Yarım hekim sayısı ciddi boyutlarda

Yarım hekim sayısı ciddi boyutlarda

Günümüz teknoloji çağında dahi güncelliğini yitirmiş, bilimsel temellere dayanmayan tedavi yöntemlerinin varlığının devam ettiğini belirten Kahramanmaraş Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Mustafa Eren, insanların internetten edindiği eksik ve yanlış bilgilerle yarım doktorluk yapmaya çalıştığını söyledi.

20 Ocak 2017 - 09:19

Hem Türkiye genelinde hem de Kahramanmaraş’ta sahada görev yapan hekimlerin ortak şikâyetlerinden birinin yarım doktorluk olduğunu kaydeden Eren, insanların eksik ve yanlış bilgi edinerek; kendi doğrularını oluşturma gayreti içine girdiğini aktardı. İnternetin güvenilir bilginin yanında bir bilgi kirliliğini de beraberinde getirdiğini ifade eden Dr. Eren, “Birçok hasta hekime müracaat ettiğinde internet üzerinden birçok şeyi okuyarak gelmekte ve bazen hekimin önerdiği tedaviyi bile kabul etmemektedir. Şu atasözünü unutmamak gerekir: Yarım hekim candan yarım imam dinden eder” dedi.

İnsanların edindiği eksik ve yanlış bilgilerin zamanla o insanların doğruları olduğunu dile getiren Kahramanmaraş Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Mustafa Eren, bu doğruların da bazen de doktorların verdiği tedaviyi reddettiğini söyledi.

Yanlış bilgiye sahip olan yarım hekimlerin kendi rahatsızlıkları ile kendi teşhislerini koyup tedavilerini belirlediklerini aktaran Eren, hastaların doktorlara karşı güven sorunu olduğunu belirtti. Yarım hekimlerin kendi tedavilerinin yanında yakınlarının da duyduğu rahatsızlıkları gidermeye istekli olduklarına işaret eden Eren, bu tedavi yöntemlerinin birçoğunda da geri dönüşü olmayan sonuçların görüldüğünü belirterek şöyle konuştu: “Bildiğimiz gibi günümüzde ulaşımı kolay olan internetin kullanıma girmesi birçok konuda kolay bilgi elde etmemize yardımcı olmaktadır fakat şunu unutmamalıyız internette fazlası ile bilgi kirliğinin olması bazen yanlış bilgi elde edilmesine neden olmaktadır. Birçok hasta hekime müracaat ettiğinde internet üzerinden birçok şeyi okuyarak gelmekte ve bazen hekimin önerdiği tedaviyi bile kabul etmemektedir. Şu atasözünü unutmamak gerekir: Yarım hekim candan yarım imam dinden eder.” Bilim dışı tedavi yöntemlerinin halen uygulanmakta olduğunu kaydeden Dr. Mustafa Eren, “Ülkemizde birçok alanda olduğu gibi hatta en fazla dünya ile aynı anda hizmet alabildiğimiz en önemli sektör sağlık sektörüdür. Bu hem biz hekimler için hem de hastalar için oldukça memnuniyet vericidir. Buna rağmen saha görevi yapan tüm hekim arkadaşlarımın da gözlemlediği toplum olarak halen bazı bilimsel gerçekliği olmayan yanlış tedavilerin toplum tarafından halen yapıldığını görmekteyiz. Daha acı verici olanı ise bu tedavi seçenekleri sonrası gelişen olumsuz sonuçların bazen düzeltilememesidir. Mesela bel fıtığı ameliyat önerilmesine rağmen ameliyatı kabul etmeyip gittiği kırık çıkıkçıda belini çektirip sakat kalan hastalarım gibi” ifadelerine yer verdi. Geçmişte de internet yerine kulaktan dolma bilgilerle aynı problemin yaşandığına dikkat çeken Eren, şunları söyledi: “21. yüzyılın son çeyreğini yaşadığımız son günlerde bilim ve teknolojinin insanlığa sunmuş olduğu hizmetler ile toplumlar arası sınırların kalktığı, bilgi ve sosyokültürel olarak etkileşimin daha kolay ulaşılabilir olduğu şu dönemde halen hem yerelde hem de yurt genelinde gözlemlediğimiz bazı yanlış toplumsal algıların değişmemesi toplum olarak sosyokültürel anlamda geri kaldığımızın göstergesidir.  Aynı zamanda globalleşen dünyada mevcut gelişmelerin toplum olarak gerektiği ölçüde takip edilemediği veya halen bazı tabuların yıkılamadığının göstergesidir.” (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı
Barbaros Caddesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sunuldu
Barbaros Caddesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sunuldu