Başkanlık sistemi gücümüzü artırır

Başkanlık sistemi gücümüzü artırır

Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ak Parti İl eski Başkanı Mehmet Beşen; “Çok güçlü bir başkanlık sisteminin zamanının geldiğini düşünüyorum. Hükümetimizin bu konudaki çabalarına iş dünyası olarak kesinlikle destek veriyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın yanındayız. Millet olarak siyasi istikrarı desteklememiz lazım.” Dedi.

24 Aralık 2016 - 07:43

KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi kentin başarılı işadamlarından biri olan Mehmet Beşen Türkiye siyasetini, başkanlık sistemini, Ak Partili belediyecilik anlayışını, 2016 ve gelecek 2017 yılını Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine değerlendirdi.

Bugün Gazetesinin sorularını cevaplayan Beşen özellikle kamuoyunda başkanlık sistemi olarak adlandırılan Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin gelmesiyle geçmişteki gibi siyasi çatışma olmayacağını ve yönetimin daha güçlü bir hal alacağını söyledi.

Türkiye’nin Ak Partili belediyeciliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan öğrendiğini da hatırlatan Beşen Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra belediyeciliğin tanımının değiştiğini, belediyeciliğin sadece yol, çöp toplama ve su getirme hizmetlerinden ibare olmadığı makro projeler üreten birer kurum haline geldiğini dile getirdi.

 

ORTADOĞU’DA YAŞANANLARI DEĞERLENDİRİMİSİNİZ?

Biz ensar ile birbirine kenetlenmiş bir milletiz. Son günlerde Ortadoğu’da yaşanan bir takım gelişmeleri yakinen takip ediyoruz. Aslında sürekli takip ediyoruz. Şu anda güçlü ve kendinden emin olan ülkemiz, kardeşlerinin yardımına gitti. Ortadoğu’yu terör bataklığına çevirmek isteyen güçlere karşı onuru, gururu ile ‘dur’ diyebilme kudretini gösterdi. 2002 yılında bu yana bakacak olursak birçok gelişme yaşandı. Bu gelişmeler ışığında ülkemize de sıçraması muhtemel terör olayları nedeniyle Fırat’ın batısına kadar bir koridor oluşturuyor. Batı toplumunun ikiyüzlülüğü nedeniyle Suriye’de binlerce insan göçe zorlandı. Şu anda ülkemizde milyonlarca Suriyeliyi misafir ediyoruz.   

 

AK PARTİNİN  14 YILLIK VİZYONU NASILDI?

AK Parti Hükümetinin ekonomide ve sağlıkta, eğitimde yakaladığı başarıların tecrübesi ışığında enerji de de ciddi adımlar atılıyor. Yer altı kaynaklarımızın güncel rakamları çıkarılıyor. Afşin Elbistan kömür sahasının yüzde yüz konuma geçmesi ile birlikte enerji bağımlılığından kurtulacağız. Enerji yatırımı yapmak isteyen herkese ciddi kolaylıklar sağlanıyor. Gelecekte petrolün, doğalgazın alternatifi olarak güneş ve rüzgar enerjisi var. Bunu aktif bir şekilde kullanmak için ciddi yatırımlar yapılıyor. Kömür işlemesinde uygulanacak teknoloji sayesinde de hava kirliliği yaşanmayacak. Geleceğin süper gücü Türkiye, önüne çıkan her engeli kendi dinamikleri ile çözmeyi bilen bir ülke

 

YERLİ KAYNAKLARI SİSTEME NASIL KAZANDIRACAĞIZ?

Afşin-Elbistan gibi büyük linyit havzaları ile daha düşük kapasiteli diğer rezervlerin değerlendirilmesi için özel bir finansman yöntemi geliştirilmesi ve uygulanması. Kamu elinde olup redevans usulüyle yeni ihale edilecek sahaların özel sektöre devrinin sağlanması. Kömür aramalarına hız verilerek rezervlerin artırılması. Yerli kömürün temiz kömür teknolojileri ile üretilmesi, gazlaştırılması, sıvılaştırılması gibi alanlarda Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesi. Yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarına yönelik teşvik uygulamasının izlenerek ihtiyaçlara göre güncellenmesi. Kamu elinde bulunan linyit yakıtlı termik santrallerin rehabilite edilmesi

 

BELEDİYECİLİGİN GELİŞİMİ 2002 VE SONRASI İÇİN NASILDI?

