Okul kaygısı kâbusa dönüşmesin

Okul kaygısı kâbusa dönüşmesin

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da 2017-2018 Eğitim Öğretim Döneminin açılmasına çok kısa bir zaman kala Özel Hayat Hastanesi Uzm Klinik Psikolog Fatih Kirişçi hem öğrencileri hem de velileri uyardı. Kirişçi, velilere ilkokula başlayan çocuklara daha hassas davranmalarını istedi.

11 Eylül 2017 - 22:39 - Güncelleme: 11 Eylül 2017 - 22:42

Kahramanmaraş Özel Hayat Hastanesi’nde Uzm. Klinik Psikolog Fatih Kirişci 2017-2018 öğretim yılı öncesi öğrenci ve velilere önemli açıklamalarda bulundu.

OKUL DENDİĞİNDE ÇOCUK HASTALANABİLİR

Kahramanmaraş Özel Hayat Hastanesinde Psikolog olarak görev yapan Fatih Kirişçi çocukların okul zamanında kaygılı olmasının gergin ve huzursuzluğa yol açtığını ve bunun da okul başarılarını önemli derecede etkileyeceğini söyledi. Kirişçi; “Bazı çocuklar okula yeni başlayacağı zaman kaygı düzeyleri artar, somatik belirtiler dediğimiz bedensel rahatsızlıklar başlar;  karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı, huzursuzluk gibi belirtiler görülür ancak ne zaman okula gitme denildiğinde bu şikâyetler aniden kaybolur. Bu durum genellikle okula veya yuvaya yeni başlayan çocuklarda görülür.” Dedi

Velileri de uyaran Uzm. Klinik Psikolog Fatih Kirişci açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Belli bir yaşa kadar ebeveynlerine bağımlı büyüyen çocuklar, okul döneminin başlamasıyla aileden kısa süreli de olsa ayrılması çocukta kaygı düzeyinin yüksek olmasına neden olmaktadır ve aileden kopmak istememektedirler.  Anne-baba tutumları bu noktada çok önemlidir. Öncelikle olumsuz tutumlar değiştirilmelidir. Çocuğunuz okula yeni başlayacaksa onu korkutmadan bu duruma alıştırın. Çocuğun seviyesinde anlayacağı bir dilden konuşma yapın, suçlayıcı tavırlardan kaçınarak bu süreçte çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirin ancak kendinize bağımlı hale getirmeden bu süreci sağlıklı geçirmeye dikkat edin.


ÇOCUĞUNUZUN OKULA AİTLİK DUYGUSUNU KAZANDIRIN

Çocuğunuza aitlik duygusu kazandırın çocuk kendini okula ait hissederse okuldan kopmaların da önüne geçilmiş olur. Çocuğunuz kıyameti koparıp kendini yerden yere atması gibi çok ileri durumlarda anne bir müddet çocuğunun yanında olabilir ona güven duygusu aşılamalıdır. Sadece okula yeni başlayan öğrenciler değil ilköğretim ve ortaöğretim düzeylerinde de çocuklar okulla ilgili problemler yaşayabilir. Okula gitmek istememe, derslerinde başarısızlık, öğretmeninden korkma, akran ilişkilerinde birtakım sorunlar, ergenlik döneminde karşılaşılan problemler gibi okulun her döneminde sorunlar yaşanabileceğini söyleyebiliriz. Bu gibi durumlarda öncelikle çocuğunuzu yargılamadan dinleyin, asıl sorunun ne olduğunu anlamaya ve neden okula gitmesi gerektiğini güzel bir dille anlatmaya çalışın. Sabırlı, tutarlı ve kararlı bir tavır içinde olunuz. Sorunu görmezden gelmek nasılsa geçer gibi söylemlerde bulunmak ilerde bir başka sorun olarak karşınıza çıkacağını unutmayınız. Sorun odaklı değil çözüm odaklı yaklaşın. Unutmayın ki bir öğrencinin okula gitme amacı net değilse okuluyla ilgili sorunların çıkması kaçınılmazdır.

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARININ KAYGSININ NEDENİ OKUL

Bilimsel bir araştırmaya göre 5-12 yaş arasındaki çocukları kaygılandıran konuların başında okulun geldiğini gösteriyor.  Ailelerin yaptığı en büyük yanlış tutumlardan birisi de çocuğa onur kırıcı cezalar vermeleridir. Özellikle bilinmelidir ki birçok ruhsal rahatsızlığın altında yatan nedenlerin başında çocukluk çağında karşılaşılan problemlerin sağlıklı atlatılamaması ve yaşanılan travmalar gelmektedir. Çocukluk dönemi ne kadar sağlıklı geçerse yetişkinlik döneminin de bir o kadar sağlıklı geçeceğini söylemek mümkün.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın 
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın