Okul hayalleri bitmedi

Okul hayalleri bitmedi

Türkiye’de başvurulan 755 proje arasında desteklemeye değer bulunan 46 projeden 3’ünü alan Kahramanmaraş’ta okulu çeşitli nedenlerle bırakan 2 bin 55 öğrenciden 1175 öğrenci ailesi ikna edilerek yeniden okullara kayıt yaptıracak.

16 Temmuz 2016 - 07:02

Kahramanmaraş Şehit İdari Ateşe Galip Özmen Mesleki Anadolu Lisesinin proje ortağı olduğu ‘Baba Oğul, Anne Kız hepimiz okuldayız’ kampanyası çerçevesinde il genelinde çeşitli nedenlerle okulu bırakan 2 bin 55 öğrenci ailesini ikna etmek için 1 Kasım 2015 tarihinde ziyaret turlarına başladı.

Proje çerçevesinde her öğrenciye 3’er kişilik ekipten oluşan 36 ikna komisyonu kurarak il genelinde 187 mahallede 492’si kız 683’ü erkek olmak üzere okulu çeşitli nedenlerle 1175 öğrenciye ulaşıldı. Ailelerle tek tek konuşan komisyon üyeleri öğrencilerin tekrar okula kayıt yaptırmaları konusunda ikna etti. Proje sayesinde bin 175 öğrencinin okul hayali kaldığı yerden devam ederken, diğer öğrencilerin aileleriyle ilgili de temasların devam ettiği bildirildi.

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt ise proje ile birçok öğrencinin tekrar okul hayallerinin kaldığı yerden devam ettiğini belirtti. Akkurt ayrıca Türkiye’nin sayılı illerinden olan Proje İmam Hatip Lisesiyle ilgili de bilgiler verdi. İmam Hatip Lisesinin Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri programları uygulanacak bir okul haline geldiğine değinen Akkurt öğrencilerin bu okulu terci yapması önerisinde bulundu.

Akkurt ayrıca medya kuruluşlarının soruları üzerine Kahramanmaraş’ın eğitimdeki fiziki yapılanmasında büyük mesafe katettiğini de belirterek; “şuan 2 bin derslik çalışmaları devam ediyor. Birkaç yıl içerisinde bunlarda faaliyete geçtiğinde yüzde 95 fiziki yapılanma sorunu bitmiş olacak. Diğer taraftan ise üniversiteye giriş sınavlarında 20 puan artırdık. Teog sınavlarında ise 2 puan arttı. Bunlar bizim için olumlu gelişmeler, bu çalışma temposu ile başarımızı üst sıralara çıkartmaya devam edeceğiz” dedi.

 

BİNLERCE ÖĞRENCİ YENİDEN OKULLU OLDU

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, kurum çalışanlarıyla beraber “Baba, Oğul, Anne, Kız; Hepimiz Okuldayız” ve “Kızlar Okula Kadınlar İşe” projelerinin tanıtımı için basınla bir araya geldi.

Baba, Oğul, Anne, Kız; Hepimiz Okuldayız Projesi kapsamında oluşturulan 36 İkna Komisyonu tarafından 187 mahallede 700 kız ve 852 erkek olmak üzere toplam 1552 öğrencinin ailesine ziyaret yapıldı. Ziyaretler sonucunda 492 kız, 683 erkek olmak üzere toplam 1175 öğrenci çeşitli okullara kayıt yaptırmaları hususunda ikna edildi.

Okulların yürüttüğü bu iki projenin çok zahmetli olduğunu dile getiren Akkurt, “Bugün buraya okullarımızda yürütülen ve birçok proje ortağının bulunduğu iki tane projemizin dönem ortası tanıtım toplantısını yapmak için toplandık. Bu projeleri yapmak hakikaten ciddi anlamda mesai, uğraş, çaba ve fedakârlık isteyen bir süreç. Bunları yapan, ileten, bu projede yer alan arkadaşlara huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Biraz önce proje çıktılarını gördünüz. Köy köy, kasaba kasaba, mahalle mahalle, ev ev dolaşarak, öğrencileri dolaşıp onların okullaşma oranını arttırmaya yönelik bir süreç işlettiler. Ben bu çaba, bu gayret için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

