Güvenç: YSK’nın kararı çok açık

Güvenç: YSK’nın kararı çok açık

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, mühürsüz oy pusulası ve zarflarla ilgili tartışmalar karşısında Yüksek Seçim Kurulu’nun kararının açık ve net olduğunu söyledi.

22 Nisan 2017 - 22:45

16 Nisan’da yapılan anayasa değişikliği referandumunda sandıklardan çıkan mühürsüz zarf ve oy pusulalarını kabul eden YSK’yı eleştiren ve konuyu yargıya taşıyacaklarını açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) bir tepki de Güvenç’ten geldi. Böyle bir kararın bugün verilmediğini ve geçmişte örnekleri olduğunu belirten TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, “2015 yılında İstanbul Maltepe'de Büyükçekmece'de mühürsüz zarfların kabul edilmemesi üzerine HDP’nin bir itirazı var. CHP’nin de kabul edilsin diye itirazları var” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, katıldığı bir televizyon programında, anayasa değişikliği referandumunun ardından başlayan mühürsüz zarf ve oy pusulalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yüksek Seçim Kurulu’nun tartışılan kabul kararının geçmişte de uygulandığını ifade eden Güvenç, “Yüksek Seçim Kurulu'nun ilgili kararının 1’inci maddesi çok açık şekilde şöyle: Yüksek Seçim Kurulu tarafından gönderildiğinde şüphe bulunmayan hallerde yani zarfların sandık kurullarının hata ve ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile kullandırılan oyların geçerli kabul edilmesi gerektiği diyor. Şimdi bu yeni verilmiş bir karar değil! 2015 yılında İstanbul Maltepe'de Büyükçekmece'de mühürsüz zarfların kabul edilmemesi üzerine HDP’nin bir itirazı var. CHP’nin de kabul edilsin diye itirazları var. İstanbul Seçim Kurulu'nun bu yönde kararı var. Geçmişte alınmış bu yönde kararlar var” dedi.

Kullanılan oyların geçerli ya da geçersiz sayılması konusunda YSK’nın kararının açık ve net olduğunu kaydeden Güvenç, şöyle konuştu: “Bu konu öteden beri il ilçe seçim kurulları ile Yüksek Seçim Kurulu'nun önüne gelmiş ve açık net şekilde şu denilmiş: seçimin sağlığı sıhhati açısından vatandaşın iradesinin sandığa yansımasının en seri şekilde sağlanması için eğer kullanılan, sandığa giren oy pusulasının zarfı mühürsüz olsa bile dışarıdan getirilmemiş ise sabahleyin sandık başkanı tarafından sabahleyin sandıklar açılırken kurul başkanı tarafından mühürlenmemişse bunu kabul edin, demiş. Bu çok açık bir şekilde belirtilmiş. Bu sadece bugünkü bir mevzu değil. Buradan şuraya geliyoruz, vatandaşlarımız çok o biliyor ama anlaşılması açısından söylüyorum: Türkiye'de seçimlerde iki kişi, sandık kurulu başkan ve üyesi olarak hâkim tarafından il ilçe seçim kurulu başkanları tarafından görevlendiriliyor. Ayrıca seçime katılan her partinin temsilcisi sandık kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Şu seçimde tam 6 kişi CHP'li MHP'li HDP’li ve AK Partili üyelerin kontrolünde, devletin hâkimin görevlendirdiği kişiyle 6 kişi bu zarfların hepsini milletin huzurunda açıyorlar. Diyorlar ki bu zarf belli ki Ankara’dan gönderilen zarflar ama sehven bunu biz mühürlememişiz diyorlar. Bunun üzerine bütün üyelerin ittifakıyla daha zarflar açılmadan deniliyor ki bu bizim bu masadan sandığa atılan zarf. Doğru mu? Doğru! Her üye imzalıyor; ondan sonra açıyorlar Evetse Evet, Hayırsa Hayır!” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...