Kan seferberliği stokları doldurdu

Kan seferberliği stokları doldurdu

Türk Kızılayı Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Ökkeş Arslan Şerefoğlu, havaların soğumasıyla kan verme oranlarının düştüğünü; ancak geçtiğimiz hafta Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın kan stoklarının kırmızı alarm verdiği yönündeki açıklamasının ardından kan vermek için başlatılan seferberliğim 1 hafta içinde stokları doldurduğunu söyledi.

10 Ocak 2017 - 07:54

Genel başkanın açıklaması üzerine tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da 7’den 70’e vatandaşların seferber olduğunu belirten Şerefoğlu, “Kızılay Genel Müdürlüğünce verilmiş olan her şehrin kan kotaları var. Kahramanmaraş, her zaman kotasının yüzde 100’ünü dolduran hatta yüzde 110 civarında kan alınan bir il. Yani başarılı bir il. Genel başkanımızın, kan stoklarımızın 20 binin altına düştüğünü ifade ettiğinde; sağ olsun Türkiye Cumhuriyetindeki bütün vatandaşlar, en küçük kırsal bölgelere kadar kan vermek için kan merkezlerine koştu. Bunun haricinde belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları, özel sektör bu davete icabet etti. Ve bir hafta içerisinde 20 binin altına düşen stok, tekrar 50 binin üstüne çıkacak kadar kan alındı” dedi.

Kahramanmaraş’ta yıllık ortalama 26 bin ünite civarında kan bağışı alındığını ifade eden Türk Kızılayı Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Ökkeş Arslan Şerefoğlu, 2016 yılında bu rakamın, 27 binin üzerine çıktığını söyledi.

Her zaman yüzde 100’ün üzerinde kan alan bir Kızılay Kan Merkezi Teşkilatı olduğunu aktaran Şerefoğlu, şöyle konuştu: “Tabi bu kan alma, kan verme olayı tamamen vatandaşlarımızın duyarlılığıyla ilgi ve alakasıyla devam ediyor. Genel Başkanımız Sayın Dr. Kerem Kınık’ın 2017’nin başında basına yapmış olduğu açıklamada; kan stoklarımızın 20 bin ünitenin altına düştüğünü dile getirdi. Stok olarak elimizde bulunması gereken kan, Genel Başkanımızın tabiriyle 50 bin ünite civarında olması gerekiyor. Bu stok, 20 binin altına düştüğü zaman bizim için kritik seviye oluyor.”

Kahramanmaraş’ın Kızılay Genel Müdürlüğü tarafından verilen kotaları doldurduğuna değinen Kızılay İl Başkanı Ökkeş Arslan Şerefoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Şu anda sadece kış şartlarında biraz zorlanıyorduk. Genel Başkanımızın açıklamasından sonra vatandaşlarımız bu hususta biraz daha duyarlı. Kızılay Genel Müdürlüğünce verilmiş olan her şehrin kan kotaları var. Kahramanmaraş, her zaman kotasının yüzde 100’ünü dolduran hatta yüzde 110 civarında kan alınan bir il. Yani başarılı bir il. Gerek vatandaşlarımızın duyarlılığı olsun gerekse kan alma merkezimizde çalışan arkadaşlarımızın gayretleri olsun Kahramanmaraş’ı bu noktada iyi bir yere getiriyor. Çünkü o arkadaşlarımızın gayreti olmazsa; vatandaş bunu izah edemeyiz, doğru anlatamayız, kan alamayız. Hakikaten buradaki ekibimiz, dört dörtlük çalışan bir ekip! Hepsinden Allah razı olsun, hepsine teşekkür ederim.”

Kızılay’ın kan stoğunun normalde 20 bin ile 50 bin arasında gidip geldiğini bildiren Şerefoğlu, şunları kaydetti: “2016’nın son aylarında özellikle de Aralık ayında çok sert geçen kış şartları, kan verme noktasında ister istemez vatandaşın şevkini azaltıyor. Kan stoklarının düşmesi daha çok bundan kaynaklanıyor. Bir de ülkemizin durumu ortada. Gerek Güney tarafımızdaki sınırımızda yaşanan olaylar gerekse Türkiye’nin almış olduğu Suriyeli mülteciler olsun kan stokunun erimesine neden oldu. Sonuçta biz, ayakta durması gereken bir kurumuz. İhtiyaç halinde kan temin etmek zorunda olan bir kurumuz. Türk Kızılayı, çok büyük bir kuruluştur. Türk Kızılayı, Osmanlı’dan Cumhuriyete miras olarak kalan 4-5 kuruluştan birisidir. Türk Kızılayı, ilk başta 1868 yılında Hilal Ahmer adında kuruldu. Yaralı Türk askerlerinin ailelerine yardım amacıyla kurulmuş bir kuruluş ve günümüze kadar da çok fazla gelişmiş olan bir Sivil Toplum Örgütüdür. Türkiye’nin en büyük Sivil Toplum Kuruluşudur. Kızılay için kan sadece bir bölümüdür. Çadır, mobil mutfaklar vardır.”

MARAŞ’TA SABİT KAN MERKEZLERİ İHTİYACI VAR!

Kahramanmaraş’ta Kızılay, şu an için il binası dışında mobil araç ile Trabzon Caddesi üzerinde Bahçelievler Camii önünde kan bağışı kabul ediyor. 2014 yılında Büyükşehir olan Kahramanmaraş için tek kan toplama merkezi yetersiz geliyor. Kızılay’ın acil olarak Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde de kan toplayabilmesi için merkez ilçelerde mobil araç veya sabit kan toplama merkezlerine ihtiyaç duyuyor. Türkiye’nin en büyük Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olan Kızılay’ın kan toplama merkezi olarak kullanılabilecek mekânlar açması için hayırseverleri bekliyor. (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
KSÜ Öğrencilerinden Gazze Nöbeti:
KSÜ Öğrencilerinden Gazze Nöbeti: "Yaşasın Küresel...