Sosyal patlama olur

Sosyal patlama olur

Gıda fiyatlarındaki oynaklığı gidermek, enflasyona yapıcı etkide bulunmak için yapılan toplantılar küçük esnafın umutlarını artırdı. Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, Kahramanmaraş’ta Sebze ve Meyve Hali’nin Hal kapsamından çıkartılıp et, balık ve tavuğunda satılacağı toplanma merkezine dönüştürülmesinin küçük esnafın işine yarayacağını söyledi.

13 Eylül 2017 - 19:25

Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, önceki gün Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin açıkladığı projeyle umutlarının arttığını, projenin hayata geçmesi durumunda küçük esnafın kalkınacağını ve hatta sosyal patlama meydana geleceğini söyledi.

Gıda fiyatlarındaki oynaklığı gidermek, fiyatlardaki düşüşü sağlayarak enflasyona yapıcı etkide bulunmak için Gıda Komitesinin yaptığı toplantılar sonucunda somut adımlar atılmaya başlanıyor.

Kahramanmaraş Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy atılan adımları ve çıkartılacak hal yasasını heyecanla beklediklerini söyledi.

Özsoy; “Esnaflarımız daha ucuz alıp daha ucuz satarsa vatandaşımıza yarayacaktır. Eskiden bizde ayağını yorganına göre uzatmak vardı. Şu anda böyle bir durum yok. Yarın bir gün Allah bize bunu soracak. Fiyatları, küçük esnaf daha aşağıya çekiyor. Bugün süper marketlerin, hiper marketlerin en büyük rakibi bakkallardır. Eğer bakkallar olmasaydı, bir kilo sütü dahi süper marketten alamazdınız. Çoğu adam alamazdı. Bu yüzden bakkallarımıza sahip çıkalım.

Ülkemizde küçük esnaf kalkınırsa,  sosyal patlama meydana gelir. Bakkallar bizim omuriliğimizdir. Bakkallarımız deftere yazıyor ve ne bir faiz ne bir başka uygulama yapmıyor. Bakkallar mahalleye sahip çıkıyor ve her ihtiyaçlarında yardımcı oluyor. Bizde halden alsak bile ucuz alıp ucuz satma fırsatımız doğacaktır” dedi.

Yeni çıkacak hal yasası ile aracılık fiyatlarının daha aşağıya inmesiyle bu indirimin de direk olarak vatandaşa yansıyacağını dile getiren Kahramanmaraş Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy tüm esnaflar olarak yasayı dört gözle beklediklerini belirtti.

 

GIDA SEKTÖRÜNE YENİ DÜZENLEME

176 halden 100'ü, hal kapsamından çıkarılarak toplama merkezi uygulamasına geçilecek olmasını olumlu bulun Kahramanmaraş Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, “Bu yasayla küçük esnaf kalkınır ve sosyal patlama meydana gelir” dedi.

Gıda fiyatlarını düşürmek amacıyla artık hallerde sebze ve meyve yanında, tavuk, et ve balık gibi gıda ürünlerinin de satılacağı müjdesini veren Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Özsoy, “Ülkedeki 176 halden 100'ü, hal kapsamından çıkarılarak toplama merkezi olacak. Bunlar hal kapsamından çıkacağı için maliyetleri de düşük olacak. Bu da ürün fiyatını etkileyecek” dedi.

 

BAKKALLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Toplu işlem yapılınca lojistik maliyetler ve işletme maliyetlerinin de düşeceğini söyleyen Özsoy sözlerine şöyle devam etti: “Esnaflarımız daha ucuz alıp daha ucuz satarsa vatandaşımıza yarayacaktır. Eskiden bizde ayağını yorganına göre uzatmak vardı. Şu anda böyle bir durum yok. Yarın bir gün Allah bize bunu soracak. Fiyatları, küçük esnaf daha aşağıya çekiyor. Bugün süper marketlerin, hiper marketlerin en büyük rakibi bakkallardır. Eğer bakkallar olmasaydı, bir kilo sütü dahi süper marketten alamazdınız. Çoğu adam alamazdı. Bu yüzden bakkallarımıza sahip çıkalım.

