KSÜ’de trijenerasyon skandalı

KSÜ'de trijenerasyon skandalı

KSÜ Tıp Fakültesi hastanesinde Doğalgazdan elektrik üretmek için ihaleye çıkarılan TRİJENERASYON tesisi teslim alınmadan firmaya bedelinin ödendiği ortaya çıktı. Yaklaşık 3 milyon bedelin firmaya usulsüz yöntemlerle ödendiği, iç denetçi raporuyla belirlendi, konu savcılığa intikal etti.

28 Nisan 2017 - 12:29 - Güncelleme: 28 Nisan 2017 - 15:59

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesindeki skandallar zincirine bir yenisi daha eklendi. 2015 yılında Öğrenci Otomasyon Sistemi, veri tabanına yüklenmesinden 2 ay sonra ihaleye çıkılarak hizmet aldığı tek firmaya verilmesinin yankıları sürerken, bir skandal da Trijenerasyon tesisi alımında yaşandı.

Bugün Gazetesinin ele geçirdiği resmi evraklara göre süreç şöyle gerçekleşti; ‘KSÜ, Tıp Fakültesi Hastanesinde doğalgazdan elektrik üretmek üzere 21.07.2015 tarihinde Trijenerasyon tesisi alımı için ihaleye çıktı. İki firmanın teklif verdiği ihale 2 milyon 488 bin 155 +KDV (2.936.022.90) TL bedelle Borusan Makine ve Güç Sistemleri San. Ve Tic. A.Ş.’de kaldı. Üniversite yönetimi 09.09.2015 tarihinde yüklenici firma ile sözleşme imzalayarak tesisin Tıp Fakültesi Hastanesine montaj yapılıp çalışır vaziyette teslim etmeleri için 150 gün süre verdi. Tüm prosedürler bu tarihe kadar normal ilerlerken usulsüzlük iddiaları bu tarihten sonra başladı.


Yüklenici firmanın yurt dışından istediği trijenerasyon tesisi, belgeye göre 21.12.2015 tarihinde gümrüğe getirildi. Gümrükte bekleyen tesis 22.12.2015 tarihinde oluşturulan komisyon kararıyla Tıp Fakültesine kurulmuş gibi gösterilerek çalışır vaziyette olduğuna dair düzmece tutanakla teslim alındı. Bu tutanaktan yola çıkarak tesisin montaj yapılıp çalışır duruma getirilmemesine rağmen KSÜ yönetimi 24.12.2015 tarihinde tesisin bedeli olan 2 milyon 936 bin 022.90 TL’nin tamamını yüklenici firmaya ödedi. Trijenerasyon tesisinin ise hala çalışmadığı ve yüklenici firma tarafından montajının yapılıp çalışır duruma getirilip getirilmediği bilinmiyor.

İç denetçi Eshabil Karabıyık tarafından 26.05.2016 tarihinde ortaya çıkartılan skandal işlemle ilgili Rektör Durmuş Deveci’nin sorumlular hakkında bir soruşturma başlatıp başlatmadığı, olayı hukuka taşıyıp taşımadığı merak konusu oldu.

Şimdi adaletin savunucuları Cumhuriyet Savcılarının ve kamu müfettişlerinin bu olayı ne zaman sorgulayıp, işlemlerde ihmali olanlara nasıl bir soruşturma açacağı merakla bekleniyor.

Varan 1: Gümrükte bekleyen tesis, montaj yapılmadığı halde neden montaj yapılmış gibi gösterildi?

Varan 2: Komisyon üyeleri ortada olmayan tesisi hangi gerekçeyle teslim almış gibi gösterdi?

Varan 3: Üniversite yönetimi sözleşme hükümlerine göre aykırı hareket ederek, yüklenici firmaya bir an önce 2 milyon 936 bin 022 TL’yi neden ödeme gereği duydu?

Varan:4 İç denetçi raporuyla ortaya çıkarılan bu usulsüzlüğü Rektör Prof. Dr. Deveci sorumlular hakkında soruşturma açtı mı? Konuyu hukuka taşıdı mı?

Varan 5: hala çalışmayan trijenerasyon cihazı alımıyla devlet zarara uğratıldı mı?

Varan 6: Cumhuriyet Savcıları bu usulsüz ihaleyle ilgili harekete geçti mi?

 

YETKİLİLER NEDEN HAREKETE GEÇMİYOR?

Öğrenci otomasyon sistemlerinin ihalesinde yaşanan skandal sürece bir yenisi daha eklendi. 2015 Şubat ayında veri tabanına yüklenip, iki ay sonra ihalesi yapılan Otomasyon sistemleri hizmetinin ardından alımı yapılan Trijenerasyon tesisinin ihalesi ve kabul sürecinde de skandallar bir birini izledi.

Göreve geldiği günden beri Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde yaşanan hareketli anlar tüm hızıyla devam ediyor. Kamuoyunun duyduğu iki ihale de usulsüzlükler olduğu iddia edilirken,  kamuoyuna duyurulmayan diğer ihalelerin ise nasıl ve ne şekilde yapıldığı bilinmiyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından 2015 Şubat ayı ara sömestr döneminde veri tabanına yüklenen Öğrenci Otomasyon Programının ihalesinin 1 Nisan 2015 tarihinde yapıldığı belirlenmişti. Söz konusu ihale hizmet alımından iki ay sonra tek bir firmadan teklif almak suretiyle gerçekleşmişti. İhaleye neden tek firmanın girdiği ve veri tabanına yüklenen o sistemin ihalesini başka bir firma girip kazansaydı üniversite yönetiminin nasıl bir tutum içerisinde olacağı merak oluşturmuştu.

Öğrenci Otomasyon Programı ihalesiyle ilgili sır perdesinin üzeri kapatılırken bir skandal da trijenerasyon tesisi alımında yaşandı. Doğalgazdan elektrik üretmek için çıkılan ihalede usulsüzlükler bir birini izledi. Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi ise Trijenerasyon ihale sürecindeki tüm belgeleri ele geçirerek sorumlu gazetecilik anlayışını yerine getirdi.


Ele geçirilen belgelere göre süreç şöyle işledi; Dönemin KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Yard. Doç. Dr. Mahmut Tokur, basınçlı doğalgaz hattı bulunmayan Tıp Fakültesi Hastanesine doğalgazdan elektrik üretmek işini yapan Trijenerasyon tesisi almak için çıkarttığı zeyilname ile yönetimden ödenek izni aldı.

Trijenerasyon tesisi alınması için şartname hazırlanarak 21.07.2015 tarihinde ihaleye çıkıldı. İki firmanın teklif verdiği ihale 2 milyon 488.155 TL + KDV (2 milyon 936 bin 022) TL bedelle Borusan Makine ve Güç Sistemleri San. Ve Tic. A.Ş.’de kaldı.

Yüklenici firmayla 09.09.2015 tarihinde 46 Maddelik bir sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre Trijenerasyon tesisinin en geç 08.02.2016 tarihinde montajı tamamlanıp, çalışır vaziyette teslim edilmesi için 150 gün süre verildi. Her geç kaldığı gün ise sözleşme bedelinin binde 2’si’nin firmadan kesilerek gelir kaydedilmesi için sözleşmeye madde de konuldu.

Yüklenici firma harekete geçerek yurt dışından tesisi getirtti. Gümrük beyanına göre Trijenerasyon tesisi 21.12.2015 tarihinde gümrüğe gelerek beklemeye başladı. Bu arada Tıp Fakültesi hastanesinde ise hareketlilik yaşanmaya başladı. Tesisin gümrükte beklemesine rağmen KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesine montajının yapıldığına ve çalışır durumda olduğuna dair hastanede olmayan tesisle ilgili 22.12.2016 tarihinde düzmece komisyon raporu düzenlendi.


Ortada tesis olmamasına rağmen yüklenici firma düzmece tutanağa binaen 22.12.2015 tarihinde KSÜ’ye mal bedelini faturalandırdı. KSÜ Yönetimi ise 24.12.2015 tarihinde ihale bedelinin tamamı olan 2 milyon 936 bin 022.90 TL’yi firmaya ödedi.

Dönemin KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Yard. Doç. Dr. Mahmut Tokur’un cihazın çalışmamasına rağmen bu bedelin ödenmesinde neden acele ettiği ve komisyon tutanağında imzası bulunanları neden ikna yoluna gitmesi sorusu merak uyandırdı.

22.12.2016 tarihinde komisyon tutanağıyla montajı yapılıp çalışır vaziyette teslim alındığına dair rapora rağmen yüklenici firmanın Hastane yönetimine hitaben yazdığı yazıda da çelişkiler tespit edildi. 30.12.2015 tarih 7389 sayı ile gelen evrak defterine kayıtlı yazıda yüklenici firmanın 23.12.2015 tarihinde gaz motorunun indirme işleminin yapıldığı, 28.12.2016 tarihinde ise montaj işleminin bitimiyle devreye alma çalışmalarını başlatacağını yazıyla bildirmesi komisyon tutanağının düzmece olmasının ilk halkasını ortaya çıkardı. Ayrıca bu yazının üniversite gelen evrak defterine 30.12.2016 tarihi itibarıyla kayıt yapılması da akıllarda soru işareti bıraktı.


İç denetçi Erdal Karabıyık’ın 26.05.2016 tarihinde yaptığı inceleme raporunda; 22.12.2016 tarihinde düzenlenen düzmece kabul ve muayene tutanağında imzası bulunan dönemin Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur ve Yard. Doç. Dr. Ali Erdal Karakaya ile konu hakkında görüşemediğini belirtti. Düzmece kabul ve muayene tutanağında imzası bulunan Elektrik Müh. Türkay Ç., Başmüdür Halil D. dönemin Başhekimi Yard. Doç. Dr. Mahmut Tokur’un kendilerini ikna ettiğini belirtirken, yine düzmece tutanakta imzası bulunanlardan Doç. Dr. Mehmet A. ise elektrik mühendisi Türkay Ç. Ve Başmüdür Halil D.’nin imzasını görünce kendisi de attığını, dönemin Hastane Müdürü Kader F.’de konu hakkında bir görüş belirtmediği bilgileri yer aldı.

26.05.2016 tarihinde tüm detayların irdelendiği inceleme raporunda süreci her yönüyle ele alan İç Denetçi Eshabil Karabıyık ihale sürecinde adı geçen dönemin Başhekimi Yard. Doç. Dr. Mahmut Tokur’la birlikte düzmece kabul komisyonu tutanağında isimleri bulunanların usulsüz ödemeye sebebiyet vermekten soruşturma açılmasına ve konunun cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmesi notunu düştü.


İç denetçi raporunun Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci’ye teslim edilmesinin ardından Rektör Deveci’nin ihalede ihmali olan isimlerle ilgili soruşturma açıp açmadığı, süreci hukuka taşıyıp taşımadığı öğrenilemedi.

Bugün Gazetesi olarak Kamuoyu adına KSÜ yönetimine soruyoruz?

Tazyikli doğalgaz hattı olmamasına rağmen bu tesise neden ihtiyaç duyuldu?

21.12.2015 tarihi itibarıyla hala Gümrükte bekleyen tesis, 22.12.2015 tarihinde neden kurulmuş gibi gösterildi?

Olmayan tesis için kurulan komisyondan ve tutulan kabul muayene teslim tutanağından Rektör Deveci’nin haberi var mıydı?

Muayene ve kabul komisyon üyeleri ile dönemin Başhekimi Yard. Doç. Dr. Mahmut Tokur bu düzmece tutanağı neden düzenlemişlerdir?

Devletin 2 milyon 936 bin 022.90 TL’ye maal ettiği tesis üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen faaliyette midir? Eğer değilse devletin neden bu kadar meblağı atıl vaziyette beklemektedir?

İç denetçi raporunda ihmali olanlarla ilgili soruşturma açılması ve konunun Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmesi istemi KSÜ Yönetimi karşısında ne karşılık bulmuştur.

İhmali olanlar hakkında soruşturma açılmış mıdır? Cumhuriyet Başsavcılığına konu intikal ettirilmiş midir?

Ayrıca yine üniversite de Öğrenci Otomosyon Programı 2015’in Şubat ayındaki ara sömestr tatilinde veri tabanına yüklenmiş midir?


Eğer yüklendiyse ihalesi neden 2 ay sonra yapılmışdır?

Bu iki ihalede de niyet nedir? İhaleye fesat karışmış mıdır?

Bu iki ihalede suç işlenmiş midir?

İç denetçinin ihmali olanlardan bu bedeli faiziyle geri alınması noktasındaki görüşüne katılıyor musunuz?

Yüklenici firma hala bu yükümlülüğünü yerine getiremezken parasının tamamını tahsil eden yüklenici firmaya nasıl bir yaptırım uygulayacaksınız?

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak konunun takipçisiyiz ve kamuoyu adına sorduğumuz sorulara cevap bekliyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı