İsrail’e tohumu biz ihraç ediyoruz

İsrail'e tohumu biz ihraç ediyoruz

Bir dizi etkinlik için Kahramanmaraş’a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Türkiye’nin yerli tohumculukta çok iyi bir yere geldiğine dikkat çekerek, ‘İsrail’den tohum ithal ediliyor’ algısının yanlış olduğunu İsrail’e Türkiye’nin tohum ihraç ettiğini söyledi.

03 Ekim 2017 - 01:56 - Güncelleme: 03 Ekim 2017 - 01:58

Bakan Fakıbaba Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün hizmet binası açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’nin tohumculuk alanında geldiği nokta üzerinde durdu.

Türkiye’de üretilen tohumların yüzde 70’inin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında geliştirildiğini işaret eden Bakan Fakıbaba şöyle konuştu; “Bazen arkadaşlar domatesin tohumunu bile dışardan ihraç ettiğimizi söylüyorlar. Bu söylem bir Tarım Bakanı olarak bir Türk vatandaşı olarak beni üzmektedir. Her devletin hem enstitülümüzün, hem bakanlığımızın hem özel sektörlerimizin tohumculuk üzerine o kadar Ar-ge araştırmaları var ki, inanın diğer ülkeler arasında sıraya girecek kadar önemli bir yere sahibiz.

 

AR-GE’YE YERLİ TOHUMLARIMIZI GELİŞTİRİYORUZ

Dün gezmiş olduğum bir özel sektör tesisinde gördüğüm manzara beni çok duygulandırdı. Avrupa’da olmayan müthiş laboratuvarlar ve Ar-ge neticesinde orada üretilen yerli tohumlar, Tarım Bakanı olarak Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak bine gururlandırdı. Burada da arkadaşlarımız çok güzel çalışmalar yapıyor ve yapmaya devam edecekler. Türkiye genelinde Ar-ge çalışması yapan 50’ye yakın enstitümüz bulunmaktadır. Bilim adamlarıyla birlikte inşallah kendi tohumunu üreten, kendi tohumunu ihraç eden bir ülke haline geldik. Tohumu işin olağan akışına göre tabiki ithal edebiliriz fakat ihracatımız ithalatımızdan daha yüksektedir.

Vatandaşın kafasında yer eden bazı yanlışlıklar var; biz domates tohumunu İsrail’den almıyoruz. Zaman zaman tohum alabiliriz ama şuan İsrail’e domates tohumunu biz ithal ediyoruz. Yerli tohumculukta Türkiye çok önemli bir yere geldi ve bunu Ar-ge Enstitülerimizle birlikte yapıyoruz.”

 

KAHRAMANMARAŞ 15 YILLIK SÜREÇTE MÜTHİŞ BİR DEĞİŞİM GÖSTERDİ

Programlarına sabah 06.00’dan itibaren başladıklarını belirten Bakan Fakıbaba şehrin her bölgesine gittiklerini ve son 15 yılda Kahramanmaraş’ta çok büyük değişiklikler gördüğünü söyledi.  2002’deki Kahramanmaraş’la 2017 yılındaki Kahramanmaraş’ı kıyaslayan Bakan Fakıbaba Kahramanmaraş’ın güzelleşmesine emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür ederek; “bu 15 yıllık süreçte Kahramanmaraş’ın nereden nereye geldiğini, ne kadar yatırım yapıldığına bir bakın. Çok şükür önce Allah sonra Recep Tayyip Erdoğan’a, Ak Partili hükümet ve mensuplarına borçluyuz. İşler tabiki bitmedi, bir takım ülkeler Türkiye’nin nereye gittiğini sorguluyorlar. Kahramanmaraş’ta da çok ciddi işler yapılılor, bu ciddi işler tüm Türkiye genelinde yapılıyor. Bu atılımla 2023, 2053 ve 2071 yılına sizlerle birlikte gideceğiz.” Dedi.

Konuşmanın ardından Bakan Fakıbaba ile birlikte Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mehmet Uğur Dilipak, Nursel Reyhanlıoğlu, İlker Çitil, İmran Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, İl Başkanı Ahmet Özdemir ve diğer ilgililer tarafından Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü hizmet binası açılış kurdelesi kesildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı