“Kulaktan duyma hurafelere inanmayın”

“Kulaktan duyma hurafelere inanmayın”

Odyometrist Niyazi Güneş, halk tarafından sıkça söylenen, “sürekli işitme cihazını kullanmak kulağı tembelleştir” sözünün tamamıyla kulaktan duyma bir hurafe olduğunu söyledi.

29 Kasım 2017 - 02:48

Sürekli cihazı kullanmak kulağı tembelleştirmeyeceğine dikkat çeken Gündeş: “Kulak ve anlamayı sağlayan beynimiz, işitme cihazı kullanılmadığında tembelleşir ve özelliklerini yitirir.Kulağımızı ve beynimizi devamlı aktif halde tutabilmek için tek çözüm etrafımızda olan tüm sesleri duymaya devam etmektir” dedi.

 

“Sosyal Yapınıza Göre Cihaz Seçiliyor”

İşitme cihazı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi veren Odyometrist Niyazi Güneş, insanların sağlığı kulaktan duyma bilgilere bırakılamayacak kadar önemli olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tespit edilen işitme kaybının ilaç tedavisi ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı durumlarda, KBB doktorunun veya uzman Odyoloğun önermesi ile işitme cihazı kullanılır.İşitme kaybınızın seviyesi kullanabileceğiniz işitme cihazının tipinin seçimindeki en önemli etkendir. Bunun yanı sıra kulak kanalınızın yapısı, kulağınızda akıntı olup olmadığı, estetik tercihleriniz, teknolojik tercihleriniz, ekonomik kaygılarınız, sosyal yaşantınızın yoğunluğu ve el becerilerinizin durumu göz önünde bulundurularak seçim yapılır.Sürekli cihazı kullanmak kulağı tembelleştirmez, aksineKulak ve anlamayı sağlayan beynimiz, işitme cihazı kullanılmadığında tembelleşir ve özelliklerini yitirir.Kulağımızı ve beynimizi devamlı aktif halde tutabilmek için tek çözüm etrafımızda olan tüm sesleri duymaya devam etmektir.Eğer her iki kulakta işitme kaybı varsa mutlaka her iki kulakta da işitme cihazı kullanılması gerekir.”

 

“Cihaz Bütün Gün Kullanılması Gerekiyor”

İşitme cihazı seçerken uzmanlardan yardım alınması gerektiğini ve işitme cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmasını kaydeden Güneş şunları söyledi: “Kısmen yanlış olmasına rağmen eğer tek cihaz kullanılacak ise genel olarak daha iyi duyan kulağın cilalandırılması tercih edilir. Bunun sebebi tek kulaktan bile olsa en iyi işitmenin sağlanmaya çalışılmasıdır. Diğerinden iyi duyan kulakta işitme cihazı kullanılarak normal işitmeye daha verimli bir dönüş sağlanır. Tavsiyemiz koşullar ne olursa olsun her iki kulağınızda da işitme kaybı var ise iki kulağınız içinde işitme cihazı kullanmanızdır.İşitme Cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu kişinin işitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için çok önemlidir.Günümüzde işitme cihazı teknolojisi kişiye sadece sesleri duyurmak için değil en iyi şekilde anlamasına yardım edecek teknik donanımla geliştiriliyor. İşitme cihazı seçiminde gerek kullanıcının gerekse konuyla ilgili uzmanların dikkatli davranmaları gerekir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x