Paköz’ün, “Maraş Senin Nazın Var” Kitabı Çıktı

Paköz’ün, “Maraş Senin Nazın Var” Kitabı Çıktı

Kahramanmaraşlı şair ve yazar Oğuz Paköz’ün 8’inci kitabı, “Maraş Senin Nazın Var” okuyucusuyla buluştu.

19 Temmuz 2017 - 07:40

Paköz’ün araştırma ve inceleme niteliğindeki yeni kitabı, Maraş Senin Nazın Var, her yönüyle Maraş’ı anlatan bir eser olduğu için aynı zamanda ansiklopedi özelliği de taşıyor. Kitabın uzun yıllar tuttuğu notlarının bir araya gelmesiyle oluştuğunu belirten Paköz, “Bu kitapta Kahramanmaraş’ın tarihi var, doğası var,Bunun dışında Maraş’ın özel yapıları, özellikleri, insanları, özel kişileri, özel davranışları var. Maraş’ı kısa yoldan tanımak isteyen yerlisi yabancısı kısa yoldan tanısın diye yazdım.Bana göre de güzel bir eser oldu” dedi.

1957 ile 2014 arasındaki özellikle kent içi gözlemlerinin kitapta yer aldığını kaydeden Yazar ve Şair Oğuz Paköz,şöyle konuştu: “Maraş’ın öne çıkan iki tane bilindik özelliği var: Birincisi Kurtuluş Savaşı’ndaki destanı.Bunu bir başka yerle kıyaslamanın imkânı yok.İkincisi ise iklimi! Maraş Akdeniz iklimi, Kuzey’den gelen Sibirya iklimi, Doğu’dan gelen İran Turan ikliminin kesiştiği yer ya da buluştuğu yer diyelim. Onun tam uç noktasında Geben’e çıkar. Geben’in bir tarafı Akdeniz iklimi bir tarafı Doğu Anadolu iklimi bir tarafı Sibirya iklimi yani bu özelliklerinden dolayı coğrafyası da çok önemli.Ağaç yapısı, bitki örtüsü çok önemli. Maraş’ın bulunduğu yer biliyorsunuz; büyük bir kısmı Doğu Anadolu’da, büyük bir kısmı Akdeniz’de İç Anadolu ya ve Güneydoğu Anadolu’ya kayan az da olsa yerler de var ki tam köşe yerlerde bir özelliği de o.”

MARAŞ YILLARCA KÖY HAYATI YAŞADI

Kitabında Kahramanmaraş’ın insan yapısına da değinen Paköz, şunları kaydetti: “Doğduğu yerde en fazla yaşayan il Kahramanmaraş olmuştur. Yani Maraşlıların büyük bir çoğunluğu kendi yerlisi.Biz, göç aldık ama göçümüzün büyük bir çoğunluğu kendi köylerimizden oldu özellikle de en yakın köylerimizden oldu.Yani en yakın köylerimizden başlayarak Maraş’ın içinden, iç göç aldık. Maraş’ın dışından gelenlerin yüzde 90’ı belki daha fazlası memur, asker,öğrenci diyebiliriz.Onun dışında çok az bir dışarda doğup dışarda büyüyen yada dışarı kökenli olan insanımız var; ama herşey var bu ayrı bir şey. Bizim insan yapımızda şu var: Maraş yıllarca köy hayatı yaşamıştır. Büyük bir şehirde 40 bin nüfuslu bir köydü benim küçüklüğümde. Maraş yarı göçebe ve yarı köylü olarak yaşamıştır. Onun içinde köylerden kendi akrabalarından göç alması kolay olmuştur.”(HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...