Diyetisyene başvurmadan diyet yapmayın

Diyetisyene başvurmadan diyet yapmayın

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Diyetisyeni Halime Demirciler Karaoğlan; “Öncelikle insanın kendi metabolizmasını tanıması lazım, öylesine diyetler yapmaması lazım. Kişinin metabolizmasını nasıl bilecek sorusunun cevabı ise diyetisyende saklıdır” dedi.

31 Aralık 2016 - 08:10

Avrupa nüfusunda hızla yaygınlaşan ve Türk kültürüne de yavaş yavaş giren Fastfood tarzı yiyeceklerin tüketilmesi sonucu oluşan kiloların atılması ve sağlıklı yaşam için diyetisyene görünmek mutlaka şart.  Özellikle bölgemizde fırın kültürünün yaygınlığı ve fastfood tarzı yiyeceklerin hayatımıza girmesi ile başlayan kilo artışını önlemek için mutlaka diyetisyene başvurulması lazım. 

Konu hakkında Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi Haber ekibine açıklamalarda bulunan Karaoğlan; “Kolesterol hastası için sakatat yemesinin yasak olduğu için ona göre davranması gerekiyor. Genel anlamda sağlıklı beslenmek demek kişinin kendi kaliteli yaşamını sürdürebilmesi için alması gereken günlük kalori belli oranlarda. Çünkü bizim metabolizma açısından belli oranlarda proteinimiz günde 12-13 beslenmenin %20-25 kadar yağ %55-60 oranında karbonhidrat olarak tüketmemiz gerekiyor” dedi.

 

İŞ HAYATI KİLOYU ETKİLİYOR

Karaoğlan, iş hayatının kilo alımına davetiye çıkardığını belirterek şöyle konuştu: “Bu oranlar tabi ki herhangi bir hastalık durumu olursa değişecektir ama ortalama bir insan için bu böyledir. Aynen bu şekilde de oturup akşam yemeğinde bu kalorinin hepsini almak doğru bir davranış olmayacaktır. 3 öğünde almak daha doğrudur ama çalışanlar için iş hayatı koşuşturması olanlar için cepte taşıması kolay olacak ara öğünler de olabilir.  Mesela ceviz gibi. Yani maksat açlığınızı bastırmak olacak ve kan şekeri oranını düşürmemek olacaktır”

 

PİLAV DAHA TEHLİKELİ

Ara öğünlerde yine beslenme açısından sebze yiyorsa etli sebzeyi yoğurt pilav. Mesela bazıları ekmek yemiyorum ama makarna ve pilav yiyorum diyor emin olun pilav ekmekten daha kötüdür. 4 yemek kaşığı pilav 2 dilim ekmeği karşılar. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor yağ içeren grupları biraz daha kısmak gerekiyor.  Kilo vermek için bunu yapmak gerekiyor tabi ki ama almak için tam tersi olacaktır. Yine egzersiz açısından konuşacak olursak ortalama bir yarım saatlik egzersizin olması gerekiyor. Bazı anneler çocuğumu okula götürüp getiriyorum 20 dakika oluyor diyorlar ama bunlar rutine bindiği zaman egzersiz olmaktan çıkıyor.

 

ALIŞKANLIK KİLO VERDİRMEZ

Alışkanlıklarınızın dışında yada yaptığınız rutin egzersizleri değiştirerek yaparsak daha iyi olacaktır. Diyet yapanlar için de söyleyelim bazıları hemen sıkılıyorum bırakıyorum diyor diyeti yokuşa sürmemek lazım bazıları yemek bulamadıkları için bıraktıklarını söylüyorlar.

Ben diyorum ki menü olarak ne geliyorsa onda ölçüyü bilmek gerekiyor. Bir sebze yemeği ortalama bir bayanı düşünürsek 7-8 kaşığı geçmemesi gerekiyor.  O menünün yanında yoğurt bulundurması gerekiyor. İnsanların karnabahar haşlayıp yoğurtlayıp yemeyi basit ama çeşit olaraktan kendi önlerine getirmesi gerekiyor.

 

YEMEKLERİN ÖĞÜNÜNÜ GEÇİRMEYİN

Bazıları diyor ben öğle yemeği hiç yemiyorum direk akşam yemeğine geçiyorum bu da iyi değil daha öncede bahsettiğimiz gibi öğün dengesizlikleri de kilo almayı niteleyen bir şeydir. O yüzden dengeli beslenme açısından kahvaltı öğle yemeği akşam yemeği basit olsun mesela pilavı yoğurta katıp yemek ama nedir 4 kaşık pilavı geçmeden 1 kase yoğurdu geçmeden. Yanına yine salata çeşitli yapabiliriz aynı şekilde salatalar yağsız olursa bizim için daha iyi olacaktır. Tuz kısıtlamayı ben diyet için söylemiyorum ama tansiyonu varsa veya diyabet hastasıysa, kalp hastasıysa yada kontrollü ilaç kullanıyorsa mesela bunlarda kısıtlama yapmak gerekiyor. Abur cubur konusuna gelecek olursak ev hanımları için değil ama çalışanlar bireyler için öğretmenlerden duyuyorum teneffüs arasında bir çikolatayla yada bir çubuk krakerle geçiştiriyor ama bu yine dengesizliğe yol açıyor.

 

NE YİYİP NE YEMEYECEĞİMİZİ BİLMEMİZ GEREK

Çocuklarda da aynı şekilde tam gün eğitim alan çocukların öğle arasında ne yiyip ne içtiğini ailelerin bilmesi gerekiyor. İncelediğim menülerde pizza, çorba, kısır karbonhidrat dolu yiyecekler onlar için nedir çocuklar bunları seviyor yiyor ama ne şekilde ne yiyorlar hiç dikkat etmeden menü planlıyorlar.

 

HERKES NE YEMESİ GEREKTİĞİNİ BİLMELİ

Birazcık daha ailelerin bu duruma el atması gerekiyor. Çocukta olsa yetişkinde olsa erkek bayan fark etmez herkes ne yemesi gerektiğini çok iyi biliyor biraz daha nefis kontrolü gerekiyor. Posa konusunu açacak olursak yine oturarak çalışanlar için yada ne bileyim düzensiz beslenen insanlar için kabızlık büyük bir problem olur bu da posa yemediğimizden kaynaklanır. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP’li Ünal Ateş’ten 1 Mayıs mesajı
CHP’li Ünal Ateş’ten 1 Mayıs mesajı
Büyükşehir, Göksun’da İnşa Edilecek Köy Evlerine Yeni Yol Açıyor
Büyükşehir, Göksun’da İnşa Edilecek Köy Evlerine Yeni Yol...