Suların haftada bir aktığı, çöplerin toplanmadığı bir dönmede yapılan seçimlerde Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den seçilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen’den görevi devralan Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mart 1994-6 Kasım 1998 tarihleri arasında İstanbul’u dünyanın büyük kentlerine verilen hizmete eş değer hale getirdi. İstanbul’da hayal olan musluklardan su akmasını sağladı. O dönem İstanbul için kilit adam olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan şu anda Türkiye’nin büyük güç olması için kilit adam rolünde. 70 Cent için kapı kapı dolanan Türkiye IMF borcunu bitirip, makro projeler üreterek ülkeleri kıskandırır hale geldi” dedi.

 

AK PARTİ İLE SONRASI GÖREV TANIMI DEĞİŞTİ Mİ?

Ak Parti Belediyeciliği sayesinde hizmetin yanı sıra sosyal alanda yarış başladı. Artık belediyeler yol yapan, su getiren, çöp toplayan belediyecilikten çıkıp hizmet üreten, makro projeler yapan belediyeler hale geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminden bu yana başlayan değişim atağı Türkiye’yi bölgesel güç olmaya doğru götürüyor. Binlerce can ve 600 milyar dolar para PKK belası yüzüne heba oldu. Maddi boyut bir yana binlerce askerimiz, polisimiz, öğretmenimiz ve sivil halk canından oldu. Bölgesel güç olma yolunda en büyük engel olan terör, Halkımız, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız sayesinde bitme noktasına geldi. Yaşanan çatışmalarda şehit olan asker ve polislerimize Allahtan rahmet dilerim. Yaralılara acil şifalar dilerim. Abdülhamithan zamanında yakalamaya çalıştığımız fakat bölgesel faktörler nedeniyle geri bırakıldığımız bölgesel güç olma vizyonumuz AK kadrolar ile tekrar gerçekleşecek

 

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Çok güçlü bir başkanlık sisteminin zamanının geldiğini düşünüyorum. Hükümetimizin bu konudaki çabalarına iş dünyası olarak kesinlikle destek veriyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın yanındayız. Millet olarak siyasi istikrarı desteklememiz lazım. Çok önemli gördüğümüz başkanlık sisteminin, halkımızca ilgi gösterilip desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Başkanlık sistemi tartışması çok partili rejime geçildikten sonra Türkiye’de her zaman gündeme gelmiştir. Biliyorsunuz, son dönemde krizler yaşandı. Bu krizler de ülkemize çok büyük zararlar verdi. Geçmiş dönemlerde kurulan koalisyon hükümetleri ile istikrar sağlanamadı. Başkanlık sisteminde, partiler koalisyonuna dayanan hükümet seçeneği yoktur. Halk, yürütmenin başı olan başkanı seçtiği gün, hükümet problemi çözülmüş olur. Başkan, bakanlarını belirler. Bakanların bir kısmı ve bazı sistemlerde tamamı parlamentonun onayı ile göreve başlar. Ancak parlamentonun bir bakanlık pozisyonu için başkanın önerdiği adayları ilanihaye reddetme hakkı yoktur. Dolayısıyla başkanın halk tarafından seçilmesinden sonra kriz seviyesinde bir hükümet kurma sorunu yaşanmaz. Başkanlık sisteminde katı kuvvetler ayrılığı ilkesi olduğu için, başkan ve yürütme meclis tarafından daha objektif bir şekilde denetlenir. Bize göre doğru ve uygun olan Türkiye toplumunun, milletin ihtiyacını karşılayacak olan yeni anayasal sistem ve başkanlık modelidir. Artık darbe ana yasası ile bu ülkenin kesinlikle idare edilmemesi gerektiğine inanıyorum. İnşallah bu anlamda Kahramanmaraş’ımızın ve ülkemizin 2023 vizyonlarını yakalayacağına inanıyorum. 2002 öncesi kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan savunma sanayi merkezleri şimdi ürettiği silahlar ile dosta güven düşmana korku veriyor. Güçlü Türkiye özlemi, başkanlık sistemi ile perçinlenecek ve kimse Türkiye’nin büyümesini engelleyemeyecek

 

