Kitapseverlerden yoğun ilgi

Kitapseverlerden yoğun ilgi

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye tarafından ‘15 Temmuz demokrasi kahramanları ve Ömer Halis Demir’ temalı bu yıl 3’üncüsü yapılan Kahramanmaraş Kitap ve Kültür fuarı muhteşem bir törenle ziyaretçilere açıldı. Açılışta Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşeyeva ‘tek millet iki devletiz’ diyerek açılışa damga vurdu.

28 Ekim 2016 - 07:15

3. Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarı düzenlenen törenle ziyarete açıldı. Kafum Merkezinde 11 gün kitapseverlerin ziyaretlerine açık olan fuar ilk günden ilgi gördü. Mehteran Marşının gösterisinin ardından yapılan konuşmalarda Gazeteci Yazar Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşeyeva yaptığı konuşmayla katılımcılardan uzun süre alkış aldı.


Yaptığı hizmetten dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür eden Paşeyeva; “Türkiye'miz daha da güçlensin. Çünkü Türkiye'nin gücü tüm Türk ulusunun gücüdür. Ve bugün aslında bu bölgede Türkiye üzerindeki oyunlar, bu nedenledir. Çünkü Türk Müslüman dünyasının en önemli kalesi Türkiye'dir. Türkiye zayıflarsa, çökerse bu bölgede de Ortadoğu'da da ne oyunlar istiyorsanız yaparsınız. O yüzdendir ki Türkiye üzerinde oyunlar oynanıyor.” Dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise; “Başta Üstad Necip Fazıl olmak üzere; Erdem Bayazıt’lar hep memleket kaygısıyla bu aziz millete olan sevdalarıyla, medeniyetimize olan mensubiyet duygularıyla büyük eserlere imza atmışlar. İşte burası gerçekten şiirin, edebiyatın başkenti! Bunu gururla söylüyoruz.” Dedi.

Bugün açılanan sadece fuarın olmadığını Unesco Edebiyat illeri arasına girmek için de bir kriter olduğunu dile getiren Erkoç, bu listeye girmek için büyük mücadele gösterdiklerini söyledi.

Aynı zamanda yazar olan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Ayman ise şairler, edebiyatçılar, kültür insanı yetiştiren Kahramanmaraş’la ne kadar iftihar edilse az olduğunu söyledi.

İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç de tüm terör örgütü ve işbirlikçilerine seslenerek bu ülkeyi asla bölemeyeceklerini belirtti.

Kahramanmaraş7ın sanatın, edebiyatın, kültürün en fazla merkezi olan bir il olduğuna değinen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan; “aynı zamanda devlet teşviklerini en iyi kullanan şehirdir. Dolayısıyla hem manevi hem maddi kalkınmayı iki taraflı olarak uçuşa geçiren bir şehirdir. Böyle bir şehre hizmet etmek elbette önemli bir kazanımdır.” Dedi.


Konuşmaların ardından kurdelenin kesilmesiyle protokol üyeleri  katılımcılar kitap stantlarını tek tek ziyaret etti.

 


MARAŞ UNESCO’YA GİRİYOR!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ı UNESCO’nun edebiyat şehirleri listesine eklemek için büyük çaba gösterdiklerini söyledi.

Kahramanmaraş Uluslararası 3’üncü Kitap ve Kültür Fuarı’nda açılış konuşması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, bir edebiyat, sanat ve kültür kenti olan Kahramanmaraş’ın UNESCO’nun edebiyat şehirleri listesine girmesi için özel çaba gösterdiklerini belirtti. Kahramanmaraş’ın güçlü olan manevi yönünü resmileştirmek için UNESCO için girişimleri olduğunu kaydeden Erkoç, “Kahramanmaraş’ı inşallah UNESCO’nun edebiyat şehirleri listesine eklettirmek için büyük çaba gösteriyoruz. Kahramanmaraş’ımızın bu manevi ruhunu herkesin hissetmesi için fiziki ortamları da iyileştiriyoruz. Kütüphaneler yapıyoruz. En son 18’incisini Göksun ilçesinde yaptık. Edebiyat müzesi yapıyoruz. Tarihi binanın restorasyonu hızla devam etmekte. Hem yedi güzel adam müzesi hem de büyük bir kütüphane! 2 binadan oluşmakta” dedi.

