Sancağımıza ve Türbemize gereken önem verilmeli

Sancağımıza ve Türbemize gereken önem verilmeli

Dulkadiroğlu hanedanından Hacı Mehmet Dulkadir en büyük arzularının, Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin büyük bir gazetecilik örneği göstererek ortaya çıkarttığı Dulkadiroğlu Fetih Sancağının restorasyonu yapılarak halka açık bir şekilde sergilenmesi olduğunu söyledi.

06 Mart 2017 - 14:46

Bölgeye hükmetmesi, 1298 yılında Elbistan’ın fethiyle başlayan Dulkadiroğlu Hanedanı 1522’de Osmanlı’ya katılmıştı. Maraş’ın Türkleştirilmesinde ve İslamlaştırılmasında kalıcı eserler bırakan Dulkadiroğlu Hanedanının bugünkü mensupları hem sancaklarının hem de Alaüddevle Bey’in türbesine gereken önemin verilmesini istedi.

Maraş, Kayseri, Adıyaman, Hatay ve Harput’a kadar sınırlarını genişleten ve Osmanlı’ya bağlanan son beylik olarak bilinen Dulkadiroğlu Hanedanının Kahramanmaraş’taki temsilcilerinden Hacı Mehmet Dulkadir atalarının miras bıraktığı eserlere hakkettiği değerlerin verilmesi gerektiğini belirtti.

Hanedanlarının 1298 yılında Elbistan’ın fethiyle bu bölgeye yerleştiğini hatırlatan Hacı Mehmet Dulkadir, bazı tarihçiler tarafından yazılan Dulkadiroğlu’nun kuruluşunun 1337’de değil 1298’de Elbistan’ın fethiyle başladığını ve beylik değil bu bölgede yaşayan bir devlet olduğunu söyledi. Tarih kitaplarında geçen Beyliğin kuruluşunun 1337 olduğuyla ilgili bilginin ise Devletlerinin kurulduktan 39 yıl sonra çevre devletler tarafından tanındığı için o tarihin kitaplarda geçtiğini belirten Dulkadir 1298 yılında Elbistan’ın fethiyle devletlerinin de kurulduğunu vurguladı.

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin büyük bir gazetecilik örneği göstererek ortaya çıkarttığı sancağın hala kaderine terk edilmiş bir şekilde bekletildiğini belirten Hacı Mehmet Dulkadir, Dulkadiroğlu Sancağının adını hanedanlarından alan Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından restorasyon yaptırılıp yeni belediyenin giriş yerinde halkın görebileceği şekilde sergiletmeleri gerektiğini kaydetti.

 

SANCAĞI İLK ELİF NİNEM SÖYLEDİ

Sancaktan uzun yıllardır haberi olduğunu ve nerede olduğunu bilmediğini de ifade eden Dulkadir, Sancağa giden süreci Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine açıkladı; “Rahmetli Elif ninem (anneannem) 7 yaşından beri hanedanımızla ilgili bir çok bilgi verirdi ve hanedanımızın bu bölgede sancağı olduğunu söyler dururdu. Rahmetli ninemin bu söylemleri beni atalarımın tarihine yönelik bir araştırmaya sevk etti.

 

SANCAĞIN MİNYATÜRÜ EVİMDE ASILI

Küçük yaşlarda yani 1976’larda Ulucami’ye teravih namazı kılmaya gittiğimde minberde bir sancak görürdüm, ninemin söz ettiği sancağı o bilirdim. Zaman geçtikçe atalarımın miraslarına yönelik araştırma aşkı içimde bir volkan gibi büyüyüp durdu. Sonra biraz daha büyüdüğümde hanedanımızın sancağının görsel olarak minyatürünü yaptırıp evimdeki duvarıma astım. Belli bir süre sonra kızımın düğünü oldu ve kızımın nikâh törenine bir imam evimize geldi. Duvardaki minyatür sancağı görünce; “ben bu sancağı biliyorum’ dedi. Sonra cebinden telefonu çıkartarak sancağın fotoğrafını gösterdi. Cep telefonu eski olduğu için sancak çok net görünmüyordu. Sancağın nerede olduğunu sorduğumda bugünkü bulunduğu caminin adını verdi.

 

SANCAĞIN KİME AİT OLUDUĞU BİLİNMİYORDU

Sancağı görme hissi içimde iyice büyümüş ve aşırı şekilde heyecanlanmıştım. Acaba o sancak bizim hanedanımızın sancağı mı diye de kendi kendime söyleniyordum. Sonra bir gün o sancağı görmek için camiye gittim. Caminin restorasyonda olduğunu gördüm, sonuçta sancağı kimseye de soramıyordum. Caminin restorasyonunun bitmesini sabırsızlıkla 1 yıl bekledim. 2015 yılında caminin restorasyonu bitti, ibadete açıldı ve sancağı görmeye bir kez daha karar verdim. Camiye gittiğimde sancağı görmek istediğimi imama söyledim ve imam kim olduğumu sorup tanıştıktan sonra sancağı bana göstereceğini söyledi. Caminin iki üç basamak merdivenlerinden çıkarken heyecandan bacaklarım tutmuyordu. Sancağın hanedanımıza ait olduğunu tam olarak bilsem dahi imama sancağın Dulkadiroğlu Devletine ait olduğunu söylemeyecektim. Çünkü Alaüddevle Bey’in Veliahtı Şahruh Mehmet Bey’in torunu Dulkadiroğlu Dernekleri Genel Başkanı Hakan Türker Dulkadiroğlu Milletvekili aday adayıydı. Biz Milletvekili olacağına kesin gözle bakıyorduk ve Genel Başkanımız Milletvekili olduğunda bir sürpriz yaparak bu sancağı ortaya çıkaracaktık. Fakat vekillik işi kısmet olmadı.”

 

İLK GÖRDÜĞÜMDE KENDİMDEN GEÇTİM

Cami Görevlisi İmamın sancağı çıkartıp halının üzerine sermesiyle yaşadığı heyecan ve duyguyu anlatmanın tarifinin olmadığını da belirten Hacı Mehmet Dulkadir; “sancağı ilk gördüğümde bizim hanedanımıza ait olduğuyla ilgili hiçbir şüphe içimde kalmamıştı. Bu sancak bizim hanedanımıza aitti ve evimdeki minyatür sancakla aynıydı. Ağlamamak için kendimi zor tutarken birde tekbir getirmeye başlamıştım. Cami görevlisi durumumu ve heyecanımı görünce bu sanacağın ne olduğunu ve hangi tarihe ait olduğunu benim bildiğimi ve kendilerine de söylememi istedi. Abdestli olduğum için hocaya yalan söylemedim ve orada bu sancağın Dulkadiroğlu Hanedanına mensup olduğunu ve evimdeki duvarımda asılan minyatür sancakla aynı olduğunu söyledim. Evimdeki minyatür sancağı getirip gösterince imam daha da ikna oldu ve eline telefonu alarak birkaç kişiyi aramaya başladı.” Dedi.

 

KUTSAL TOPRAKLARDAN GELDİĞİ BİLİNİYORMUŞ

Sancağı bulduğu andaki heyecanın aynısını açıklamayı yaparken de yaşayan ve gözleri dolan Hacı Mehmet Dulkadir, o camide bulunan sancağın imam ve görevliler tarafından Dulkadiroğlu Hanedanına ait olduğunun bilinmediğini, sadece kutsal topraklarda gelen bir sancak olarak bildiklerini imamın kendilerine anlattığını da söyledi.

Sancağın Dulkadiroğlu’na ait olduğunun anlaşılmasının ardından imamın da aşırı heyecanlandığını belirten Hacı Mehmet Dulkadir Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin büyük bir gazetecilik başarısı göstererek ortaya çıkarttığı bu sancağı hala görmeye gelen insanların da olduğunu ifade etti.

Bir gün sabah namazına gittiğinde cemaatin hala bu camideki sancağı görmek istediklerine de şahit olduğunu belirten Dulkadir sancağın Müftülük tarafından çalınma ihtimaline karşı koruma altına alındığını dile getirdi.

 

BU HANEDANIN BİREYLERİ BURADA YAŞIYOR

Hacı Mehmet Dulkadir, “Dulkadiroğlu Hanedanına mensup olan kişiler olarak Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu hanedanına mensup eserlerin var olduğunu ve bu hanedana ait kişilerin de bu memlekette yaşadığının bilenmesini istiyoruz. Aziz sancağımızın camiden alınarak restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra özel bir bölümde hemşerilerimizin göreceği şekilde sergilenmesi gerektiğine de değinen Hacı Mehmet Dulkadir; “ben firmada çalışıyorum. Kendi imkanlarımca sancağın daha iyi şartlarda korunması ve halka gösterilmesi için Müze Müdürlüğüne müracaat ettim. Müze bu işin çok masraflı olduğunu ve restorasyon yaptırsalar bile depoya koyacaklarını sergileyemeyeceklerini söyledi. Sonra Kültür Müdürlüğüne gittim onlar da almak istemedi.” Dedi

 

HANEDAN MENSUPLARI OLARAK ÇOK ÜZGÜNÜZ

İsmini hanedanlarından alan Dulkadiroğlu Belediyesinin bu sancağı alarak restorasyonunu tamamladıktan sonra belediye bünyesinde sergilenebileceğine de dikkat çeken Dulkadir, 5 bin yıllık Türk tarihinde en çok vakfiyeler kuran, medreseler açan ve kendini milletine adayan büyük devlet adamı olan dedeleri Alaüddevle Bey’in Aladan’daki türbesine her gittiğinde ağladığını söyledi. Dulkadir şöyle konuştu; “Dedemizin Aladan’daki türbesini ilk Adanalı bir işadamı yaptırmış. Buradaki Zulkadiroğluların en büyük sitemi oraya sahip çıkılmaması. Ondan dolayı da çok çok hanedan mensupları olarak üzgünüz.

 

DULKADİROĞLU BELEDİYEMİZE ÖZEL RİCAMIZDIR

Etik olarak türbenin daha iyi şartlarda yapılması gerekir. Orada yatan atamız bu topraklara yıllarca hükmetmiş ve kalıcı eserler bırakmış, buradaki İslam’ın ve Türlüğün temellerini sağlamlaştırmıştır. Diğer taraftan camimizde saklanan bu sancağın artık gün yüzüne çıkma vakti gelmiştir. O sancağın hanedanımızın adını taşıdığı Dulkadiroğlu Belediyemizin alarak gereken önemi verip halka göreceği şekilde sergilemelidir. Sergilendiği yere de sancağın nerelerde kullandığı ve nasıl yapıldığıyla ilgili de bir kitabe yazılmalıdır.

 

3 BELEDİYEMİZDE MÜZE İÇİN SÖZ VERMİŞTİ     

Genel Başkanımız Hakan Türker Dulkadiroğlu, Belediye Başkanlarımızdan Kahramanmaraş’a bir Dulkadiroğlu Müzesi kurulmasını istemişti. Sempozyumda 3 Belediye Başkanımız da Kahramanmaraş’a bir Dulkadiroğlu Müzesinin kurulmasına söz vermişti. Dulkadiroğlu Müzesi kurulduğu zaman Kırşehir, Ankara, Kayseri gibi illerden bile hanedanımıza ait eserleri bu müzeye bağışlamayı düşünen yüzlerce insanımız var. Dönemin Turizm Bakanı Mahir Ünal’da Sarayaltı bölgesine Dulkadiroğlu sarayının eski yerine yeniden bir saray yaptırılarak buranın müze haline getirileceği sözünü vermişti. Eğer bir müze olursa Dulkadiroğlu’nun birçok eseri burada sergilenir, yaptığı eserlerin fotoğrafları, minyatürleri burada sergilenebilir. Böylece Dulkadiroğlu Beyliğini halkımız daha da yakından tanıma imkânı bulur. Bu müze yapıldığı takdirde bile yurt içinden ve yurt dışından binlerce insanımızın bu müzeyi görmeye geleceğinden hiçbir şüphem yok.” (KAYNAK: KAHRAMANMARAŞ'TA BUGÜN GAZETESİ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Barbaros Caddesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sunuldu
Barbaros Caddesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sunuldu
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı