Özel güvenlik her yerde ama seslerini duyan yok!

Özel güvenlik her yerde ama seslerini duyan yok!

Güvenlik İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, özel güvenlik görevlilerinin hayatın her alanında insanların can, mal ve namusunu koruduğunu; ancak yasal boşluklar nedeniyle hak ettikleri değeri görmediğini söyledi.

26 Mart 2017 - 18:08

Duygu Düğün Salonu’nda, dün sendika üyeleriyle istişare toplantısı yapan Çağırıcı, özel güvenlik görevlilerinin, derneklerden toplu iş sözleşmeleri yapan sendikal bir hayata geçtiğini dile getirdi. Bir sürü toplu iş sözleşmeleri yaptıklarını; ancak yasalardaki boşluklar nedeniyle özel güvenlik görevlilerinin tatmin edici bir ücrete ve hak ettikleri saygıya kavuşamadığını anlattı.

Teşkilatın en alt kademesinden en üst kademesinde yönetim kurulu hatta başkana kadar özel güvenlik görevlisi olduğunu kaydeden Güvenlik İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, tavandan değil tabandan örgütlendiklerini söyledi.

Çağırıcı, “Tüm yönetimi özel güvenliklerden oluşan tüm teşkilatı özel güvenliklerden oluşan sendika biziz. Biz, tavandan örgütlenmiyoruz; biz, tabanından örgütleniyoruz. Benim şahsım özel güvenlik. Bizim yönetim kurulumuz, 7 kişiden oluşuyor. 7’si de özel güvenlik. Bizim yönetimimizin şöyle bir güzelliği var: 7 arkadaşımız da ülkemizin yedi bölgesinden bize kayılıyor. Yani her bölgeden bir arkadaşımız var. Güvenlik İş Sendikası, 81 ilde teşkilatlanmış bir sendikadır. Bütün teşkilatı da özel güvenlik görevlilerinden oluşuyor. Yani biz sizlerin ta kendisiyiz. Burada Kahramanmaraş'ta sizlerle birlikte olmaktan da onur duyduk” dedi.

Güvenlik İş Sendikası’nın Türkiye genelinde üye sayısının 30 bin olduğunu belirten Başkan Çağırıcı, şöyle konuştu: “Yaklaşık 250'nin üzerinde de bizim toplu iş sözleşmelerimiz var. Yani artık özel güvenlik görevlileri toplu iş sözleşmeli bir hayata geçti. Bugün Türkiye'de 320 bin özel güvenlik var. Bunun yaklaşık 180 bini kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyor. Bu 180 bin içerisinde 80 bin özel güvenlik görevlisi sendikalı! Yani 120 bin daha özel güvenlik görevlisi bugün maalesef sendikalı değil. İşte bu özel güvenlik görevlilerinde sendikalaşmada, toplu sözleşmenin biz birinci dönemini bitirdik. Biz, bugün Türkiye geneli 45 havalimanında örgütlüyüz. Türkiye geneli 59 ile 60 bin de üniversitelerde örgütlüyüz. Kredi Yurtlar Kurumuna bakarsak Erzurum Bölge bizim üyemiz, Konya Bölge bizim üyemiz. Bölgenin içinde iller var işte; Sakarya, Kocaeli, bizim olmayan iki tane bölge var: biri Trabzon bölge, biri de İzmir Bölge! Türkiye'deki geri kalan tüm kamu kurum ve kuruluşlar da bizde.”

KANUNDA BOŞLUKLAR VAR

Kamuda çalışan işçi pozisyonundaki özel güvenlik görevlilerinin taşeron işçi gözüyle bakıldığı için farklı özel güvenlik olduğu için farklı algılandığını vurgulayan Güvenlik İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, şu açıklamalarda bulundu: “Sendika olarak toplu iş sözleşmelerini Türkiye'de ilk defa biz, 2016 yılının Ocak ayının 15'inde yaptık. 2015 yılında ve 2014 yılında sendika olarak yapmış olduğumuz toplu sözleşmeler var. Ancak bu toplu sözleşmelerin hiçbirinin parasını devlet ödemedi. Çünkü kanunda bir sürü boşluklar var. Kamuda çalışan taşeronlarla ilgili hatırlarsanız 6552 sayılı torba yasa çıktı. Bu torba yasadan sonra kamuda çalışan tüm taşeron işçilerin paraları ödenmeye başladı. 2016 yılında bizim önümüze ilk toplu sözleşme gelince biz orada büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Nedir bu? İşte bizim sendikamız 2015 yılında toplu sözleşme yapmış yıllık zam yüzde 10 ama yıl geldi 2016’ya, bütün kamuda çalışan taşeron işçilerin biz işçilerin toplu sözleşmelerden doğan hakları ödenecek, denildi. Verdikleri zam yüzde 1! İkramiyeler, 20 bin; düştü 10 bine! Hatırlarsanız o zaman biz yüksek hakem kuruluna karşı bir deklarasyon yayınladık. Basın açıklamaları yaptık. Sonuçta 2016 yılı dönemini atlattık.”