 

MARAŞ İSTİKLAL MÜCADELESİNDE ÖNCÜ OLDU

Kahramanmaraş’ın her zaman bir duruş sergilediğini dile getiren Erkoç, şöyle konuştu: “Saygıdeğer konuklar çok değerli katılımcılar, bu kahraman şehir tarihten bu yana hep bir duruş göstermiştir. Bu kahraman şehrin insanlarında hep bir kaygı vardır. Bu aziz milletin bu aziz vatanın hatta tüm insanlığın kaygısını yüreğinde hisseder. Bu asil şehrin güzel insanları ve ülke işgal olduğunda da bu kaygıyla istiklal ruhuyla yüz yıl önce ayağa kalkar ve bu ülkenin istiklal mücadelesinde öncü olmuştur. Daha 23 Nisan 1920 olmadan yani Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanıp istiklal mücadelesi kararı almadan 12 Şubat 1920’de işgalcilere çok ağır bir darbe vurarak ülkemizin istikbalin de öncü olmuştur. Bu şehrin kaygılı insanları, bu memleketin istikbal mücadelesinde ve geleceğin inşasında da öncü olmuşlardır. Hep bu memleketin bu milletin meselelerini kendi öz meseleleri olarak görmüş, bunun üzerine büyük eserler yazmıştır. Başta Üstad Necip Fazıl olmak üzere; Erdem Bayazıt’lar hep memleket kaygısıyla bu aziz millete olan sevdalarıyla, medeniyetimize olan mensubiyet duygularıyla büyük eserlere imza atmışlar. İşte burası gerçekten şiirin, edebiyatın başkenti! Bunu gururla söylüyoruz. Tarihten bu yana böyle tarihte de!” Kahramanmaraş’ın bir çok önemli yazar ve şair yetiştirdiğine değinen Başkan Erkoç, şunları söyledi: “Az önce belirttiğim gibi divan edebiyatının önemli isimlerinden Sümbülzade, Karacaoğlan’lar birçok daha ismini saymadığımız insanlar bu memleketin bağrından yetişmiş. Biz büyük şehir olarak Kahramanmaraş’ımızın bu güçlü yönünü tüm dünyaya, tüm Türkiye’ye göstermek üzere yola çıktık ve hamd olsun bu konuda belli yerlere geldik. Bugün bu fuar da bunun parçası! 3’üncüsünü düzenliyoruz. Ama burada sadece fuar değil birçok çalışmalarımız var.”

 

KÜLTÜR REFORMU YAŞANACAK!

Kahramanmaraş’ın tarihi mekanlarının restorasyonuna ağırlık verdiklerini duyuran Erkoç, şu açıklamalarda bulundu: “Tarihi mekanları insanlara ilham olmuş sokaklarında yürürken nefes alırken ilham olmuş yerleri restore ediyoruz. Kahramanmaraş’ta büyük şehir olarak önümüzdeki günlerde kitap üzerine sempozyum da yapacağız. Halk şairleri ile ilgili bir sempozyum, bir çalışma yapacağız. Tüm dünya çapında bir çalışma olacak. Kültür sanat haftaları ve edebiyat haftaları düzenleyeceğiz. Restorasyonlarla beraber bu ekranları da canlandıracağız. Biz büyükşehir olarak şehrimizi inşa ederken en çok önem verdiğimiz nokta o şehrimizin manevi ruhunu, şehrimizin yüzüne yansıtan zaten Kahramanmaraş böyle bir şehir. Ama biz de yaptığımız çalışmalarla insanların daha çabuk algılamasını sağlama gayreti içindeyiz. Bu yönde de çalışmalarımız devam edecek. Saygı değer konuklar çok değerli hemşerilerimiz. Tabi geçen yıl yaklaşık 150 bin vatandaşımız ziyaret etti, Kitap ve kültür fuarımızı. Bu yıl hedefimiz Kahramanmaraş’ımızdan ve çevre illerimizden 200 bin civarında insanımızı buraya davet edeceğiz. Ve daha çok uluslararası alandan davetlerimiz olacak. Birçok ülkeden bu yıl davet edemediğimiz birçok insanı buraya davet edeceğiz. Önümüzdeki dönemlerde Kitap ve Kültür Fuarı daha çok uluslararası bir çalışma haline dönecek. Gerçekten bu konuda bizlere desteğini esirgemeyen bütün herkese çok teşekkür ediyoruz.”

 

MARAŞ’A EN ÇOK KİTAP YAKIŞIR!

Kahramanmaraş’ın övgülere layık bir şehir olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kahramanmaraş’a bir çok şeyin yakıştığını ancak en çok kitabın yakıştığını kaydetti. Yayman, şöyle devam etti: “Tanrı Dağları'nın da Toros Dağları'nın da kardeş olduğunu bizlere öğreten Cengiz Aytmatov’un çok değerli evladı ve Kırgızistan Eski Dışişleri Bakanı Sayın Askar Aytmatov'un bir millet iki devlet üslubu bizlere tekrar tekrar hatırlattı. Sayın Vekilim, Sayın Belediye Başkanları, İlçe Başkanları, eski milletvekillerimiz Maraş'ımızın güzel insanları hepiniz hoş geldiniz. Ben de Kahramanmaraşlı olmaktan sizlerin arasında olmaktan bir kez daha gurur duyduğumu, iftihar ettiğimi belirtmek isterim. Kahramanmaraş, Milli Mücadele meşalesinin yakıldığı yer. Maraş sanatımızın, kültürümüzün, edebiyatımızın başkentidir. Maraş'a her şey çok yakışırdı ama kitap daha çok yakışır. Bu vesileyle tekrar Büyükşehir Belediye Başkanımızın Anadolu'nun en büyük fuarı TÜYAP'tan sonra Anadolu'daki en büyük kitap fuarı Kahramanmaraş'ta açılıyor. Emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. Takdirlerinize sunuyoruz ve bu kitap fuarının 15 Temmuz Şehitler anısına ve 15 Temmuz Hain FETÖ darbe girişiminin engellenmesinde en büyük en önemli isimlerden biri olan Şehit Astsubay Ömer Halisdemir anısına olması da ayrıca mutluluk verdi. Kahramanmaraş, şairler yetiştiren bir şehir. Maraş edebiyatçılar, romancılar yetiştiren bir şehir. Maraş, kültür insanı yetiştiren bir şehir. Maraş'a ne kadar örgüde bulursak azdır.”

 

TÜRKİYE ASLA YALNIZ DEĞİL

Türkiye’nin bugün dünyada zulüm gören bir çok milletin umudu olduğunu aktaran Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Güvenç, Kitap Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer verdi: “Sayın Cumhurbaşkanımız bir şey söyledi: Ey DAEŞ dedi, PKK dedi, FETÖ dedi, Ey PYD dedi. Ey daha ne kadar şer gücü varsa topunuz gelin, topunuz. Bu ülkeyi yıkamayacaksınız, bölemeyeceksiniz, parçalayamayacaksınız. Bu rüyayı, bu hayali, bu medeniyeti tekrardan ayağa kaldırma mücadelemizi sekteye uğratamayacaksınız, dedi. 15 Temmuz kahramanları, onun neye dayanarak onu söylediğini bütün dünyaya gösterdi. Can Azerbaycan'ın bu genç vekilinin sözlerinde, bu sözlerin Reis-i Cumhurun sözlerinin arkasında sadece 79 milyon insanımızın değil yeryüzündeki bütün mazlumların duasının, dirayetinin, inancının olduğunu gördük. Oturduğum yerde gözlerim yaşardı. Bu yeryüzünde Ey Maraşlılar, 79 milyon insanımız asla yalnız değiliz. Bu kutlu yürüyüşte asla yalnız değiliz. Azerbaycan’ımız var. Kırgızistan'ımız var. Kazakistan'ımız var. Sudan’ımız var. Afganistan'ımız var. Filistin’imiz var. Yeryüzünde batının ezdiği bütün mazlumlar var. Korkmayın ve dik durun, diyorum. Allah'ın izniyle ayağa kalkacağız. İşte şu fuarlar, işte bu çalışmalar, işte bu üstatların eserleri işte sabahlara kadar bunları okuyan gençlerimiz insanlarımız bu yeni ayağa kalkış hareketimizin müjdesini veriyor. Adım adım biz geliyoruz. Bu millet geliyor. Bu ümmet geliyor.”

 

MARAŞ’TA HİZMET ÖNEMLİ BİR KAZANIM

Kahramanmaraş gibi bir şehirde hizmet etmenin ayrıcalık olduğunu bildiren Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, bu şehirde edebiyata gönül veren herkesi takdir ettiğini söyledi. Özkan, fuarın açılışına katılan davetlilere şöyle seslendi: “Saygıdeğer Bakanım Saygıdeğer Milletvekillerimiz, değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız, değerli mesai arkadaşlarımız, hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Gerçekten böyle güzel bir etkinliğin ilimizde, Kahramanmaraş'ta icra edilmesinden büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Kahramanmaraş demek; sanatın, edebiyatın, kültürün en fazla merkezi olan bir yerdir. Ama aynı zamanda devlet teşviklerini en iyi kullanan şehirdir. Dolayısıyla hem manevi hem maddi kalkınmayı iki taraflı olarak uçuşa geçiren bir şehirdir. Böyle bir şehre hizmet etmek elbette önemli bir kazanımdır. Ben bu vesileyle şehrimizde edebiyata, kitaba gönlünü vermiş bütün kitapseverleri tebrik ediyorum. Hoş geldiniz diyorum. Fuarın maddi ve manevi kalkınmamıza vesile olmasını diliyoruz.”

 

BİR MİLLETİN İKİ DEVLETİYİZ

Konuşmasında tek millet vurgusu yapan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, “Biz bir milletin iki devletiyiz” ifadesiyle katılımcıların gönlünde taht kurdu. Paşayeva, “Türkiye'nin gücü, bizim gücümüz; bizim gücümüz, Türkiye'nin gücüdür. Evet değerli kardeşlerimiz Türkiye'miz daha da güçlensin. Çünkü Türkiye'nin gücü tüm Türk ulusunun gücüdür. Ve bugün aslında bu bölgede Türkiye üzerindeki oyunlar, bu nedenledir. Çünkü Türk Müslüman dünyasının en önemli kalesi Türkiye'dir” şeklinde konuştu. Türkiye zayıflarsa veya çökerse bu bölgede de Ortadoğu'da oynan oyunların başarıya ulaşacağını bu nedenle Türkiye’nin bölgede güçlü bir şekilde ayakta durması gerektiğini ifade eden Azeri Vekil Paşayeva, şöyle konuştu: “O yüzdendir ki Türkiye üzerinde oyunlar oynanıyor. Ve inşallah bizim milletimizden hem Türkiye içinde hem Türkiye dışındaki Azerbaycan'dan başlayarak tüm kardeşlerimizle beraber inşallah bu oyunları bozacağız. Bu bölgede milletimizin hakkı olan hakkını alacağız. Çünkü çok üzüldü insanımız. Çok gözyaşı döküldü, bu bölgede. Her yerde bizim insanımızın acısı var. Bakın Karabağ'da 1 milyon göçmenimiz, evine dönemiyor. Ama o batılı güçlerin sesi çıkmıyor. Suriye'ye bakın. Irak’a bakın. Ahıska’ya bakın. Kırım'a bakın. Balkanlar'dan Kuzey Kıbrıs'a biz görüyoruz ki o güçler nasıl standartlarla yaklaşıyorlar.” Düşmana istediği fırsatı vermemek için birlik ve beraberlik içinde daha güçlü olmanın önemine vurgu yapan Paşayeva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben inanıyorum ki devlet başkanlarımızın bugünlerin siyasilerinin çalışmalarıyla ilişkilerimiz daha da güçlenecek. Ben gençlerimizi görüyorum. Gençlerimizi de burada daha iyi yetiştirmemiz lazım. Ben tüm şehitlerimiz karşısında baş eğerek hem Türkiye için hem Azerbaycan’ımız için ve bugün anısına yapılan Ömer Halis Demir kardeşimiz dâhil 15 Temmuz demokrasi şehitlerimizi de sevgiyle saygıyla anıyoruz. O büyük üstadın da dediği gibi ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.’” (KENAN ONARAN)


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x