Öztunç: “Aksu çayını Meclis araştırsın”
Reklam

Öztunç: “Aksu çayını Meclis araştırsın”

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Kahramanmaraş’ta doğan Ceyhan nehri ve şehir merkezinden geçen kollardan bir tanesi olan Aksu çayında yaşanan çevre felaketinin önüne geçilebilmesi amacıyla Meclis araştırması açılması talebinde bulundu.

09 Ağustos 2018 - 09:55

Kahramanmaraş’ta bulunan baraj ve akarsularda yaşanan kirlilik geri döndürülmesi zor bir noktaya evrilirken, aynı zamanda kentin can damarları olan bu kaynaklar çevreye kötü koku ve ölüm saçmaya devam ediyor.

Öyle ki Fabrikalardan boşaltılan atıkların akarsu yataklarının ve çevresinin ekolojik dengesine verdiği zarar artık çıplak gözle görülür halde. Su yüzeylerinin yer yer siyaha ve yeşile dönüştüğü dikkat çekerken, çok defa da kıyıya vuran ölü balıklar tehlikenin boyutlarını anlaşılır kılmak için yeterli.

Kirlilik sorununun çok uzun yıllardır çözülememesinden şikâyetçi olan bölge sakinleri gelinen noktada, çocukların havaların ısınmasıyla birlikte tehlikenin ulaştığı boyutun farkında olmadan serinlemek amacıyla akarsulara girdiğinin ve bu durum sonucu çocukların çok sık hastalandığını ifade etmekte.

Kendi gözlemleri, ulaştırılan raporlar ve yöreden gelen yoğun şikayetler sonucu vekil olduğu günden bugüne konunun takipçisi olan CHP’li Öztunç, hastalık ve ölümler yaşanmadan önce çevre felaketinin bir an önce durdurulması ve alınacak tedbirlerle düzenleyici çalışmaların yapılması amacıyla Meclis araştırması talebinde bulundu.

 Öztunç’un araştırma talebiyle Meclis Başkanlığına sunduğu gerekçe ise şu şekilde:

GEREKÇE

Kahramanmaraş’ın en önemli akarsuyu Ceyhan nehridir. İlk kaynak yerleri Elbistan ovasını çevreleyen dağlardır. Uzunluğu 509 km dir. Orta Toroslarda Nurhak dağından Söğütlü deresi adı ile çıkarak Hurman ve Göksu çaylarının birleşmesinden sonra Ceyhan adını alır. Engizek ve Ahır dağlarındaki boğazlardan geçerek Çukurova’ya girer. Misis tepelerini çevirdikten sonra yol boyunca birçok dereleri bünyesinde toplayarak İskenderun körfezine dökülür.

Ceyhan nehrinin bir diğer kolu ise Aksu çayıdır. 150 km uzunluğundaki bu çay havzanın güneyinde Engizek dağlarında yer alan Kaya dibi mevkiinde, Küçükcerit köyünün doğusunda, kuvvetli bir kaynaktan çıkar. Erince dağının güneybatısından bir yarma boğaz vadi ’den geçerek ve Sarayköy’ü yakınında Gölbaşı deprasyonuna açılır. Gölbaşı deprasyonunun taban sularını da alan Aksu çayı İnekli gölünden itibaren güneybatıya yönelerek Pazarcık’ta yer alan Kartalkaya Barajına dökülür. Aksu çayı daha ileride yan derelerden gelen suları da toplayarak Kahramanmaraş’ın güneybatısında Sır Barajına dökülür. Kahramanmaraş ilinde Ceyhan nehri ve Aksu çayı dışında kalan sular genellikle Ceyhan’ın kolları olan küçük akarsulardır.

Geçmişte berrak akan, ovalarımıza bereket getiren Ceyhan Nehri ve Aksu çayı artık ölüm saçmaktadır. Elbistan ilçemiz içme suyunu Ceyhan’dan alıyor, kanalizasyonunu Ceyhan’a bırakıyor, Kahramanmaraş’ın sanayi kuruluşları atıklarını Aksu çayına bırakıyor. Aksu çayında kirlilik alarm seviyesine ulaşmış durumda, özellikle Karacasu kırsalında yer alan mahallelerin etkilendiği kirlilik, fabrika atıkların birleşmesi yüzünden etkisini iyice arttırmıştır. Aksu Çayı’nda yaşanan kirlilik yüzünden çevrede ağır bir koku çıktığını kaydeden mahalle sakinleri, fabrika atıklarının suya karışması sonucu yaşanan kirliliğin tehlike boyutuna ulaştığını, havaların ısınmasıyla birlikte yüzmek için bu çaya giren çocuklar ise tehlikenin farkında olmadan serinlemeye çalıştıklarını ve çocukların çok sık hastalandığını dile getirmektedirler. Aksu çayının zaman zaman renginin siyaha, yeşile dönüştüğü, atık suların çevrenin ekolojik dengesi üzerinde ağır bir tahribe neden olduğu çıplak gözle dahi görülebilmektedir.

Ayrıca Kahramanmaraş merkeze yakın bir alanda bulunan Sır Barajı, kendini besleyen zehirli atıklarla kirliliği tescillenmiş Aksu çayı ve onlarca fabrikanın atık suları nedeniyle baraj ve çevresindeki canlılara ölüm saçmaya başlamıştır. Barajın kıyısına vuran atıklar ve ölü balıklar da bu kirlenmenin en önemli göstergesidir. Yüzlerce balık ve kuşun baraj suyundaki kimyasallardan dolayı öldüğü, önlem alınmaması durumunda tarımsal sulamada da kullanılan baraj suyunun insan sağlığını da tehlikeye atacağı kaçınılmaz hale gelmiştir. Çevreye yaydığı kötü koku sebebiyle vatandaş şikâyetlerinin de arttığı bu barajda bir an önce önlem alınması ve gerekli tedbirlerin belirlenerek uygulamaya geçilmesi artık zorunluluk haline gelmiştir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİS BAŞKANLIĞINA

Kahramanmaraş ilimizde doğan Ceyhan nehri ve şehir merkezinden geçen Aksu çayı ölüm saçıyor. Buralara sanayi tesislerin bıraktıkları kimyasal atıklar artık baraj sularına ulaşmış durumdadır. Halk sağlığı açısından hastalık ve ölümler yaşanmadan,  ekolojik dengenin bozulmasıyla birlikte oluşacak çevre felaketinin önüne geçmek için bir an önce alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve gerekli çalışmaların yapılması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederiz.”

 

Ali ÖZTUNÇ

Kahramanmaraş Milletvekili

İçişleri Komisyonu Üyesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Okay, Konteyner Kent Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
Başkan Okay, Konteyner Kent Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
“Tekir’in potansiyelini ortaya çıkaracağız”
“Tekir’in potansiyelini ortaya çıkaracağız”