Türkiye’nin enerji üssü Kahramanmaraş

Türkiye’nin enerji üssü Kahramanmaraş

Hükümetin, “Ne olursa olsun kim ne derse desin enerjide dışa bağımlılığı bitireceğiz” açıklamasının ardından gözler Kahramanmaraş’a çevrildi. 57 HES, 14 GES, 1 RES, 10 Doğalgaz ve Termik santralleri ile Türkiye’nin en büyük kurulu gücü Kahramanmaraş, tam kapasite artırımı ile 12 milyon konutun elektriğini sağlayabilecek kapasitede.

21 Kasım 2016 - 07:22

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın öncülük ettiği yerli kömürden elektrik üretimi projesi Kahramanmaraş gibi dev enerji üslerini ilgilendiriyor. Afşin- Elbistan A-B Termik santrallerinin sağlık açısından tüm önlemleri alınarak tam kapasite ile çalıştırılması gündemde.

 

36 MİLYON KONUTU 2 ŞEHİR AYDINLATACAK

Türkiye’de TEİAŞ verilerine göre 36 milyon konut bulunuyor. Şu anda yaklaşık 4 milyon konutun elektriğini sağlayan Kahramanmaraş tam kapasite artırımına giderse 12 milyon konutun elektriğini sağlayacak. İzmir ve Kahramanmaraş’ın elektrik üretimi birleşirse 24 milyon konutun elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Ayrıca Adana, Şanlıurfa, Zonguldak, Samsun, İstanbul, Bursa, Hatay, Balıkesir gibi illerin enerji üretiminin tam kapasite yapılması takdirde dışa bağımlılık tamamen bitiyor. Nükleer enerji ve deniz dalgaları ile elektrik üretimi, Rüzgar Enerji Santralleri, Güneş Enerji, Hidro Elektirk Santralleri ve Termik Santralleri ile de enerji üretimine takviye sağlanacak. Böylelikle dünyada enerjide dışa bağımlılığı olmayan ülkeler klasmanına girmiş olacağız.

 

DOĞAL ENERJİ ÜRETİMİNE HIZ VERİLDİ

Güneş Enerjisi ile elektik üretiminde en fazla güneşi alan il Van. Van’ı Kahramanmaraş ve Konya takip ediyor. 3 bin 150 saat güneş alan Van, arazi engebesi nedeniyle yatırama uygun bir alan sağlayamıyor. Konya’nın düz alanları nedeniyle yatırıma en fazla yapılan il olmasına rağmen Kahramanmaraş 3 bin saate yakın güneş enerjisi ışını almasıyla Türkiye’de bir numara. En fazla Ağustos ayında güneş alan Kahramanmaraş en az ise Aralık ayında güneş alıyor.

 

KAHRAMANMARAŞ’IN ENERJİ ÜRETİMİ

57 Hidro Elektrik Santrali (HES), 14 Güneş Enerji Santrali(GES), 1 Rüzgar Enerji Santrali (RES)  Doğalgaz Enerji Santrali (DES) ve Termik santrallerin toplam elektrik üretimi yıllık 6.123 GWh’tır. Yaklaşık 22 milyar kWh üretim kapasitesi bulunan Kahramanmaraş yıllık 6 milyar kWh fiili üretimi ile Türkiye’de yaklaşık 4 milyon konutun yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamaktadır.

 

TERMİK SANTRALLER

A ÜNİTESİ

Kahramanmaraş ilinin Afşin ve Elbistan ilçeleri arasında kurulmuş olan Türkiye’nin en büyük termik elektrik santrali. TKİ ve MTA’nın ortak çalışmalarıyla Afşin-Elbistan linyit havzasında düşük kalorili bol miktarda linyit rezervi olduğu tespit edildi. Bu linyitlerden faydalanarak bir termik santral kurulmasına karar verildi. 5000 MW’lik bir santralın kurulmasıyla bölgedeki linyitlerin altmış yılda tüketilebileceği hesaplanarak hazırlanan proje 1968 yılı yatırım programın alındı. 1973 senesinde santralın yapımına başlandı. Herbiri 344 MW gücünde dört ünite olarak planlanan santralın ilk ünitesi Temmuz 1984’te üretime başladı. Kömürün santrala ulaştırılması için bir nakil hattı kuruldu.

1984 yılında fiili olarak elektrik üretimine başlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 24 yıllık süre içerisinde yaklaşık 98 milyar KW/h elektrik enerjisi üreterek, ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağladı.Kurulduğu yıllarda Türkiye’nin ve dünyanın en büyük elektrik santrallerinden biri olan, Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 24 yıllık süre içerisinde 98 milyar KW/h elektrik enerjisi üretti.          

Ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlayan, zaman zaman yaşanması muhtemel elektrik darboğazlarından kurtulmasında büyük rol oynayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, en yüksek üretim rakamına 1998 ve 1999 yıllarında ulaştı.          

1984 yılında elektrik üretimine başlayan santral, Türkiye’nin o güne kadar yaptığı en büyük kamu yatırımı olarak gösterilirken, Kışlaköy Kömür Sahası’ndan beslenen santral bu zamana kadar 200 milyon tonun üzerinde linyit kömürü yaktı. 1998 yılında 7 milyar 693 bin 310 KW/h elektrik enerjisi üreten santral, 1999 yılında ise 7 milyar 689 bin 700 KW/h elektrik üretimi ile rekora koştu. 2000 yılına yapımına başlanan ve 2004 yılında elektrik enerjisi üretmeye başlayan Afşin-Elbistan B Termik Santrali ise bugüne kadar toplam 16 milyar KW/h elektrik enerjisi üretti. Afşin-Elbistan yöresinde bulunan düşük kalorili linyit kömürünün ekonomiye kazandırılması ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla yapılan her iki santralin toplam üretimi ise 116 milyar KW/h’i geçiyor. Her iki santralin ülke ekonomisine 16 milyar YTL’nin üzerinde bir katkı sağladığı tahmin ediliyor.

 

B TERMİK

Afşin - Elbistan B Termik Santrali Kahramanmaraş'ta bulunmaktadır. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 1.440 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 6. Kahramanmaraş'ın ise en büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin en büyük Linyit Termik Santrali'dir. Afşin - Elbistan B Termik Santrali ortalama 4.653.420.417 kilovatsaat elektrik üretimi ile 1.405.867 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Afşin - Elbistan B Termik Santrali sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 1.477.276 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır. Afşin - Elbistan B Termik Santrali yıllık elektrik üretimi tablosu; Santral, yılın ilk 8 ayındaki kapasite kullanımına göre 2016'da 2.467.255.500 kWh elektrik üretecektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yüzlerine Tükürmek Lazım Ama...
Yüzlerine Tükürmek Lazım Ama...