Ülkemizde küçük esnaf kalkınırsa,  sosyal patlama meydana gelir. Bakkallar bizim omuriliğimizdir. Bakkallarımız deftere yazıyor ve ne bir faiz ne bir başka uygulama yapmıyor. Bakkallar mahalleye sahip çıkıyor ve her ihtiyaçlarında yardımcı oluyor. Bizde halden alsak bile ucuz alıp ucuz satma fırsatımız doğacaktır” dedi.

 

TSE İLE STANDARTLAR BELİRLENİYOR

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile bu standartların belirlenmesi için çalışma yapıldığına işaret eden Özsoy, "Her sebze için fireyi en aza indirecek kap standartları belirleniyor. Bu standartlara uygun paketleme yapılacak. 50 kiloluk kasada domates sevk ederken oluşan fire oranı, 10 kiloluk kasadan çok daha fazla oluyor. Ürünün şekline göre kartondan yuvalar yapılacak. Bunların maliyetleri yüksek değil. Meyve ve sebzenin türüne göre, kartondan, köpükten ya da plastikten taşıma standardı olacak” diye konuştu.

 

Geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin gıda fiyatlarını düşürmek amacıyla artık hallerde sebze ve meyve yanında, tavuk, et ve balık gibi gıda ürünlerinin de satılacağı müjdesini vermişti.

İşte Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin açıklamaları…

 

HAL VASFI TAŞIMAYAN YERLER TOPLAMA MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Hazırlıkları yürütülen Hal Yasası'nın da Gıda Komitesinde ele alınacağını dile getiren Tüfenkci, komitedeki karara göre yasa taslağını ülke gündemine getireceklerini söyledi. Tüfenkci, yeni yasa ile hallerin Avrupa standartlarına taşınacağını ifade ederek, hallerin fonksiyonlarını ve işletme modelini farklılaştırarak maliyetleri aşağı çekeceklerini belirtti. Ülkedeki 176 halden 100'ünün, toplama merkezi niteliğinde, çok küçük haller olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Buraları hal tanımından çıkarıp toplama merkezi haline getireceğiz. Diyelim ki Antalya Konaklı'da küçük bir merkez var ama hal olarak geçiyor. Görevi, Ankara, İstanbul ya da başka ildeki komisyoncuların irtibat noktası olmak. Hal ve toplama merkezlerinin görev ve yetkileri farklı. Aslında buralar sadece çiftçiden ürünü alıp büyük işletmeye ve tüccara sevk ediyor. Hal Yasası ile toplama merkezlerinde paketleme tesislerine teşvik vereceğiz. Böylece ürünün toplanan merkezlerden belli standartlarla sevk edilmesi sağlanacak. Bunlar hal kapsamından çıkacağı için maliyetleri de düşük olacak. Bu da ürün fiyatını etkileyecek. "

 

HALLERDE SADECE SEBZE VE MEYVE SATILMAYACAK

Tüfenkci, yine Hal Yasası kapsamında özel sektörün de hal kurması önerisini gündeme getireceklerini belirterek, özel sektörün bu işi maliyet avantajı ile yaparak daha uygun ürün sunmaya çalışacağını dile getirdi. Türkiye'deki hallerde sadece sebze ve meyve satıldığına dikkati çeken Tüfenkci, "Avrupa'daki gibi haller, sebze meyve yanında balık, tavuk, et, çiçek ve diğer gıda ürünlerinin satılacağı merkezler olacak. Dünya standartlarına yaklaşacak. Modern hallerde, sebze ve meyve ile et de toptan alınıp satılıyor. Toplu işlem yapılınca lojistik maliyetler ve işletme maliyetleri de düşecek." ifadelerini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, artık her belediyenin istediği yere hal açılmaması için de şartlarını belirleyen mekanizma getirmek istediklerini de söyledi. Tüm bu düzenlemelerle üç temel hedefleri olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Üretici kazansın, tüketici kazansın ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın önlenmesiyle enflasyon oranları aşağı çekilsin." dedi. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x