Un pahalanıyor Ekmek yerinde sayıyor

Un pahalanıyor Ekmek yerinde sayıyor

Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, Kahramanmaraş’ta artan ekmek maliyetinden şikayetçi. Ekmek girdilerinin hiç durmamasından yakınan Güneş, “Bilhassa ekmek üzerinde girdiler hiç durmuyor. Hemen hemen her hafta un fiyatları ne hikmetse değişim gösteriyor” dedi.

31 Ağustos 2017 - 20:49

Kahramanmaraş’ta ekmek üreticileri, sürekli artan girdi maliyetlerinden dolayı sürekli zarar ettiklerini ifade etti. Çok tartışılan konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, ekmek giderlerinin sürekli arttığını söyledi.

Girdi fiyatlarının çok fazla olduğunu ifade eden Başkan Güneş, şöyle konuştu: “Ekmeklerin girdileri hiç durmuyor.  Sene 2008’de bizim ekmek fiyatlarımız 70 kuruştu, bunun torbası ise 35 ile 38 lira arasındaydı. 2014’te unun torbası 60 lira civarı oldu, biz ekmeği 70 kuruş yaptık. Bugün unun torbası 70 ile 75 liraya dayandı, bizim ekmeğimiz ise 90 kuruştan satılıyor. Buğdaylara zam gelmiyor, Bakan açıklıyor bizim ofisimizde şu kadar buğdayımız var, depolarımız dolu. Ama un fabrikalarının zammının önüne geçilemiyor. Ekmeğe ufak bir zam yapıldığı zaman Türkiye halkı ayağa kalkıyor. Zaten kaldı ki fırıncılık sektöründe işçi bulmada oldukça zorlanıyoruz ve işçi yetişmiyor. Olan işçiler de fahiş fiyat istiyor çalışmak için. Yani bizim ekmekler 70 kuruş iken, mayanın kolisi 18 ile 22 lira arasında değişim gösteriyor ancak bugün 50 liraya geldi. Sonuç olarak bizim girdi fiyatlarımız oldukça fazla.”

Ekmeğe fiyat zammı yapamadıklarını söyleyen Güneş, ekmeklerin maliyeti ile satılmadığını dile getirdi. 2014’de bu yana girdi maliyetinin yüzde 30 oranında arttığını belirten Erol Güneş, şu ifadeleri kullandı: “Ekmeğe fiyat zammı yapamıyoruz. Girdi maliyetimiz çok çok fala. Bundan 20 sene evvel toplu taşıma kaç para ise ekmek fiyatı da aynı fiyattaydı. Bugün ise toplu taşıma fiyatı ekmeği dörde katladı. Yani onların yakıtına zam geliyor da, bize gelemez mi? Biz su ile mi çalışıyoruz? Yani biz hakkımız ile ekmeğimizi satamıyoruz. 2014’den bu yana bizim girdi masraflarımızı yüzde 30 oranında arttı. Ancak bizler girdi maliyetine rağmen ekmek fiyatlarında artışa gitmedik. Türkiye’de en düşük fiyatla ekmek satan il Kahramanmaraş’tır. Türkiye’nin en az 30 ilinde 1 lira 25 kuruştan ekmek satılıyor, en düşük ekmek fiyatı 1 lira iken, Kahramanmaraş’ta bizler 90 kuruştan ekmek satıyoruz.”

 

TÜRKİYE’DE EN UCUZ EKMEĞİ BİZ ÜRETİYORUZ

Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş ekmeğin girdi maliyetinden yakınarak zam yapamadıklarını söyledi. Güneş; “girdi maliyetleri çok yüksek, zarar ediyoruz. Unun fiyatı iki katına çıkmasına rağmen ekmeğe zam yapmıyoruz” dedi.

Halk ekmek ile fırıncıların rekabet edemediğinden yakınan Fırıncılar Odası Başkanı Güneş, belediye ile rekabet etmenin imkânsız olduğunu dile getirdi.  Halk ekmeğin sadece büfelerinden ekmek satışı yapması gerektiğini vurgulayan Güneş, konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Bizim devlet ile rekabet etme şansımız hiç yok. Böylelikle Halk Ekmek ile bizim rekabet şansımız yok ancak halk ekmek bizimle rekabet ediyor. Zaten halk ekmek bizden çok güçlü ve arkasında koskoca belediye var. Bugün halk ekmek ekmeğini 60-70 kuruşa mal ediyor ve 75 kuruşa satıyor. Halk ekmeğin kuruluş amacı kendi büfelerinde dar gelirli vatandaşlara ucuz ekmek yedirmekti ama şu anda o amacını aştı ve bizimle rekabete dönüştü. Yalnız kulübelerinde ekmek satmıyor, lokantalara veriyor, yemekhanelere veriyor bunun yanında bizim çerçi dediğimiz ekmek alıp satanlara veriyor. Bunun yanında halk ekmek 100 gram 110 gram simidi 50 kuruştan satıyor. Bizim aynı gramajdaki simidi 50 kuruşa mal etmemiz mümkün değil. Bu simidin maliyeti en az 70 kuruş satıyorlar 50 kuruşa. Belediye oraya destek verdiği için maliyetin altında simit satıyor. Böylelikle halk ekmek tamamen zarar ediyor. Halk ekmeğin belediyeye yılık zararı en az 4 milyon liradır. Ancak bu durum fırıncı esnafına çok büyük zararlar veriyor ve aynı zamanda belediyeye de zarar veriyor. Demem o ki her iki taraf da bu işten zararlı çıkıyor. Halk ekmek yalnız kendi büfelerinde ekmeği satsa, farklı yerlerde ekmeği satmaya kalkmasa bizim diyebileceğimiz bir şey olmaz.”

Başkan Güneş bunun yanında Türkiye Fırıncılar Odası Başkanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hijyen eğitimi protokolü düzenlediğini söyleyerek bu konuda ise şunları kaydetti: “Biz Türkiye Fırıncılar Odası olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Hijyen Eğitim Protokolü düzenledik. Türkiye’deki bütün fırıncılara işçiler de dâhil, sağlık bilgisi eğitimi verildi. Bu eğitim ise Federasyonumuzun katkısı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kahramanmaraş İl Müdürlüğü, ekmek ile uğraşan herkese hijyen eğitimi düzenledi. Güzel bir eğitim oldu esasında. Şu anda da eğitimler sonuçlandı. Belgeleri hak eden insanlara veriyoruz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x