2016 YILI DEĞERLENDİRMENİZ NASIL?

2016 yılı 15 Temmuz günü asker kılığına girmiş FETÖ mensubu teröristler tarafından yapılanmaya çalışılan darbe girişimi yaşadık. Halkımız bu darbe girişimini başta Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine vatandaşları şehrin meydanlarına inerek devletinin, hükümetinin ve seçilmiş iradenin yanında olduklarını gösterdi. Bu döneme kadar Türkiye ekonomisi iyiydi. Türkiye, dünya üzerinde rekor kıracak şekilde son 26 çeyrektir büyüme gösterdi. İş gücü piyasası, reel sektör borçlanması, yıllık faiz oranları, aylık faiz oranları hepsi yerli yerindeydi. Bu tarihe kadar ekonomik manada dünyada en hızlı büyüyen üçüncü ülke olduk. 15 Temmuz sonrası sistemli bir şekilde başlatılan hareket ilk önce halkımızın iradesine yönelikti. Bu önlenince ikinci silahlarını yani ekonomik kartını gösterdiler. Reis-i Cumhurumuz bunun üzerine milletin dönerek dolarınızı bozdurun dedi ve çağrı üzerine resmi olmayan rakamlara göre 17 milyar doların üzerinde para TL’ye çevrildi.

Eski Türkiye alışkınlığında olan batı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın birbirine Anayasa kitapçı fırlatmasına,  başbakana yazar kasa fırlatılmasına alışık olduğu için Türkiye’nin büyümesini kaldıramıyor. Ekonomik manada bakılacak olursa, içeride FETÖ, PKK, KCK, DHKP-C ile uğraşırken dışarıda Suriye ve Irak savaşları olmasına rağmen ekonomi yerli yerinde. Şirketler yatırımlarına ve üretimlerine devam ediyor. Vatandaşımız geleceğe umutla bakıyor.

   

2017 YILINDA TÜRKİYE VE KAHRAMANMARAŞ’I NELER BEKLİYOR

Ekonomide global bazlı yaşanan bu krizi çözmek için hükümetimizin başlattığı nefes kredisi sayesinde 250 milyar TL KOBi’lere verildi. Bu piyasaya aynı 2005 yılında devreye giren teşvik yasası kadar olumlu etki bırakacak. 2017 yılına Kahramanmaraş ölçeğinde bakacak olursak, önemli gelişmelerin olabileceğini söylememek mümkün. Tomsuklu Tekstil İhtisas OSB yer tahsisi tamamlandı. Şimdi oraya fabrikalar yapılacak. Kahramanmaraşlı iş adamlarının bankada beklettiği 4,5 milyar TL yatırıma dönüşürken nefes kredisi sayesinde de likitte sıkıntı yaşanmayacak.  İstihdam oluşacak, yeni başarı hikayeleri yazılmış olacak. Türkiye ekonomisine tekrar dönecek olursak 2023 hedefine emin adımlarla giden bir ülkeyiz artık. 500 milyar dolar ihracat hedefimiz ulaşabilecek bilgiye, beceriye ve donanıma sahibiz. Şu anda dünyanın bilerek, isteyerek yaptığı binlerce engellemelere rağmen ekonomik anlamda iyi durumdayız.

 

AK PARTİ HÜKÜMETLERİNİN EKONOMİK KARNESİ NASIL?

Hükümetin politikaları tamamen vatandaşın huzuruna, refahına ve ekonomisinin kalkınmasına yönelik. 2002 öncesi yaşanan buhranlar artık yaşanmıyor. 2002 öncesi faizlerin yüzde 170’lere kadar çıktığı, belediyelerin bile sokaklarda çöpleri toplayamadığı zamanlardı. Sağlıkta adeta skandallar yaşanıyordu. 2002 yılında AK Partinin iktidar olması ile birlikte başlayan değişim rüzgarı kendini gösterdi. Düşünün IMF borcu olan bir ülke iken şu anda IMF borç verir bir ülke olduk. Şu anda dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz, Ortadoğu da yeni lideri biz olduk. Bunlar yaşanırken milli tarım projesi başladı. Eskiler daha iyi bilir; soğanı, ekmeği, benzini kart ile alan ülkeden ihracat yapan, üretim yapan, teknoloji geliştiren, savaş sanayinin yeni gözdesi olan bir ülke haline geldik. Bunların hepsi hükümetin yaptığı hizmetler. Yol medeniyet derken AK Parti hükümetinin yaptığı yollar ile diyarlar aşmaya başladık. Şu anda dünya ölçeğinde yaşanan bir kriz olmasına rağmen Türk iş adamları, KOBİ’ler üretim ve yatırım yapabiliyor. Bu hükümetin geliştirdiği projelerin ve sağlam bir ekonomik modelin göstergesidir.  

 

ODA ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİLER VEREBİLİRMİSİNİZ?

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve 13 bin yıllık bilinen geçmişi ile Kahramanmaraş, 80’li yıllarda kalkınma hamlesini başlatan ve bugün, tekstil, metal, elektrik üretimi gibi alanlarda Türkiye lideri olarak başarılı işlere imza atmaktadır.