2015-2016 Eğitim Öğretim döneminin bitmesi ile birlikte okullarımızda yeni hummalı bir çalışma başlattıklarını kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Akkurt, şöyle konuştu: “ Yeni Eğitim-Öğretim yılına hazırlık süreci ile ilgili olarak, yeni kayıtlar, yeni öğretmen atamaları, yeni derslikler, yeni binalar, yeni ders kitapları… Belki bunları birkaç cümle ile ifade edeceğim. Ama bunların hepsini ifade etmeden önce bugün 8. Sınıfların, 8. Sınıfı bitiren öğrencilerimizin liselere yerleştirme ile ilgili olarak müracaat süreci başlıyor. Bu başlayan süreç içerisinde öğrencilerimize başarı diliyorum ve arzu ediyorum ki inşallah istedikleri okulları kazanırlar, istedikleri okula kayıt yaptırma şansı ve fırsatları olur. Bundan sonraki süreçte de başarıları artarak devam eder.” TEOG tercihlerinin yapıldığını hatırlatan Akkurt, tercih süreci ile ilgili olarak şu hususlara dikkat çekti: “Bizim bütün rehber öğretmenlerimiz hemen bu binanın yan tarafında bulunan kıraathanede Rehberlik Araştırma Merkezindeki rehber öğretmenlerimiz, danışma merkezleri olarak öğrencilerimize ve velilerimize hizmet edecekler. Bunları sizin vasıtanız ile duyurmak isterim.” Konuşmasında Türkiye’de 34 tane, Kahramanmaraş’ta ise ilk olma özelliğini taşıyan Hoca Ahmet Yesevi Lisesi’nin Fen ve Sosyal Bilimler İmam Hatip Lisesi türünde Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesine dönüşmesini değerlendiren Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, şu açıklamalarda bulundu: “İkinci husus: Birçok okulumuz açıldı. Bunlarla ilgili birçok tanıtım programları yaptık. Çok zorlu bir süreçten sonra çok şükür ki Kahramanmaraş bir proje İmam Hatip Lisesi sürecinde Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri programlarını uygulayacak bir okula kavuştu. Bu okulumuz Hoca Ahmet Yesevi İmam Hatip Lisemizdir. Arkadaşlar bu okul Türkiye’de sadece 34 tanedir. Yani hala Türkiye’nin üçte birinde var bu okul. Bunlardan bir tanesi de Kahramanmaraş’ta! Artık sosyal bilimlerin, Fen Bilimlerinin İmam Hatip Programını uygulayan bir Sosyal Bilimler ve Fen Lisemiz daha oldu. Geçen yıllardan bu zaman Kahramanmaraş’ta 5 tane Fen Lisemiz vardı. Artık bunu belki bunların içerisinde saymamız gerekiyor. Bu sürecin ise sizin vasıtanızla tanıtımını çok kıymetli velilerimize duyurulmasını arzu ediyorum. Okulun özellikleri ile ilgili olarak birkaç hususu ifade etmek isterim. Okul ilk başladığında 3 sınıf, 102 öğrenci kontenjanı ile başlamıştı. Sadece erkeklere yönelik bir çalışma idi. Belki bu toplantının özünde de kızların öne çıkaran bir program olması hesabı ile bizim de Kahramanmaraş’ın da arzusu isteği üzerine kontenjan arttırılışına gidilerek, kız ve erkek öğrencilerin müracaat etmesini sağlayan bir okul haline dönüştü. Ve şuan itibariyle bu çalışmanın, bu okulun 136 kontenjanı var. 4 sınıf öğrenci alacak. Ve hakikaten Kahramanmaraş’ımıza bundan sonraki süreçte ciddi anlamda katkı sunacak bir çalışmayı ifade edecektir diye düşünüyorum.”

 

2 DEV PROJE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığının sözleşme makamı olduğu “Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması Hibe Programı” kapsamında Kahramanmaraş’tan iki proje yürütülüyor. Bu projelerden biri Kahramanmaraş Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğünün yürüttüğü, “Kızlar Okula, Kadınlar İşe” projesi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanlığı, Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nün ortağı olduğu projeye Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sevim Şirikçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü ve CMO Üçler Tekstil iştirakçi olarak müdahil oldu. Ortaokul son sınıfta okuyan özellikle kız çocuklarının meslek liselerini tercih etmelerini özendirmeyi; ilgi ve hedefleri doğrultusunda gerekli yönlendirmeleri yaparak, meslek liselerindeki özellikle kız çocuklarının oranını artırmayı amaçlayan projede yer alan pilot okullar ise şöyle: “Kahramanmaraş Ortaokulu, Kanuni Ortaokulu, Piri Reis Ortaokulu, Sergentepe Ortaokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sevim Şirikçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.” TEOG Sınavına girecek özellikle kız çocuklarının tercih edebileceği alanların belirlenmesi yönünde faaliyetleri hedefleyen proje hakkında bilgi veren Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Şahin Göktaş, şunları söyledi: “Bu projede ilimiz, Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinde kurulan 5 pilot ortaokul üzerine çalıştık. Bu ortaokullarda öğrenim gören özellikle son sınıfta okuyan kız çocuklarını hedef alan,  öğrencilerimizin sağlıklı mesleki yönlendirmelere gerçekleştirmek, onları meslek ilçelerimizde, meslek edinmelerini sağlamak için çalışmalar yaptık.  Okullarımızda meslek dersleri öğretmenleri aracılığı ile teorik eğitimler verdik. Yine bu öğrencilerimizi meslekle alakalı işletmelere götürerek işletmelerde uygulamalı eğitimler gerçekleştirdik. Tabii bu eğitim esnasında Üniversitemizin değerli akademisyenlerinden istifade ettik. Onları eğitim sürecinde görevlendirdik.  Sonuç itibariyle bu öğrencilerimiz artık bu yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde aileleri ile birlikte daha sağlıklı bir TEOG tercih ettiğini yapacaklardır inancındayız.”

 

TOPLAM BÜTÇE 190 BİN EURO

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tanıtımını yaptıkları ikinci proje ise ilköğretim veya ortaokul sonrasında herhangi bir okula kayıt yaptırmayan özellikle kız çocukları belirleyerek, kayıt yaptırmama nedenlerini ortadan kaldırmak ve öğrencilerin okullaşmalarını sağlamayı hedefleyen “Baba, Oğul, Anne, Kız; Hepimiz Okuldayız” projesiydi. Kahramanmaraş İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nün yürüttüğü projenin toplam bütçesi 189 bin 882 Euro. Uygulama süresi 12 ay olan projenin ortakları: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Sevim Şirikçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü. Proje iştirakçileri olarak da Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Müftülüğü dâhil oldu. 600 kız ve 250 erkek öğrenci olmak üzere toplamda 850 öğrencinin başta mesleki eğitim kurumları olmak üzere okullara kayıtlarının yapılmasını amaçlayan projede ortaya şu hedefler koyuldu: “İlköğretim veya ortaokul sonrası okulu terk eden özellikle kız çocuklarının belirlenmesi. Veli ve öğrencilere farkındalık eğitimleri düzenlenmesi ve mevcut farkındalığın artırılması. Okulu terk nedenlerinin ortadan kaldırılmasına katkı sağlamak. Hedef öğrenci velilerinin ve öğrencilerin oryantasyonunu sağlamak. Eğitim dışı kalmış özellikle kız çocuklarının kayıtlarının yapılmasını sağlamaktır.” Proje kapsamında ise şunlar yapıldı: “Proje ofisi kuruldu ve Proje Koordinasyon Birimi görevlendirilmeleri sağlandı. 2015 Aralık ayında, proje tanıtım basın toplantısı gerçekleştirildi. Ortaöğretime devam etmeyen öğrencilerin tespiti için proje koordinatörü, proje asistanı ve il milli eğitim müdürlüğü istatistik bölümünden 1 üyenin katılımıyla 3 kişiden oluşturulan bir araştırma komisyonu kuruldu. Araştırma komisyonu çalışması neticesinde; 2015 yılı TEOG sınavı sonucu hiçbir ortaöğretim kurumuyla ilişkilendirilemeyen 670, 2015-2016 birinci dönem çeşitli sebeplerle devamsızlıktan sınıfta kalan 746 ve 2015 yılında çeşitli sebeplerle okullarıyla ilişkileri kesilen 639 öğrencinin adres tespiti yapıldı.” Projenin tanıtımını yapan Kahramanmaraş İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Hilmi Kişi, şu açıklamalarda bulundu: “Projemizin hedefleri: İlköğretim okulu veya ortaokul sonrası, okulu terk eden, özellikle kız çocuklarının belirlenmesini sağlamak. Veli ve öğrencilere farkındalık eğitimleri düzenlemek, farkındalıklarını arttırmak. Okulu terk edenlerin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak.  Öğrencilerin ve velilerin oryantasyonunu sağlamak, eğitim dışı kalmış özellikle kız çocuklarının kayıtlarını yapılmasını sağlamak.” (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x