MAAŞLAR DOYURUCU DEĞİL!

Özel güvenlik görevlilerinin yeri geldiğinde hayatını ortaya koyduğunu bildiren Çağırıcı, yaptıkları işe karşılık aldıkları maaşların doyurucu olmadığını ifade ederek; şunları kaydetti: “Şu an hastanelerde çalışan bizim özel güvenlik arkadaşlarımız var. Bunlar Türkiye genelinde bütün hastanelerde çalışan bizim mesai arkadaşlarımız ve tek bir maaş alıyorlar. Asgari ücretin yüzde 5 fazlası. Yani aldıkları para bin 500 lira ile bin 550 lira arasında. Bu insanlar hastanede çalışıyor. Bunlar kime hizmet ediyor? Vatandaşa! Hastanede çalışan doktoru koruyor, hastanede çalışan personeli koruyor; ama orada özellikle acillerde nöbet tutanlar sabah akşam darp ediliyor. Hakaret, küfür, hiçbir takdir yok. Buradan başladı bizim iç sorunlarımızı duyurma ihtiyacı. İlk sıkıntılar hastanelerden çıkmaya başladı. Bizlere nasıl hitap ediyor; kamu kurumlarındaki yöneticiler, siyasiler, bürokratlar: Hiç bir baltaya sap olamamış, hiçbir işe yaramamış, gelmiş özel güvenlik görevlisi olmuş. Bizlere bakış açıları bu! Bizler toplumun her alanında görev yapan insanlarız. Bugün askerlik şubelerini dahi artık özel güvenlik görevlileri koruyor. Bugün Türkiye'deki polis sayısı 260 bin, özel güvenlik sayısı 320 bin! Bizler 30-35 tane Avrupa ülkesinin ordusunun silahlı gücünün sayısından daha fazlayız. Niye bu toplum bize daha kötü gözle bakıyor? Toplum dediğimiz bu bürokratlar, bakanlar, işte gözümüzde çok büyüttüğümüz siyasiler kim? Bu vatandaşlar kim? Senin amcan, benim babam, benim komşum bizim dayılarımız… Onlar da bizden biri.”

HAYATIN HER ALANINDA ÖZEL GÜVENLİK VAR!

Beşikten mezara kadar özel güvenlik görevlilerinin hayatın her alanında insanları koruduğunu aktaran Genel Başkan Ömer Çağırıcı, “Bir insan nerede doğuyor? Hastanelerde doğuyor. Hayatının bütün evresine bakın! Kreşinden, ortaokulundan, lisesinden, üniversitelere kadar kapısında kim var? Özel güvenlik var. Askere gidiyor, askerlik işlemlerini yapmak için askerlik şubesinde özel güvenlik var. Askerden geliyor iş hayatına atılıyor. Bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışıyor orada da özel güvenlik var. Bugün parklara gidin sosyal alanlara gidin orada da özel güvenlik var. En son bizim gideceğimiz bir yer var. Bu dünyada kimse kalıcı değil, hepimiz ahirete intikal edeceğiz, hepimiz canlıyız, mezarlıkta da 2 metrekare toprağın altına gireceğiz. Orada da seni özel güvenlik koruyor” şeklinde konuştu. Özel güvenlik görevlileri olarak çok önemli işler yaptıklarını vurgulayan Çağırıcı, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Şimdi biz bunları hep anlatıyoruz. Bugün üniversitelerde, bugün Kredi Yurtlar Kurumunda ne koruyoruz? Can, mal hatta namus koruyoruz. Biz böyle önemli işleri yaparken; niye bizim sesimizi hiç kimse duymuyor? Maalesef kimse görmüyor. Bu sendikalardan önce dernekler vardı. 28 tane dernek vardı. Bugün o derneklerin hepsi kapandı. Bir tek Kahramanmaraş'taki aktif!” Çağırıcı, özel güvenlik alanındaki derneklerin neredeyse tamamının kapandığını dile getirerek; aktif çalışan tek dernek olduğu için Kahramanmaraş Özel Güvenlik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KÖGDER) Başkanı Mustafa Mengür’e teşekkür etti. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Cevizin 6 faydası
Cevizin 6 faydası