Maraş’ın vekil sayısı artıyor!

Maraş’ın vekil sayısı artıyor!

Yeni Anayasa değişikliği teklifini gazetemize değerlendiren AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir, Milletvekili sayısının 600’e çıkmasıyla Kahramanmaraş’ın vekil sayısının 9 olabileceğini kaydetti.

17 Ocak 2017 - 10:54

Şehirlerin nüfus yoğunluklarına bakıldığında Kahramanmaraş’ın, 50 vekilden birine sahip olması gerektiğini ifade eden Özdemir, “Milletvekili sayısı 600'e çıktı. 50 milletvekili arttı. Kahramanmaraş'ın da bundan nasibini alacağını düşünüyorum. Tabii net bir bilgiye sahip değilim; ama şehirlerin nüfus yüzdelerine baktığımda Kahramanmaraş'ın da vekil sayısının 9 olacağını düşünüyorum. Buna ilişkin bir bilgim var. 9 vekil de Kahramanmaraş'a yakışır” dedi.

BAŞKANLIK DOĞRUDAN TEMSİLİN ZİRVESİDİR

Yeni anayasanın bir dönüşüm sistemi olduğunu ifade eden AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir, başkanlık sisteminin doğrudan temsilin zirvesi olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partililerin “devletini sistemini değiştiriyorlar” iddialarına karşı konuşan Özdemir, “Anayasamızda Türkiye Devleti, bir cumhuriyettir. Yani devlet sisteminin Cumhuriyet olduğunu orada da açıkça söyler. Başkanlık sistemi, bir hükümet sistemidir. Hükümet etme sistemidir ve doğrudan temsilin en zirve noktasıdır. Aslında biz AK Partililer olarak AK Partili yöneticiler olarak bütün sistemimizi; vatandaşımızın beklentisine ve onun tercihine göre şekillendiririz. Başkanlık sistemi de bunun ta kendisi! Zaten bakın dünyanın ekonomisi güçlü ülkelerin hepsinde doğrudan temsil vardır. Başkanlık sistemi diye söylemiyorum. Sistemin adı başka bir şey olabilir; ama hepsinde doğrudan temsil vardır” dedi.

Doğrudan temsil ile vatandaşın kendisini yöneten en üst yöneticiye kendisinin karar vereceğini aktaran AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, şöyle konuştu: “Bizde şu anda nasıl? Biz en üstteki adamı seçmek için arada birini seçiyoruz. Yani milletvekilinin seçiyoruz. Milletvekili de onu seçiyor. 2010 referandumu ile bunu biraz değiştirdik; ama neticede seçim sistemimiz dolaylı temsil üzerine kurulu.. Tutup biz milletvekilini seçiyoruz. Milletvekili de başkanını seçiyor; ama biz şimdi vatandaşımıza diyoruz ki sen tepedeki adamı direkt olarak seç! Sana böyle bir hak veriyoruz, diyoruz. Bu hakkı vermek aslında kendini sınırlamaktadır: Başkan için söylüyorum! Başkan, kendini sınırlıyor. Niye? Vatandaşın beklentisini karşılamadığını düşündüğünde o sizi oradan indirecek demektir. Ama bizim bundan bir korkumuz yok. Çünkü biz, vatandaşla beraber yaşıyoruz. Bizim gibi karizmatik iktidarların olduğu, karizmatik liderlerin olduğu ülkelerde de bu sistem en elverişli sistem! O yüzden çok başarılı olacağını düşünüyorum.”

ARTIK İŞİN PROSEDÜRÜ KALDI

Muhalefetin, yeni Anayasa değişikliği için yapılacak ikinci turda iktidar partisinin zorlanacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığını aktaran İl Başkanı Ahmet Özdemir, zor olan safhanın bittiğini geriye prosedürün kaldığını belirtti. Özdemir, şu açıklamalarda bulundu: “İkinci turda hiçbir problem olmayacak. Hani şöyle olur güreşçi müsabakaya çıkar; yenilir. İkinci maçı alırım, der; orada da yenilir. Üçüncü maçı alırım, der; orada da yenilir. Yani ne yapalım olmadı, ders sonunda! Yani muhalefet de diyecek ki; ya olmadı ne yapalım! Bakın muhalefet yeni anayasa için komisyondan geçmeyecek dedi; komisyondan geçti. Ve komisyonda da geçmeyecek diyenlerden vardı. Birinci tur oylamadan geçmeyecek, diyorlardı. Birinci tur oylamadan geçti. Yani birinci tur oylamada da geçtiyse üzerinde konuşulacak bir şey kalmadı. Aslında ikinci tur oylamasında sadece işin prosedürü kaldı.” (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...