Çiftçiler susuz kalmamak için beyanlarını versin!

Çiftçiler susuz kalmamak için beyanlarını versin!

Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet Sarı, birliğin havzası içindeki arazilerin sulanmasıyla ilgili 2017 yılı sulamasında beyan verme tarihleri ve yıl içerisinde uygulanacak indirim cezalar hakkında gazetemize bilgi verdi.

30 Ocak 2017 - 19:18

2017 sulama beyanlarının Ocak, Şubat, Mart ayı içerisinde alınacağını kaydeden Başkan Mehmet Sarı,“Bu süre içerisinde beyan vermeyen çiftçiler yüzde 10 geç beyan verme cezasına maruz kalacaktır. Sulama ücretini ve taksitlerini belirlenen süreler içinde ödemeyenlerden aylık yüzde 2 gecikme zammı alınır. Sulama ücretini peşin ödeyenlere yüzde 10 indirim uygulanır. Ocak ayında beyan veren çiftçiler yüzde 10,Şubat ayında beyan veren çiftçiler yüzde 8 indirimli ödeme yapacaktır” dedi.

Birlik üyesi olan mahalli idari birimlerinde ikamet etmeyip, sulama sahası dışından gelerek Kılavuzlu sulama sahasında arazi kiralayıp ekim yapan çiftçilerden sulama ücretlerinin peşin olarak tahsil edileceğini vurgulayan Sarı, 2017 sulama sezonunda ikinci ürün ekenlerin sulama suyu ücretini iki taksitle ödeyeceklerini bildirdi.

Kahramanmaraşlı çiftçilere en iyi kalitede ve en adaletli şekilde hizmet vereceklerini belirten Sarı, suyun çiftçi için ne önem ifade ettiklerini bildiklerini aktararak çiftçiyi mağdur etmeyecek uygulamalar için gayret ettiklerini söyledi.

İkinci ürün için ilk taksitin 31 Temmuz, ikinci taksit 30 Kasıma kadar ödeneceğini vurgulayan Sarı, şöyle konuştu: “Tüm ikinci ürünlerde birinci ürün ekilmiş olması şartıyla yüzde 20 indirim uygulanacaktır.2017 sulama sezonunda ikinci ürün ekecek olanlar beyanlarını 31 Temmuz 2017 tarihine kadar sulama birliğine bildirerek sulama ücretini ödeyecekler. Bu tarihten sonra beyan bildirenlere yüzde 10 beyan cezası ve ayrıca gecikme zammı uygulanacaktır. Kiracılar sulama beyanına bulunmaya geldiğinde kira sözleşmesini de yanında getirmek zorundadır. Aksi takdirde beyan kabul edilmeyecektir.”

2017 yılında ve takip eden yıllarda birlikten ilk defa su almak isteyenlerin öncelikle dönüme 10,20 TL katılım payını ödemek zorunda olduklarını hatırlatan Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet Sarı, “Katılım payını ödemeyenler birlik üyesi olmayacaklardır ancak su kullanım hakları saklı kalacaktır. Sulama alanı içerisinde çiftçilerin kendi yeraltı kuyuları ile suladıkları sahalara 5 dekar bedel uygulanır. Hidrantlara zarar veren, kanalları dolduran, izinsiz su kullananlar ve kullanmasa dahi yanında şebeke anahtarı bulunduranlar bir defaya mahsus olarak 300 TL para cezasına çarpıttırılacaktır. Tekerrür etmesi halinde 600 TL para cezasına çarptırılacak ve haklarında yasal işlem yaptırılacaktır”ifadelerine yer verdi. Birlik adına ceza uygulamaya Birlik Yönetimi Kurulunun yetkili olduğunu söyleyen Sarı, şu açıklamalarda bulundu: “Çiftçilerimizin, olumsuz bir durumla karşılaşmamaları için birliğimizce yapılacak duyuruları takip etmelerini istiyorum. Ceza gerektiren konularda 818 Sayılı Borçlar Kanununa göre işlem yapılır. Cazibeli sulamada ürünlerin tamamında 8 su verilecek, ürünlere ekim sonuna kadar su verilecek ve damlama, yağmurlama sulamada ve motopomp kullanımda yüzde 50 indirim uygulanacaktır. Altınova P2 sahasına Deliçay’dan su tahsisi durumda cazibe fiyatı uygulanacaktır. 2017 yılı için pompaj sahalarında hububat dışında ekimi dikimi yapılan bitkilere sulama suyu verilmeyecektir. Hububatlara ise 2017 yılı için sadece 2 sulama yaptırılacaktır. Diğer önemli bir konumuz ise İncirlipınar, Karapınar, MengesirArgı, Deliçay ve Kumaşır Gölü havzalarından su kullanan çiftçilerimizin beyan vermekten kaçınmaları ile ilgili DSİ’den istediğimiz görüş neticesinde çiftçilerimiz buradan su kullansalar dahi beyan vermek zorundadırlar. Sulama sahasında ki tüm kaynak suları, göletler ve arklar birliğimizin sulama denetimi ve uygulama sahası içerisinde yer almaktadır. 2017 yılı için beyan verecek çiftçilerimiz beyan müracaatında tapu kayıtlarını yanlarında getirmek zorunda olup kanuni süreler dışında yapılan beyanlara yüzde 10 para cezası ve yüzde 2 gecikme faizi uygulanacaktır. Tüm beyan ve tahakkuk işlemleri bilgisayar ortamında yapılacağı için çiftçilerimizin beyan işlemlerini belirten beyan süresi içerisinde yapmaları kendi yararlarına olacaktır.” (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç evin çatısına uçtu
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç evin çatısına uçtu