Kahramanmaraşlı işadamının tespih tutkusu

Kahramanmaraşlı işadamının tespih tutkusu

Kahramanmaraşlı işadamı Abdullah Şirikçi gezi için gittiği yurt içi ve yurt dışından 35 yıldır topladığı tespihleri işyerindeki özel bölmede sergiliyor. Şirikçi; “günlük yaşamımda tespih çeken biri değilim. Fakat bu bir hobidir. Özel bölmede sergilediğim tespihlerimi ara ara çıkartır vakit geçirdikten sonra yerine asarım” dedi.

05 Şubat 2017 - 16:48

Yaklaşık 35 yıl önce avukatlığa başladığı ilk günlerde bir müvekkilinin İran’dan getirdiği kehribar cinsi tespih hediye etmesiyle tespih merakının başladığını belirten İşadamı Abdullah Şirikçi; “o ilk hediye bize bir ilham oldu. Ondan sonra gezi için gittiğim yurt içi ve yurt dışından özel tespih almaya başladım. 35 yıldır bu gelenek sürüyor” dedi.

Tespih merakının başlamasıyla özel tespih yapan ve sanatını en ince detayına kadar icra eden ustalarla yakınlık kurduğunu da belirten Şirikçi şöyle konuştu; “koleksiyonumda bulunan tespihlerin bir kısmını İstanbul’a gittiğimde özel ustalardan aldım. Bir kısmını yurt dışına gittiğimde beğendiklerimi aldım. 35 yıldır gözüm gibi baktığım tespihlerimi işyerimde vitrine koydum. Bunun ise bir güzelliği oldu, ziyaretime gelen arkadaşlarım artık bana tespih hediye etmeye başladı. Tabiki özel olanları burada sergiliyorum.”

Normalde tespih taşımayan biri olduğunu da hatırlatan İşadamı Şirikçi ara ara teşbihlerini vitrinden çıkartıp vakit geçirdiğini ve tespihlerini gözü gibi koruduğunu belirtti.

Tespih içinin bir sevda işi olduğunu, mutlaka sevilmesi gerektiğini de belirten Şirikçi şöyle konuştu; “koleksiyonumda bulunan tespihlerin bir kısmı fil dişinden, bir kısmı pelesenk ağacından, yani en iyi madenlerden en iyi ustaların yaptığı tespihlerdir. Birçok ülkede birçok tespih aldım fakat bunun merkezinin İstanbul olduğunu düşünüyorum. Bence dünyanın en iyi tespih ustaları İstanbul’dadır. İstanbul’un dışında iyi tespihler Mısır’da da yapılıyor fakat İstanbul’un kalitesini tutmuyor. Mesela oltu taşı Erzurum’da ama oltu taşlı tespihleri de en iyi İstanbul’daki ustalar yapıyor. Anadolu’nun birçok yerinde de çok iyi ustalar var, Kahramanmaraş’ta da tespih alanında çok iyi iki tane usta var. Onlarla da sık sık bir araya geliyoruz.”

Şuan nadide parçalardan oluşan 150 adet tespihe sahip olan İşadamı Abdullah Şirikçi, tespihe merakı nedeniyle Türkiye ve dünyadaki ustaların yaptıkları işleri yakından takip ettiğini, hatta binlerce TL vererek tespih ustaların çıkarttıkları kataloglardan temin ettiğini de belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yüzlerine Tükürmek Lazım Ama...
Yüzlerine Tükürmek Lazım Ama...