Yatırım yaptığı her sektörde üst düzey başarı sağlamayı kendisine şiar edinen Kahramanmaraş, 1000’den fazla sanayi tesisinde; Türkiye ipliğinin %35’ini, kumaşın %10’unu, metal mutfak eşyalarının %60’ını, çimentonun %10’unu, kağıdın %20’sini üreterek ciddi bir üretim ve dış ticaret hacmi ile Türkiye’nin en çok katma değer oluşturan şehirleri arasında çok önemli bir yere sahip.

Kahramanmaraş’ta, 2 milyar doları geçen dış ticaret hacmi, yıllık 5 milyar dolar sanayi üretimi, 6 milyar dolar kredi-mevduat hacmi, son 10 yılda gerçekleşen 6 milyar dolar reel sektör yatırımı ekonomik başarının en somut göstergelerinden bazılarıdır.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın temel stratejisi de bu başarıyı sürdürülebilir kılmak, üyelerinin global ölçekte değişime uyum sağlayabilmeleri için gerekli olan bilgi ve hizmet çeşitliliğini sağlamak, reel ekonomi ile kamu arasında köprü görevi görmektir.

Şehrimizin rekabet gücünün yükseltilmesi ve Kahramanmaraş’ta yeni sektörlerin, yeni sanayi alanlarının, ihracatta yeni pazarların artırılması ve inovasyon kapasitesinin güçlendirilmesi politikası ile üyelerinin ihtiyaçlarını ve sorunlarını çözümlemek için yönetim kurulunca hazırlanan eylem planı ile icraatlarımızı sürdürüyoruz.

Dünyadaki değişime ayak uyduran dinamik yapısı ile üretkenliği ön plana çıkaran Kahramanmaraş bugün, aldığı teşviki son kuruşuna kadar yatırım için harcayan girişimcileri ve 120 ülkeye ihracat yapan 280 şirketi ile geleceğe emin adımlarla yürümektedir.

Kahramanmaraş ekonomisinin amiral gemisi tekstil sektörüdür. Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarları, Avrupa’dan Çin’e, Amerika’dan Tayvan’a yüzlerce tekstil makinesi üreticisinin katılımıyla gerçekleştirilmekte ve dünyanın teknoloji devlerini Kahramanmaraş’a çekebilmektedir.

İkinci büyük sektör, metal mutfak eşyalarında ise Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Kahramanmaraş, dondurma ile öne çıkan, franchise sektörüne yeni bir soluk getiren gıda sektöründe ve coğrafi işaret markasıyla Türkiye’nin en güvenilir kırmızıbiber ve baharat ürünleri Kahramanmaraş’ta üretilmektedir. İki yıldır düzenlediğimiz tarım fuarları, sektörün ihracat pazarlarına ulaşmasında çok önemli bir aracı görev üstlenmektedir.

 Son dönemde ise yeni atılımlar ve yeni sektörlere yatırımlar gerçekleştirilmiştir. İki büyük çimento fabrikası Kahramanmaraş’ı bu sektörde liderliğe taşıyarak Türkiye üretiminin %10’una ulaştırmıştır. İki kağıt fabrikasıyla Türkiye üretiminin %20’si de Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilmektedir.

İhracatın desteklenmesi bakımından Türkoğlu’nda yeni bir lojistik köy projesi hayata geçirilmektedir.

İthalatımızda ve ihracatımızda dünyanın neresinden ürün alırsak alalım, gerek Asya piyasalarından gerekse Amerika’dan almış olduğumuz veya buralara satmış olduğumuz ürünleri tamamıyla Türkoğlu Lojistik Köy’e teslim edeceğiz veya oradan teslim alacağız. Aslında deniz yok ama Kahramanmaraş’a deniz gelmiş olacak, liman gelmiş olacak. Biz burada, gümrük hizmetleri ile dünyaya açılmış olacağız.

Kahramanmaraş’ta kuyumculuk sektörünün ve ayakkabıcılık sektörünün bir geçmişi var. Kuyumculuk ve bayan ayakkabı üretiminde Türkiye ikincisi konumuna erişmiştir. Ancak bunların ciddi bir sanayi altyapısı olmaması gelişimin önünde engel teşkil ediyor. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak şehrimize yeni kurulan kuyumcu kent, ayakkabıcılar için yapılacak ihtisas sanayi sitesi, ahşap işleri için devam eden sanayi sitesi bu sektörlerin endüstrileşmesi ve ihracatta daha fazla pay alabilmeleri bakımından çok önemli bir fırsattır. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...