra devir işlemine kadar bu gayrimenkul üzerinde yine herhangi bir takyidat oluşabilir onun için en garanti yol olarak devir işleminde tapu ve kadastro müdürlüğünde memurun söylediği ifadeler dikkatle dinlenmeli ayrıca imzalanan satış sözleşmesi dikkatle okunmalıdır.” Devir edilecek tapu senedinin bir fotokopisinin yatırımcı tarafından alındıktan sonra dairenin kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli olup olmadığını tapu senedi üzerinden kontrol etmesi gerektiğine işaret eden Başkan Hanifi Toptaş, “Alınan tapu senedi fotokopisinden göreceğiniz ada, parsel, blok ve daire numaralarından satın alınacak olan dairenin gerçekten gösterilen o ada ve parsel üzerinde mi olduğu, blok ismi ve daire numaralarının gerçekten o gösterilen yere mi ait olup olmadığı ilgili Belediye ve Tapu Müdürlüğündeki onaylı mimari proje üzerinden kontrol edilmesi gerekir” dedi. Toptaş, konut alımında dolandırılan veya aldatılan vatandaşların hakkını araması için neler yapması gerektiği ile ilgili şunları söyledi: “Tabi aldatıldıktan sonra aslında yapılacak tek şey hukuksal yollarla hakkınızı aramak. Bunun için herhangi bir avukatla görüşüp kanuni yollardan hakkınızı arayabilirsiniz. Sonuç itibari ile dikkat çekmek istediğimiz konu aslında teknik detaylar içermesi sebebiyle vatandaşlarımız tarafından kontrol edilmesi biraz zor olabilir. Bunun için daire alırken bir uzman yoluyla bu alım işlemlerini gerçekleştirmelerini tavsiye ediyoruz. Daha öncede ifade ettiğimiz gibi bu değerlendirmeleri bankalar adına devamlı bankaların ipotek işlemleri için gerçekleştiren gayrimenkul değerlendirme uzmanı olan meslektaşlarımız bulunmaktadır. Daire satın almadan önce bu meslektaşlarımıza başvurarak satın alacağınız dairenin genel teknik ve sicil bilgilerini rapor halinde alıp bu rapor incelenerek rahatça ve güvenle dairenizi satın alabilirsiniz.”  (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Mücbir Sebep Van ve Kocaeli Gibi Bize de Uygulanmalı
Mücbir Sebep Van ve Kocaeli Gibi Bize de Uygulanmalı